Wednesday, 24 September 2014

35w dan 36w

Posted by Sizuka at 12:01 am 8 comments

17 September lepas.. check up lagi.. kalau ikut hukm, dah 35w 2d time tu.. ini kiraan dari LMP.. dan hari ni saya dah 36w 1d... sudah 9 bulan.. bulan terakhir pregnancy..

Yang pregnancy ticker kat atas tu edd drpd doc adilah mengikut kiraan umur embryo dll..

Alhamdulillah babies kini dah 2.3kg dan 2.2kg.. makin membesar dan aktif..

Bila dah makin dekat, makin dekat jugak ngan hari nak bersalin.. x tau nak rasa mcm mana.. seram ade.. excited pun ade.. 1st experience utk saya.. mudah2an Allah permudahkan segala urusan dan mudah juga utk melahirkan..

Sabtu lepas 20 Sept, sempat jugak pi PICC, expo kiddie n baby.. Sempat juga sambar bbrapa helai baju lagi. hehe..

Saat entry ini ditaip, daku sakit miss V drpd pagi lagi. Mcm nak tercabut daa terutama masa nak bangun n jalan.. walaupun dari 30w dah sakit kat ctu, tp harini sakitnye x dpt ditahan2 lg..

Tuesday, 16 September 2014

Alhamdulillah.. Rezeki Twins..

Posted by Sizuka at 3:35 pm 7 comments
Last week masa check up 34w, Alhamdulillah our twinnies semakin membesar.. Prof pegang perut, katanya each dah 2kg lebih.. Position second twin pun dah berubah.. daripada tranverse kepada oblique.. Mudah-mudahan boleh bersalin secara normal dan dipermudahkan..

Syukur juga kepadaNya kerana rumah yang kami beli kini dah dapat kuncinye walapun proses sebenarnya x selesai lagi.. peguam yang kami upah tu lambat buat keje.. Nasib kami dapat owner yang baik hati... Hasil perbincangan ngan agen dan owner, owner bersetuju nak bagi dulu kunci kerana dia kesian kami dah kena potong gaji 2 bulan bermula bulan julai lepas.. Orang yang paling happy semestinya encik hubby.. dapat kunci esoknya terus dia cuci rumah ngan mak dan abahnye.. kebetulan mak dan abah encik hubby datang ke rumah kami.. bawak sekali sarung tilam, sarung bantal dan bantal utk twins.. hehehe.. ni pun dah sibuk dia nak beli perabot.. ushar sana sini.. hehe.. InshaaALLAH habis je pantang nanti kami akan terus masuk rumah tu..

Esok ada check up lagi.. InshaaAllah saya akan update lagi.. Sekarang ni dah kena check up seminggu sekali..

Tuesday, 9 September 2014

Last day keje :)

Posted by Sizuka at 10:30 am 13 comments
Yeayyyyy..... hari ni last day keje sebelum deliver...
Happy sangat sbb x yah dah fikir soal kerja.. Lagipun sekarang ni saya asyik sakit pinggang yang agak kaw2 punya sampai x boleh nak tidur.. Kaki mmg bengkak sejak usia kandungan 4 bulan lagi.. tp masuk 6 bulan x bengkak, tp bertahan 3 minggu jer.. pastu bengkak balik.. sandal pun mmg x muat utk masukkan kaki ni...

So hari ni last, saya datang office buat claim perubatan dan TNT... hahaha.. kalau x buat harini alamatnya melepaslah...

Sekarang ni pun dah hampir menginjak ke 34w, maka segala simptom2 melahirkan pun harus diambil berat.. Perut pun dah turun... Esok ada appointment ngan pakar.. Setiap kali appointment mmg sangat teruja sbb diorang akan scan..  dpt skodeng babies n tau berapa dah berat masing2.. 

Ok, nnt update lg.. nak buat TNT.. hehehe

Tuesday, 2 September 2014

Dah 8 bulan :)

Posted by Sizuka at 8:40 am 11 comments
Assalamualaikum wbt

Lama betul saya tak mencoretkan sesuatu di sini... Ade x yg rindukan saya.... hahaha... :p

Kalau nak diikutkan, banyak benda saya nak share..


Alkisah twinnies...
Alhamdulillah dengan izinNya, babies kini sudah berusia 32w5d.. Dua2 aktif melompat sana sini.. Bila scan, dua2 juga sudah semakin tembam.. Latest scan masa 31w6d, 1st baby dah 1.75kg.. Adiknya pula sudah 1.59kg..

Cabut gigi..
Saya juga berjaya mengatasi ketakutan saya sejak dahulu lagi.. Iaitu cabut gigi... Muahahaha.. Ni semua gara-gara saya sakit gigi dah 3-4 hari.. makin hari makin sakit.. So tanpa melengahkan masa, saya minta encik hubby temankan saya ke klinik.. Doc gigi cakap dah lambat sbb masa tu saya dah 30w.. tp bila mengenangkan saya dah x tahan sakit, maka saya minta diteruskan juga.. patutnya kena rest dulu dlm 5 hari makan antibiotik utk redakan kesakitan dan nanah jika ada... Tapi saya takut nnt tetiba berubah fikiran, maka saya keraskan hati, cabut jugak...

GDM..
GDM a.k.a kencing manis semasa hamil.. Kantoiiii okeh... masa 30w buat MGTT kali kedua... kali  ni x lepas dan disahkan ada kencing manis.. Ada 2 pilihan, gynae suruh buat BSP atau amik darah hari2 utk check bacaan gula.. Saya memilih option kedua iaitu amik darah hari2.. Habis appointment, encik hubby terus cepat2 g beli alat ni kat farmasi sekali ngan minuman khas utk org yang ada kencing manis.. Terharu tgk encik hubby mcm tu.. Dia lah yang selalu mengingatkan saya pasal makanan.. Selalu pantau bacaan gula dan apa yang saya makan..

Normal birth..
Oh ya, masa jumpa gynae last week, ada berita gembira.. Iaitu saya berpeluang mencuba dahulu utk melahirkan secara normal.. Ini kerana 1st baby berkedudukan cephalic manakala 2nd baby tranverse.. Apa2 pun, saya juga perlu bersiap sedia utk czer jika tiba2 x mampu utk lahirkan secara normal.. dan mungkin max utk kandungan ini ialah sampai 38w je disebabkan oleh GDM saya.. Gynae pun kata kembar mmg selalu keluar awal...


OK.. Setakat ni saja..
Nnt saya share lg.. :)
 

Menggapai Bintang... Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea