Friday, 20 December 2013

Supplements suami menjelang IVF/ICSI

Posted by Sizuka at 8:33 am

Inilah supplements yang suami saya ambil menjelang IVF/ICSI kami yang dijangka pada bulan depan nanti..
Apa-apa pun kami akan usaha yang terbaik dan termampu.. 

Surbex Zinc (Abbot) - Bermula September 2013
** Penting bagi pembentukan air mani. Lelaki yang kekurangan zinc akan mengalami air mani yang cair. (Dr Zubaidi Ahmad)
** Dalam surbex zinc juga mengandungi Vit B12. Vitamin ini terlibat dalam proses kematangan sperma dan pembentukan DNA di dalamnya. (Dr Zubaidi Ahmad)

Multivitamin (Blackmores) - Bermula Oktober 2013

Magnesium (Blackmores) - Bermula Oktober 2013 

Selenium (21st Century) - Bermula Oktober 2013
** Bahan antioksidan yang baik dan sangat penting bagi pembentukan "ekor" sperma untuk pergerakkannya. Kekurangan selenium akan menyebabkan sperma tidak bergerak dengan baik. (Dr Zubaidi Ahmad)

Proxeed Plus - Baru jer bermula pada 14 Disember 2013
** Dalam proxeed plus ni mengandungi L-carnitine (fumarate), Acetyl-L-cartinine, Fructose, Citric acid, Selenium, Coenzyme Q10, Vitamin C, Zinc, Folic acid dan Vitamin B12.


Semua supplements ni adalah untuk menambah bilangan dan kualiti sperm.. InsyaAllah pada 31 Disember nanti suami akan buat detail sperm analisis. Salah satunya bertujuan utk melihat kualiti sperm di mana ianya penting semasa proses pencantuman dengan ovum nanti. Kualiti sperm juga boleh mempengaruhi gred embryo..


19 comments:

@kutopsecret (Dahlia) said...

buat ivf ya...semoga berhasil.amin dear...

LiN said...

smoga smuanya dipermudahkan...aminnn

ibu wannabe said...

sangat kagum dgn usaha korang berdua..insyaAllah Allah makbulkan hajat kalian..

Atie Nash said...

Sizuka...kat mana ye beli proxeed tu? survey harga kat FB pk 2 3 kali juga nak beli. boleh tahan harganya. Tapi kalo betul berkesan nak juga suruh DH cuba. nnt update yer keberkesanannya

sweet tooth said...

I ada baca somewhere kata Co-Q10 tu baik untuk kualiti ovum juga. Smg Allah permudahkan... I pulak yg excited u nak buat IVF. Rasa mcm i pun x sabar nak cuba lagi ;-) Anyway, Doc cuti sampai hujung tahun ni. So i scheduled appointment dgn dia on 2nd Jan.

Sizuka said...

tq dahlia.. amin...

Sizuka said...

tq lin. amin...

Sizuka said...

Usaha yg termampu je ibu... Semoga makbul.. amin. tq ibu...

Sizuka said...

beli kat klinik medina.. rm180/kotak.. harga yg paling rendah setakat yg sy survey.. Alhamdulillah...

InsyaAllah nnt sy update..

Sizuka said...

amin..semoga Allah permudahkan..

Semoga Co Q10 dan kandungannya yg lain memberi result yg terbaik buat kami dgn izin Allah..

Sweet tooth, rasenye doc cuti sampai 5th January...

Linda Hadi said...

Assalamualaikum sis..kalau tak keberatan, blh bg emel id tak? Sy ada nak tanya psl ivf/icsi ni.tq

yannie bunny said...

Alaaa kak nina. My appointment on the 3rd!! Selang sehari. Haishhh. Ruginya kalu x blh jmpa. Memula doc nk bg i 2nd jugak but she said pack sgt.

yannie bunny said...

Sizuka,

Kt board tu mmg tulis smp 5hb kan? Haritu sy siap suru ida double confirm dgn doc adilah. Nmpk gaya dia masuk keja awal. Xsabar nk jmpa patient kot ;)

Sizuka said...

wsalam linda..
sweetbaby.cutebaby@gmail.com

Sizuka said...

kat board sampai 5hb.. may be doc adilah masuk keje cepat kot.. so ape plan lepas ni yani?

'AsYiKiN MoHaMeD said...

erk..mencelah plak...rasanya kat board tulis sampai new year ja cuti dr...=)

Sizuka said...

entah la asyikin, masa last saya pi jumpa doc 12hb lepas, kat board masih lagi tulis 5hb..

Mrs Opi said...

good luck yaa...:)

Sizuka said...

Tq mrs opi :)

Post a Comment

 

Menggapai Bintang... Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea