Monday, 13 January 2014

Penyamun kad kredit

Posted by Sizuka at 6:10 pm

Mood sedihhhh sgt2 skrg ni...

Baru je td kul 4 lebih ambank call sy utk pengesahan tranksaksi kad kredit visa gold sebanyak rm3.8k utk pembelian barang di poh kong, KLIA...

Masalahnyer sy ni seketul kad kredit pun x der.. Berurusan dengan Ambank pun x pernah..

Bila disiasat, rupa2nya saya ni mangsa penyamun kad kredit. Penyamun tu dah guna nama dan mykad saya.. tapi kan macam mana dia dpt mykad saya? Padahal saya ni jenis yang cermat menjaga mykad.. mmg x pernah hilang.. bg salinan mykad pada org pun x pernah..

Kredit kad tu ada outstanding sebanyak rm6k... huhu.. dan penyamun telah memohon pada bulan 11 lepas.. cepat jek kan dia buat kerja.. huhu

Pihak Ambank suruh sy buat laporan di Bank Negara Malaysia.. So dah buat laporan.. Pihak Ambank pun dah block kredit kad tu...

Adekah website tempat kerja dah kena hack?? Yer lah, nk buat kredit kad kene 3 bulan slip gaji kan...

Sape pernah ade pengalaman mcm ni? Share pls.. kalau x nak share di sini boleh emel sy di sweetbaby.cutebaby@gmail.com...

UPDATE:
Ni semua adalah penyamaran.. mereka mmg menggunakan modus operandi yg sama.. iaitu transaksi di Poh Kong KLIA.. Jgn sesekali mendedahkan maklumat kita terutamanya akaun bank. Ramai yg dah terkena (google - mesti korang jumpa pasal ni)... diorang selalu akan call pukul 4 ke atas.. iaitu hampir ke waktu pejabat dan seringkali call waktu esoknya adalah cuti..

15 comments:

Mizz L said...

Sizuka...risaunya L dengar.. xpernah lagi jadi cmni..tapi L penah hilang mycard2x huhu...risau pulak. Sizuka dh report? cepat2 report takut pape. Mcmana benda cmni bleh belaku yer..dh x secure

BaTiK_PiNk said...

Erk...Yani terfikir satu benda je sekarang ni...either ni case betul2 atau set-up that so-called pihak Ambank dengan Bank Negara...byk kes macam ni....ntah2 pihak Ambank dan Bank Negara tu org yang sama.....

Atie Nash said...

Huhu mcm mana tu yana...dugaan betul ya. Betul juga cko yani tu. Yana dah double check ke. Lagi satu yana still kena bayar jugak ke outstanding tu?

sweet tooth said...

Smg Allah permudahkan... betui cakap Yani... kena check btul2 yana... aish...susah btol nak percaya org skang ni kan... macam2 hal...

Muzai Samilan said...

Aduii takutnye.. abid tu yang dah digunakan tu kite kena bayar ker?

nuriz iman said...

Ada member terkena gak mcm ni,ambank gak.jgn sesekali bg detail kita kat dia,hang up jek,try call balik no tu,tgk betul ambank ke tak.member call memang ambank tp bkn diorg yg wat panggilan,lg satu pasal bank negara,takkan senang2 boleh contact bank negara.mcm yani kata ntah2 org yg sama..hati2 kengkawan semua..

Sizuka said...

Ni semua penyamaran L.. Alhamdulillah nasib baik x bg apa2 maklumat..

Sizuka said...

Mmg diorang ni penipu.. nasib tau cepat...

Sizuka said...

Ni penipuan je atie.. x yah bayar ape2.. just kita semua perlu berhati2 kalau ade org call ckp benda yg sama.

Sizuka said...

Alhamdulillah.. dah setel dah.. mmg ni satu penipuan..

Sizuka said...

X payah.. mmg sah ni penipuan..

Sizuka said...

Rupa2nya ramaj yg dah terkena di kalangan org sekeliling kita kan.. alhamdulillah nasib x bg maklumat penting..

iya said...

Ya Allah.risau nyerrr.iya aritu ade gak org call minta no card credit.mase tu ssgt blur.bagi no depan je.xsempat bg no blkg.then tros call maybank suh terminate tros.siap kena sumpah2 lg ngn org tu sbb iya xmo bg no blkg.tp Alhamdulillah sbb cpt2 tersedar.kdg tu kite bukan tak tahu.tp leka.iya mase tu mmg tgh pack keje.mcm main bg je apedia nak.huhuhu.

Sizuka said...

Alhamdulillah, Allah lindungi iya.. benda2 mcm ni sebenarnya akan membuatkan kita lebih berhati2..

jan said...

.. mereka pernah menggunakan cara yg sama pd saya Ogos 2013.. rupa2nya dari 2008, mereka telah mula menipu..

Post a Comment

 

Menggapai Bintang... Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea