Wednesday, 9 October 2013

Ujian Anti Mullerian Hormone

Posted by Sizuka at 1:00 pm

Saya ingin berkongsi sesuatu iaitu mengenai ujian anti mullerian hormone.. Ramai yg bertanya pada saya.. Jadi di bawah ini adalah hasil selepas saya menggoogle.. Diharap dpt membantu memberikan sedikit pengetahuan. InshaAllah.. Tapi kan, kalau ade salah dan silap, saya mohon ampun dan maaf siap2, sebab saya pun baru je belajar dan dalam proses belajar lagi mengenai ujian ini.. Minta sama2 betulkan kesilapan/info if ada ya..

Apa itu anti mullerian hormone?

Terdapat beberapa ujian yang membantu meramalkan sama ada seorang wanita mungkin mempunyai jam biologi yang lebih cepat - salah satunya ialah ujian Anti- Müllerian Hormone (AMH). Ujian ini membantu untuk menganggarkan 'ovarian reserve' dengan mengukur bilangan folikel membangun dalam ovari pada masa tertentu. Setelah ujian selesai, kita bandingkan keputusan dengan orang-orang wanita lain umur yang sama. AMH adalah hormon yang dihasilkan oleh folikel kecil kerana mereka membesar dalam ovari. Ujian ini adalah lebih mudah dan lebih murah daripada ujian alternatif seperti Egg Check, kerana ia menggunakan ujian darah yang mudah bukannya imbasan ultrasound, dan boleh dilakukan pada bila-bila masa dalam kitaran haid.

Bagaimana ia digunakan ?

Anti- Mullerian Hormone (AMH) bukanlah suatu rutin ujian, tetapi mungkin berguna dalam keadaan tertentu. Wanita dalam usia melahirkan anak mungkin diminta utk membuat ujian AMH bersama-sama dengan ujian hormon lain, seperti estradiol dan FSH, untuk menganggarkan baki masa kiri untuk hamil (ovarian reserve). Ujian-ujian ini juga berguna dalam menilai fungsi ovari dan mungkin dalam meramalkan permulaan menopaus. AMH kadang-kadang boleh dibuat pada wanita yang akan menjalani prosedur IVF; kepekatan AMH berkait dengan tindak balas beliau terhadap rawatan. Tahap rendah AMH mencerminkan tindak balas ovari miskin (poor ovarian response), yang menunjukkan pengurangan bilangan telur yang terhasil selepas rangsangan ovari. Bagi tujuan ini, ia biasanya dilakukan bersama-sama dengan ujian hormon lain dan ultrasound transvaginal (untuk mengira bilangan folikel sebagai gambaran bekalan telur wanita). Selalunya, wanita dengan PCOS mempunyai kepekatan AMH ynag tinggi. Keperluan ujian Suatu ujian AMH dibuat utk menilai fungsi, isu-isu kesuburan ovari, terutamanya apabila mempertimbangkan prosedur pembiakan dibantu seperti IVF, dan apabila doktor mahu menentukan kemungkinan wanita memasuki menopaus. Juga boleh dibuat apabila seorang wanita mempunyai tanda-tanda dan gejala-gejala PCOS.

Apakah hasil ujian maksudkan?

Dalam tahun-tahun seseorang wanita melahirkan anak, tahap penurunan AMH mungkin menunjukkan rizab ovari rendah (low ovarian reserve) dengan kesuburan berkurangan , menyebabkan tindak balas yang minimum atau kurang untuk rawatan IVF. Ia juga boleh menunjukkan kegagalan ovari pra-matang. Satu peningkatan tahap AMH sering dilihat dengan PCOS tetapi tidak diagnostik keadaan ini. Peningkatan AMH juga mungkin menunjukkan tindak balas meningkat atau berlebihan kepada IVF dan keperluan untuk menyesuaikan prosedur yang sewajarnya. Tahap mengurangkan dan / atau penurunan yang ketara dalam AMH mungkin isyarat permulaan berlaku menopaus. Negatif dan tahap rendah AMH adalah normal pada wanita semasa peringkat awal dan selepas menopaus. Apabila AMH digunakan sebagai alat untuk memantau kanser ovari AMH pengeluar , maka penurunan AMH menunjukkan tindak balas kepada rawatan dan peningkatan mungkin menunjukkan berulangnya kanser.

Ni results yang digunakan utk menilai anti mullerian hormone..

0.1 - 4.9pmol : Low ovarian reserve
*AMH rendah bermaksud bilangan telur rendah atau penurunan dalam bilangan telur .. berkurangan pengeluaran dan kemudian berhenti sebagai folikel berkembang .. dan menunjukkan tindak balas yang berpotensi miskin untuk perubatan .. ia juga mungkin berguna dalam meramalkan menopause (ovum berkurangan, jadi kita ada keupayaan yang tinggi utk menopaus) dan sebagainya. Doktor akan mencadangkan keperluan untuk ubat rangsangan tambahan.

5 - 19.9pmol : Normal ovarian reserve
*Pengeluaran telur adalah stabil mengikut umur.

Lebih daripada 20pmol : High ovarian reserve
*Folikel berlebihan. Selalu org yg ade PCOS yg mengalami hal ini.. ia menunjukkan sensitiviti terhadap ubat rangsangan dan berisiko tinggi untuk OHSS

 ** Mungkin inilah saja yg dapat dikongsikan setakat ini.. itupun ada yg mcm paham x paham lagi... ehehhehe.. Gigih translate guna google translate dan susun ayat balik... Result yang daku dapat adalah 25.5.. korang?

11 comments:

sweet tooth said...

So far doc belum prescribed lagi untuk ambil ujian ni...tapi i pun lama dah x jumpa doctor. heheheh...

ibu wannabe said...

I have the highest AMH level among others Doctors Adilah's patients..sedey :((..high risk to get OHSS :((

saya ada tulis kat sini http://ibuwannabe.blogspot.com/2013/06/anti-mullerian-hormone-amh.html

Manja Lara said...

macamana nak check? L nak check jugak

Erin Reen said...

Sizuka, thanks for sharing yer. ;)
barula erin dpt gambaran sikit.. doc x de plak check erin punya. nak jugak tau erin ni okay ke x.

Sizuka said...

Bila nak start jumpa doc balik sweet tooth? Sy sebelum ni pun stop 7 bulan sbb nak try traditional..

Sizuka said...

Ibu wannabe, berapa bacaan awak yer? Sy punye 25.5 pun doc adilah ckp dah tinggi..

Maklumat pasal nilai bacaan tu sy ambil dari blog awak.. tp sy translate dan susun balik ayat.. harap awak x kisah yer.. :)

Sizuka said...

L, kat lppkn rasenye doc x buat test ni.. tp cuba la L tanya kat doc.. kot2 leh request kan..

Sizuka said...

Sharing is caring ;)

ibu wannabe said...

eh takpe tak kisah pun sizuka..mine 132..above the max level..Max is only 100..ni pun lama tak jumpa Dr after dapat result tu..sedey kot :((..If don't mind, nak your email bole? nk borak2 pasal our TTC

Sizuka said...

Ade kawan sy result die 120.. alhamdulillah baru disahkan pregnant oleh dr adilah..

sweetbaby.cutebaby@gmail.com. . Nnt emelkan no tel yer.. boleh wasap2.. haha

Sarah said...

wahhh, saya ingat saya punye 44 dah cukup tinggi dah!

saya patient Dr. Adilah jugak. alhamdulillah end ttc journey last year.

Post a Comment

 

Menggapai Bintang... Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea