Thursday, 20 February 2014

OPU day

Posted by Sizuka at 2:26 pm 8 comments
Masih flashback.. weeee....

Hari ni hari utk ovum pick up.. 29 January 2014..
Perasaan? Berdebar-debar sebab inilah kali pertama masuk OT room.. Full bius plak tu... hehehe..

Tapi, buat-buat macam x der pape.. Cover skit perasaan takut tu..
Sebab kalau takut pun sehingga berdarah air mata sekalipun, prosedure ni tetap akan berlangsung gak kan..
Kena berani.. Lawan perasaan takut demi zuriat..

So haritu check in je kat open dary care ward, duduk2 dulu.. rehat ngan husben.. Baca yaasin, ayat qursi, alfatihah, selawat nabi.. Lepas tu nurse datang bagi baju khas.. So kena tukar nnt.. Doc pakar bius pun datang.. Tanya itu ini, tengok salur darah kat tangan..

Saya dijadualkan akan menjalani prosedure jam 2.30 pm. Dalam 1.45pm sy tukar pakaian. X lama lepas tu saya di tolak ke OT..  hehe.. 1st time experience.. Alhamdulillah walaupun baru pertama kali, Allah beri kekuatan utk melawan semua perasaan takut yang ada.. Vangga jap ngan diri sendiri. hehehe..

Cik abang tengok je saya dari luar pintu.. pandang x lepas.. sampai nurse pun tegur.. hehe

Masuk jer dalam bilik OT, tangan segera dibuat line utk drip.. X lama lepas tu, saya disuruh bernafas dengan gas yg ditekup... Wah magic gila, mula2 mcm x de pape... pastu sedut lagi 3-4 kali terus mata berat dan terus hanyut... haha... Tiba2 ada orang tepuk dan bgtau prosedure dah selesai... Sekejap je rasa.. Ingatkan td baru nak start... hahaha.. Bila semua dah setel, balik ke wad semula...

Masa kat wad, doc bgtau suami yang dia cuma dapat ambil 3 biji ovum saja daripada 20 lebih ovum yang ada... Ini kerana, ovary saya agak tinggi dan doktor x nak amik risiko.. Kedudukan ovry yg tinggi baru je dpt tau masa OPU ni... Sebelum ni x dpt detect.. Masa doc bgtau suami, sy masih di OT....

Saya sedih waktu tu tapi saya masih dapat kawal perasaan. Rasa macam tak percaya. Hanya dapat pasrah dan berharap ketiga-tiga ovum tersebut kesemuanya good grade dan matang.

6 jam lepas prosedure, sy dah boleh balik.. tapi BP mcm x baik bacaan iaitu  90/60.. masa bangun nak ke toilet pun saya hampir tumbang wlupun kepala x sakit.. Nurse nampak.. bila hubby tanya, nurse kata ni normal dan salah satu effect dari ubat bius. Masa ni fikir nak balik rumah je cepat2..

continue next entry....

Monday, 17 February 2014

Confirm tarikh OPU

Posted by Sizuka at 11:57 am 7 comments
Flasback lagi yer.. Banyak entry tertangguh lagi sebenarnya..

27 January saya bertemu doc lagi.. Kali ni sy telah menghabiskan sebanyak 13 kotak ubat pada semalam harinya.. So hari ni datang utk confirmkan samada dose perlu ditambah atau tidak..

Alhamdulillah, masa tvs, telur2 semua dah size 15mm.. paling besar dlm 17mm... So lastly doc decide utk buat OPU pada Rabu 29 Januari pada jam 2.30 petang..

Perasaan saya? Yessss akhirnya.. tp dalam masa yang sama berdebar2 jugak.. First time kot.. x sabar pun ada.. Macam x percaya akhirnya kena go through juga semua ni..

to be countinue....

Saturday, 15 February 2014

S11: Tangguh OPU

Posted by Sizuka at 12:28 pm 0 comments
Ini entry flashback yer kawan2... Lama sungguh x update blog..

Hari jumaat 24 January... kami ke Pantai lagi... tak ingat dapat nombor berapa... tapi rasanya ramai org hari tu..

So kali ni, TVS mcm biasa.. tapi kan telur x banyak progress.. Masih berukuran kira-kira 12-13mm.. Paling besar pun 14mm..

Sungguh badan saya lambat respon ngan ubat.. huhuhu.. Dugaan..

So keputusannya, sebabnyak 2 kotak ubat hormon lagi ditambah.. Redha.. Doc jangka OPU akan dilakukan pada Rabu atau Khamis depan..

Isnin 27 January kena jumpa doktor lagi.. Harap2 la kali ni dah dapat tarikh OPU.. X mo delay lagi.. huhu.. Sesungguhnya penantian itu satu penyiksaan....
 

Menggapai Bintang... Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea