Thursday, 9 January 2014

Siapa pernah makan norcolut?

Posted by Sizuka at 2:24 pm

Kawan2 yg dah pernah makan norcolut,  nak tanya,  macam mana cara korang makan norcolut dari segi aturan makan? Korang period berapa lepas stop norcolut?

Saya sepatutnya amik norcolut 10 hari berturut-turut.. 2 biji sehari iaitu sebiji pagi dan sebiji malam.. tetapi nak dijadikan cerita, saya dah ter"skip" 2 hari gara2 saya terlepas pandang yg kat dalam kotak masih ada lagi sepapan..

So, sy makan selama 5 hari dari 28 Dis 13 -  1 Jan 2014.. Lepas tu ter"skip" 2 hari.. Saya sambung lg selama 5 hari dari 4 - 8 Jan 2014..

Nasib baik lah saya tergerak hati nak check balik kotak norcolut tu.. fuhhh...

Harap2 kawan2 dpt share pengalaman yer...

19 comments:

Nurul Asma' said...

sy pernah mkn norculut utk induce period. mmg kne mkn straight 10 hari..tp penah je sy jd cm akak..hehe..sy mkn 5 hari je..tp 2-3 hari lps tu mmg period..

Sizuka said...

Sy masa 5 hari pertama mmg rasa mcm nak period, tp x pulak.. lepas ter"skip" 2 hari pastu sambung makan. Tp x period2 pun.. huhu

Nurul Asma' said...

just wait for few more days, if xperiod kne cek doc blk, n kne ngaku terskip..hehe.mungkin doc akan mulakan blk..

sweet tooth said...

alamak sizuka, i ni tgh tunggu...if x period by 20/1, kena makan... first time...so x leh nk komen... huhuhu...

Mizz L said...

L penah makan norculat tapi doc bagi sebab time tu period L xmo benti..berterusan dekat 3 bulan.. kdg sikit kdg banyak..kalau xsilap L L amik 21 hari doc suruh

Sizuka said...

hoho.. alamak takutnye nak ngaku.. malu.... :p

Sizuka said...

ye ker.. hihi.. insyaAllah semoga period tepat pada waktunya.. if x, mudah2an x period sbb pregnant... sy ni pun sebenarnya 1st time makan norcolut..

Sizuka said...

ooo..boleh jugak yer makan utk stopkan period...

nuriz iman said...

Tak pernah makan tp sizuka boleh jenguk forum ratu hati ada tajuk norculut under rawatan infertiliti

Hanie Nahar said...

a'ah, saya pun mkn utk stopkan period sbb period byk dan lama. Masa makan ubat ok, lepas beberapa bulan period jd balik mcm tu :(

Mizz L said...

Hanie sy doc bg tranecamix acid skali.. makan 3 hr period dh benti n terus normal balik.

Zaharah Borhan said...

saya baru habis makan norculut. doc A suruh troskan mkn progynova. now tgh tgu period datang.

Asrawati Khan said...

blh tahu waktu mkn norculut

Hafizah Hussain said...

boleh tau manak ubat norcolut selpas makan atau sebelum makan

ShIma ZaInaL said...

Slm mizz l, nk tnylah...awk amik tranecamix acid tu bpe hri ye...mcm sy doc bg utk 10hri norcolut, 10hri tranecamix acid tu..bru mkn shri, alhmdulillah period dh stop...so nk kne truskn mkn pil2 tu smpi hbs ke or trus stop je

Puan Wan said...

Sy pun mcm awak, mkn mlm semlm sebiji pagi tadi sebiji, darah terus kering...ptg tdi dh xde darah...mkn pil ni sbb period dh 18 hari...kuar byk...berketul...mgkn sbb sblm tu sy ada mlsh...bln 1 perriod 3 hari...bln 11 dan 12 x period...bln 2 dh 27hb br period...mslhnya ubat tu 20 biji tp sy mkn 2 biji period dh stop , so nk kena terus mkn ke x perlu?

Puan Wan said...

Sy pun mcm awak, mkn mlm semlm sebiji pagi tadi sebiji, darah terus kering...ptg tdi dh xde darah...mkn pil ni sbb period dh 18 hari...kuar byk...berketul...mgkn sbb sblm tu sy ada mlsh...bln 1 perriod 3 hari...bln 11 dan 12 x period...bln 2 dh 27hb br period...mslhnya ubat tu 20 biji tp sy mkn 2 biji period dh stop , so nk kena terus mkn ke x perlu?

princess rimora said...

makan norcolut untuk turunkan period lepas dpt tahu pregnant,menjadi ke ?.. sy xnak pregnant lg ..

Aida Ain said...

makan nocolut utk trunkan darah klu prgnant mnjadi ke x ye? sya xnak prgnant lg sbb baby kcik lagi..

Post a Comment

 

Menggapai Bintang... Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea