Thursday, 31 October 2013

Sarawak: Day 4: Pasar Satok dan Kek Lapis

Posted by Sizuka at 4:07 pm
6 Oktober 2013

Last day kami di Kuching.

Sob sobsss.. Sedey plak nak meninggalkan Kuching.. Ini adalah kali kedua saya sampai kat sini.. Kali pertama dulu masa January 2010 ngan family.. Masa tu belum kawen lg tp dah bertunang.. hehe.. Tp hubby first time sampai sini..

Hari ni, kami bersarapan di foodcourt area Pasar Satok tu.. makan laksa sarawak dgn teh C ais.. Kat Sarawak ni mana2 tempat ade teh C.. Lebih kurang mcm 3 layered tea lah senang citer..

Pastu kami terus ke pasar.. jalan2, tengok2 apa yg ada... Sempat rembat fridge magnet, tempat simpan barang drpd kain, gelang,keychain, cover pensel drpd manik dan buah kristal sekali lagi.. hehe.. Buah jambu batu merah pun beli.. Pastu ke bahagian pasar basah.. beli ikan terubuk masin.. Saya ngan adik sempat jugak melilau mencari kuih2 tradisional sarawak..
ikan terubuk masin.. kami beli yg 3 rm10 je.. beli rm20 dpt free 1.. hehe

kuih2 tradisional.. tapai dlm daun palas, pulut (mcm ketupat) dan kuih di dalam gulungan daun..

Lepas tu kami terus bergegas ke Kampung yg berhadapan waterfront tu.. tp kali x naik sampan, tp ikut jalan darat.. tujuannya adalah utk memborong kek lapis.. hohoho... setelah membuat pertimbangan, kami memilih utk memborong kek lapis di Dayang Salhah.. Lebih banyak pilihan dan lebih menarik.. Total kami beli kek lapis adalah sebanyak 5kg. hambik kau.. hahah.. adik pulak beli 4kg.. Tapi bukanlah kami nak makan semua tu kan.. Sudah pastilah utk diberi sebagai cenderahati kepada rakan dan saudara...

Hubby sedang busy pilih kek.. rambang mata

Testing 123...

ni yg kami beli.. hehe

Lepas tu, kami ke kedai2 cenderamata area waterfront.. Kat sini memang hampir semua kedai jual baju, keychain, beg.. Macam2 lagil lah kan.. ngko pilih jek lah kedai yg mana satu yg ngko nak kan.. hahaha...

Tapi lepas survey2 kedai, kami sempat masuk ke muzium.. Free jek.. 

Pastu baru patah balik utk membeli barang kat kedai2 td.. Saya memborong t-shirt Sarawak.. haha.. Hubby siap beli beg mengkuang..

Otw balik ke homestay, singgah makan tghhari dulu.. Lepas tu sampai jek homestay, kami kemas kini beg.. Masing2 duk wat anggaran, takut terlebih berat.. haha..

Kul 3, kami meninggalkan homestay dan terus ke airport.. Sekejap jek masa berlalu.. Percutian 4 hari 3 malam terasa sgt singkat... Flight kami jam 5 lebih.. Alhamdulillah flight x delay.. Sampai LCCT terus amik bas ke Stesen ERL, tempat kami park kereta dan pulang ke rumah bersama2 kenangan manis.. :)


P/S: Next entry pasal Tanah Aina Farrah Soraya.. ni cerita dah basi.. tapi nak story jugak.. hehehehe

4 comments:

Nissa Kawaii said...

awak..nisa g sana kan.. khamis awal pagi, jam 10 camtu dh smp sana.... pastu balik sabtu, malam jam 9.45....tapi tak reti nk susun itenary.. :( :( yang pasti, sabtu g pasar sarikin tu je.... :( help me

Sizuka said...

Kite whatsapp.. :)

sweet tooth said...

Sizuka, ikn terubuk tu stim dgn sos tiram, serai, bawang n cili api..... Hoh! Marbeles! Teringin terus nk mkn.... Hehehehe :-)

Sizuka said...

Wah ye ke... nnt try lah. tq sweet tooth!

Post a Comment

 

Menggapai Bintang... Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea