Monday, 25 November 2013

Part 2: Our 3rd Anniversarry at Tanah Aina Farrah Soraya

Posted by Sizuka at 3:56 pm 1 comments
2 Jun 2013

Hari kedua kami kami kat sini..

X buat aktiviti yg disediakan pun iaitu morning walk.. yg malam td punya, night walk pun x join.. ni semua gara-gara badan ni sakit gilerrrr akibat jungle trekking.. Almaklumlah, org x biase bersukan bagai ni.. bersukan masa sekolah menengah jek dulu.. kui3.. Kesian hubby, terpaksa la ikut binik die yg sakit satu badan ni... huhu.. 

Dalam duk sakit2 badan tu.. aktiviti bersiar2 di sekitar resort tetap berlangsung.. tgk org main air kat sungai, tgk org buat flying fox dan kami sempat jugak main ping pong.. hahaha...

Okey, jom layan gambar...







Kat sini korang boleh request tau nak candle light dinner.. tapi dengan additional cost lah yer.. rm200.. tapi kami x amik pun.. yg meja tu mmg dia sediakan lilin.. nnt nak maghrib ade pekerja datang pasang api kat lilin..



Ni ceiling kat bilik.. Lawa kan.. kalau apply kat rumah gini mesti best..hehe...



Air sungai kat sini bersih sebersih-bersihnya hokkay... sgt jernih...



Kat sini korang kene naik kenderaan yg disediakan utk naik ke kawasan resort dan turun... tempat parking kereta disediakan.. Masa mula sampai kami naik hilux.. tapi die dah ubah suai letak seat kat belakang tu. masa balik dpt la kami merasa naik pajero cheetah ni.. hehehe

Wednesday, 20 November 2013

Our 3rd Anniversarry at Tanah Aina Farrah Soraya : Part 1

Posted by Sizuka at 3:06 pm 17 comments
Assalamualaikum wbt..

Ni entry basi.. Sebab cerita ni berlaku pada Jun yg lepas.. Ekekekkek... Inilah adalah entry berkenaan hari pertama kami di sana...

Alhamdulillah.. Syukur ke hadrat Ilahi kerana pada 4 Jun 2013 lepas kami telah bersatu selama 3 tahun..

Memang kebiasaanya kami akan berhoneymoon ke tempat2 menarik utk celebrate anniversarry.. Tapi x anniversarry pun kami honeymoon ke hulu ke hilir jugak.. hahaha..

Kami decide nak ke Tanah Aina bila dengan tiba2 semasa aku gatai tangan duk search hotel sana sini di Agoda, maka terpampanglah info mengenai Tanah Aina di mana sebelum ini langsung aku x pernah tahu akan kewujudannya.. Tanah Aina ni letaknya di Bentong, Pahang... Tempat ni merupakan 5 star resort..

Kebetulan x lama lepas tu ada MATTA Fair.. Jadi aku n hubby dengan semangatnya pergi ke MATTA Fair demi mencari pakej Tanah Aina.. haha..  Alhamdulillah travel agent ni menawarkan harga sebanyak RM270/pax.. Jumlah utk kami berdua adalah sebanyak RM540.. tapi kalau mengkomer nak terus contact Tanah Aina terus pun x pe, harganya ialah RM300/pax atau RM600/couple.. Skrg ni x pasti pulak harganya dah berubah atau masih sama..

Kami ke Tanah Aina ni pada 1 dan 2 Jun 2013.. Celebrate anniversarry awal 3 hari..

Kat Tanah Aina ni, harga bilik adalah bergantung kepada kepala dan bilik mana yg korang amik.. Macam kami, kami amik honeymoon chalet. Puas hati sgt2, bilik besar, modern + klasik deco.. Tetapi bilik air adalah di luar.. Bilik air byk disediakan dan bersih.. sabun dan syampu x boleh bawak sbb dah disediakan dan ianya organik. Tuan punya chalet ni amat mementingkan kebersihan alam sekitar.. 

Pakej di sini termasuk makan minum sebanyak 4x, jungle trekking, night walk n morning walk. Jungle trekking sgt best hokkey... Ko kena lalu kat laluan yg disediakan.. turun naik bukit, kene redah sungai, kene redah jugak sungai yg dalam gile (ada tali utk berpaut) dan korang boleh jugak nak terjun kat platform yg disediakan.. ni aku x buat.. x berani.. takut tenggelam x timbul terus..hahaha... tapi hubby den buat.. siap amik video.. Tapi aktiviti2 ni tak wajib.. Suke hati nak join ke tidak..  Tapi aktiviti flying fox kena bayar rm20/pax..

Ok lah, jom layan gambar...


Yahooooo... Dah sampai..!!!
Chalet kami...  :)

Bilik kami.. Honeymoon Chalet..

Lepak depan bilik.. betul2 menghadap sungai.


Bilik kami betul2 menghadap sungai... Setiap chalet ade tangga masing2 utk turun ke sungai..
BESTTTTT.... Bila-bila masa je boleh mandi sungai.. x de sape nak marah.. hehe

Kemain hubby.. Baring atas batu...

Antara chalet2 kat cni..

Buai laju2 sampai pohon sena... hehehe

Itinerary.. alamak, x nampak pulak

Kat sini memang mewah dengan makanan.. Sedap2 pulak tu...


Jungle trekking baru bermula..

masa ni kena redah sungai yg sangat dalam..

Dah sampai kat port utk terjun dari platform

Inilah platformnya... Terjunnnnn.....
Nanti sambung lagi utk entry hari ke dua yer... Berbaloi2 datang kat sini.... Windu Tanah Aina...

Tuesday, 19 November 2013

Baju couple POLO

Posted by Sizuka at 12:33 pm 1 comments

Ade sape2 x yg tau any seller yg jual baju couple POLO?

Yang murah2 hokkey dan cantek.. hehehe..

Monday, 18 November 2013

Perlu ke sewa kereta di Labuan?

Posted by Sizuka at 2:50 pm 2 comments
Kami bakal nak ke Labuan bulan March tahun depan...
InsyaALLAH akan pi bersama hubby, adik, adik ipar dan baby..

Tiket dah beli 2 minggu lepas..

Tapi pi Labuan ni sehari je.. Pastu esoknya kami akan terus ke KK selama 4 hari.. Nak celebrate birthday hubby kat sana...hehehe

Yang saya nak tanya ni ialah berkenaan sewa kereta di Labuan.. Perlu ke tidak? Ini adalah kali pertama kami ke Labuan.. KK pulak adalah kali kedua..

Saya baca review di blog2.. ade yang sewa kereta, ada yg tidak sbb Labuan tu kecik je..

Tapi dari pengalaman korang yg pernah ke sana, perlu ke tidak? Komen anda amat diperlukan.. Sekian, terima kasih..

Wednesday, 13 November 2013

Kisah Inspirasi..

Posted by Sizuka at 3:15 pm 4 comments
Dipetik dari blog borakkosong.com



Kehadiran anak selalu ditunggu-tunggu dalam kehidupan berumah tangga. Tawa, tangis, tingkah lucu menggemaskan anak-anak akan mewarnai rumah dan membawa kebahagiaan. Banyak pasangan yang menunggu kehadiran anak selama bertahun-tahun dengan sabar. Salah satunya adalah Louise. Wanita cantik ini bersama suaminya menunggu hampir dua puluh tahun sampai akhirnya memiliki anak.
Louise (48) dan Bernard (66) telah menikah selama belasan tahun namun tak kunjung dikaruniai anak. Mereka merasa bahwa hidup mereka ada yang kurang dan hampa. Namun pasangan ini tidak berhenti berusaha walau beberapa dokter mengatakan bahwa kemungkinan mereka mendapat keturunan sangat kecil.

Louise yang sudah berusia menjelang 40 tahun kala itu dan Bernard yang juga sudah hampir 60 tahun menerima jawaban dokter dengan sedih.

Mereka berdua sangat ingin ada riuh ramai tawa dan suara anak di rumah mereka. Louise mendapat peringatan dari dokter bahwa walaupun dirinya kelak bisa hamil tapi akan berbahaya karena usianya. Usia di atas 40 tahun memang rawan untuk hamil. Louise mengatakan bahwa dirinya siap hamil di usia berapapun juga. Dan kemudian Tuhan mendengarkan doa pasangan ini. Louise hamil anak pertama mereka di usia tepat 40 tahun.

Banyak orang mengkhawatirkan keadaan Louise tapi Louise tetap melanjutkan kehamilannya. 9 bulan kemudian lahirlah bayi mungil yang diberi nama Leah. Louise dan Bernard amat bahagia karena akhirnya mereka memiliki keturunan. Rupanya kebahagiaan mereka tidak berhenti sampai di situ saja. Satu tahun setelah Leah lahir, Louise kembali hamil. Louise hampir saja diminta menggugurkan kandungannya karena usianya yang semakin rawan untuk hamil. Louise berkeras untuk mempertahankan buah hatinya dan kemudian lahir putra mereka yang diberita nama Ben. Kebahagiaan keluarga ini semakin merebak. Menunggu belasan tahun dan terbayar dengan dua buah hati menggemaskan.

Tidak lama setelah memiliki Ben, Louise hamil lagi. Kali ini Louise hamil anak kembar. Kehamilan ketiganya ini membuat kondisi tubuhnya menurun dan kelelahan. Louise menjadi sering sakit. Maklum saja, Louise hamil anak kembar ini pada usia 45 tahun. Usia yang rawan dan sudah tidak kondusif untuk hamil ini membuat Louis dan Bernard mendapat banyak ujian. Namun kesabaran mereka berbuah manis, kelahiran si kembar Amy dan Lucy berjalan lancar.

Ben dan si kembar | (c) http://www.dailymail.co.uk/
Kini Louise dan Bernard memiliki empat anak lucu dan menggemaskan. Walau sudah berusia tua, mereka berdua menikmati menjadi orang tua, mengasuh dan merawat keempat buah hatinya. Pada ulang tahun pernikahan mereka ke dua puluh lima, Louise mengatakan bahwa anak adalah satu-satunya yang membuatnya rela melakukan apa saja, termasuk hamil di usia yang tidak lagi muda. Kesabaran pasangan ini berbuah manis, walau harus menunggu hingga belasan tahun lamanya. 

Tuesday, 12 November 2013

My Lemonade :)

Posted by Sizuka at 2:39 pm 17 comments
Ni sebiji setengah lemon yg dicampurkan dalam 800 liter air..

X tau la berapa anggaran nisbah sebenar. Jadi saya hentam je.. hehe..

Ade yg letak sebiji utk seliter.
Ade yg letak 2 biji utk seliter.
Ade yg letak 2-3 potong lemon utk seliter.

Wednesday, 6 November 2013

Rehat dan Detox

Posted by Sizuka at 8:57 am 6 comments
Assalamualaikum wbt

Selamat menyambut tahun baru Maal Hijrah.. Hijrahkan lah sesuatu kepada yang lebih baik.. InshaAllah...



Hari ni saya dah CD6.. Malam td baru balik dari Genting Highlands.. hehehe... Menginap 1 malam di Hotel First World.. Kami beli voucher di Groupon iaitu RM75 utk satu malam iaitu utk peak time..

Berbalik pada tajuk,

Untuk cycle ni (hopefully cycle ni saja), saya decide utk stop dulu treatment tetapi masih meneruskan pengambilan supplements... Oleh itu, saya akan cuba untuk detox kan diri sendiri sebaik yang boleh.. Sebab dah 2 bulan berturut2 makan ubat hospital kan.. Jadi sebelum ke treatment berikutnya, saya akan cuba buat yg terbaik..

Cara saya detox, saya hanya menggunakan buah lemon yg dihiris dan diletakkan dalam sebotol air kosong dan simpan dalam peti ais sekurang2nya 4 jam.. tapi selalunya lebih.. hehe.. Hurmmm, tapi betul x cara saya ni? Harap2 ada yg komen kalau saya silap..

Ehsan GOOGLE

Lebih kurang macam gambar kat atas ni.. tapi saya letak 1 biji lemon utk 1 liter air.. erkk.. macam x cukup jek kan lemon tu.. tapi bagi saya ok kot sbb ni baru permulaan dan saya akan cuba utk melebihkan lemon sikit demi sedikit supaya x terkejut dek tekak dan badan.. hahaha

ok, lah... bye.. nnt sy akan update plan sy seterusnya.. Semoga dipermudahkan segala urusanku.. Ameennnn...

Sunday, 3 November 2013

IUI : BFN

Posted by Sizuka at 2:52 pm 10 comments

Hari ni cd3.. period datang hari jumaat lepas pad CD39..

Sebenarnya kan Jumaat lepas saya sempat ke hospital utk amik darah untuk ujian Beta HCG..

Sampai jek hospital, terus pi toilet.. clean n clear..

Pastu g jumpa pembantu doktor amik borang utk amik darah..

Otw ke lab, tetibe rase mcm x best kat "situ".. tapi just ignore n sedapkan hati..

Masuk lab dan terus amik darah..

Pastu terus keluar dari kawasan hospital n gerak blk ke kedah..

Hubby berenti di R&R Jejantas sungai buloh utk solat.. tetiba rasa nak pi toilet n check..

SAH!!!! Dah period.. huhu... Rasenye mmg betul la period dah kuar masa sebelum masuk lab tu..

Hurmmm... Alhamdulillah kali ni setitis ayaq mata pun x kuar disebabkan failed IUI ni.. ntah la yerppp kali ni macam x de perasaan. Lagipun hati dan minda dan bersedia dari awal..

InshaAllah kami akan terus usaha, usaha dan usaha sampai berjaya.. Tolong doakan yg terbaik buat kami ya...

 

Menggapai Bintang... Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea