Tuesday, 27 August 2013

Sekejap tapi berbaloi :)

Posted by Sizuka at 10:19 pm 10 comments

Alhamdulillah dengan izin Nya, saya dapat buat temujanji utk bertemu dgn dr adilah setelah tertangguh dari bulan 6.. Sepatutnya bulan 6 tu buat iui dan review ujian darah, tp tiba2 pulak saya diarahkan utk outstation..  Maka, ditangguhkan ke lepas raya... Maka tarikh 26 Ogos kami bertemu... hehe

Kami sampai lambat.. jam 9 baru sampai... Dapat giliran no 11.. Lama jugak menunggu.. hampir 3 jam ko... huhu... Setelah tiba giliran kami, kami masuk bilik doc dan duduk... Doc tampak serius sikit hari ni dan mungkin sudah keletihan barangkali.. Doc tanya pasal last period.. Sebenarnya saya on CD6 tapi terpaksa bgtau sy CD5.. huhu... tapi masa CD1 tu pun, period datang dah petang.. Ampun ya doktor, saya terpaksa sebab saya x rela asik tangguh2 treatment dek kerja saya yg banyak adhoc... Lagipun kan, saya ni jenis yg cycle panjang iaitu dalam lingkungan 30-35 hari, jadi saya harap perkara ini x timbulkan masalah dalam treatment saya... huhu.. Ni pun baru balik dari outstation, patut 23 Ogos jumpa, tapi  terpaksa mintak 26 Ogos..

Yang part x best pada temujanji kali ni, fail saya hilang.. Manala agaknya fail kami? x pasal2 kene strory balik kat doc apa yg patut... Isk isk isk... InsyaAllah depa janji utk cari fail tu... Mudah2an jumpa la ye..

Ok then doc suh barinng utk TVS.. Saya bagitau doc, last scan detect ada polyp size 7mm... Maha suci Allah swt, polyp tu dah tiada! Alhamdulilllah syukur x terhingga..Walaupun kecik, hati ni tetap risau sbb kedudukannya kat dalam rahim.. Sebenarnya saya ada amik supplement, jika ada kesempatan, saya akan ceritakan ye.. Berbalik pasal polyp, sebelum tvs tu, doc ckp dia nak remove polyp tu if masih ada... Tapi Allah permudahkan... Alhamdulillah alhamdulillah....

PCOS tetap masih ada.. untuk CD6 ni (read CD5), saya ada sebiji telur di kanan ovari dan sebiji lagi di kiri ovari yang kedua2nya bersaiz 7mm.. Harap2 membesar la dengan baik dan matang yer...  :)

Dan utk IUI ini, doc bagi clomid 100mg x 5.. Dan jumpa pada CD13 (read CD12) pada 2 September ini.. If x berapa puas hati, injection akan diberikan.. dan IUI akan dibuat bila telur sudah bersedia...

Pasal ujian darah pulak, oleh kerana fail ku hilang, maka salinan terpaksa diminta semula dari lab.. Terpaksa tunggu seketika di luar sbb perlu di faks.. Dan keputusannya adalah semuanya normal... Ahamdulillah dan syukur sekali lg... Walaupun sekejap jer jumpa, x sampai 15 minit kot, tapi sudah cukup membuatkan hati kami berbunga2 riang...

Result ujian darah tu meliputi lipid profile (total cholesterol, HDL cholesterol, LDL cholesterol, Triglycerides), Thyroid stimulating hormone, free T3, free T4, Insulin dan CA 125..

Oh ya, saya juga diminta utk membuat ujian darah sekali lagi.. kali ini ujian Anti-Mullerian Hormone.. Kalau x silap saya, ujian ini bertujuan utk mengetahui respon/tindak balas ovary terhadap sebarang ubat yg diberikan.. Betulkan jika saya tersilap ya... Darah ini akan dihantar ke Singapore dan result akan dpt dalam masa 3 minggu...

Ok.. sekian sudah.... :)

Tuesday, 20 August 2013

Aidilfitri kami :)

Posted by Sizuka at 11:13 am 12 comments

Alhamdulillah hari ni kita dah menyambut 13 Syawal 1434..

Rasenye masih belum terlambat lagi utk memohon ampun maaf andai selama ni penulisan saya ada yg membuatkan readers kecil hati dan sebagainya..

Tahun ni merupakan kali keempat kami beraya sebagai suami isteri wlupun baru kawen selama 3 tahun 2 bulan... Kami nikah 2010.. Raya pertama pada ogos/sept 2010.. pastu ogos 2011.. ogos 2012 dan yg terbaru ogos 2013... haha..

Tahun ni giliran kami beraya di rumah parents hubby di Johor.. Raya kedua petang pulak kami gerak balik ke kedah pulak.. Tema kami pada raya kali ini ialah kelabu...

Alhamdulillah.. raya kali ni xde satu pun soalan berkaitan anak... Namun begitu, awal2 lagi saya dah titipkan dalam hati, aidilfitri adalah hari untuk diraikan, utk bergembira bersama keluarga, sanak saudara dan sahabat handai.. Jadi kalau org tanye soalan anak, sy dah ingatkan diri sendiri tolong jgn sedih, sentap dan sebagainya.. jawab je elok2... :)

Untuk aidilfitri ini, saya dengan hovernye menempah 6 psg baju... Masa shopping2 di Jalan TAR dan di bazaar baju raya, hubby belikan 2 psg baju lg termasuk sehelai peplum idaman hati dan tudung 2 pasang.. jadi jumlahnya baju adalah 8.. tudung pun melambak... 7 helai ado kot.. ambik ko... hahah.. tapi kan sebenarnya baju2 tu semua nak wat g keja... 2 in 1... Raya dan kerja.. Org jarang wat baju gini ler.. Setahun sekali.. hehehe..

Ok lah.. byk lg nak share sebenarnya.. tp kang terlebih panjang.. org pun meluat.. hahaha...

** p/s: jemputlah dtg ke rumah :)

Wednesday, 7 August 2013

Shopping di Jalan TAR sempena Aidilfitri

Posted by Sizuka at 7:10 pm 0 comments

Entry hari berkenaan entry flashback.. hehe... Sesuatu yg harus dikenang dan harus dicoretkan di sini..

3 Ogos lepas bersamaan dengan 25 Ramadhan, kami suami isteri bersepakat utk shopping raya di Jalan TAR.. Sememangnya kami dah plan sejak sebelum puasa lagi.. Oleh itu, hubby telah book sebuah bilik di Hotel Silka Maytower sejak minggu pertama Ramadhan lagi sekali dengan pakej sahur dan berbuka puasa..

Kami check in awal dalam jam 1 ptg.. Selapas relax2 n solat, jam 3.30 ptg kami start keluar. Di Jalan TAR, dapatlah mencari 2 helai tudung saya.. lepas tu kami sogo, membeli baju2 hubby, sandal raya saya dan hadiah utk mak mertua..

Kemudian, balik ke hotel utk solat asar dan bersiap2 utk berbuka.. Alhamdulillah makanan best2 dan sedap juga...

Selepas puas makan, naik bilik, solat dan jam 10.15 mlm kami keluar lagi.. sambung shopping di jalan TAR dan masjid india.. Di sini, dpt lah merembat baju melayu, tudung saya lagi sehelai dan seluar jeans hubby... balik hotel jam 1.00 pg..

Jam 2.00 pg kami tidur... Bila bangun balik, jam dah kul 6.00 pg... Hohohoho.... Terlepas sudah waktu sahur... Sahur di hotel bermula jam 3-5.30pg... Menyesal kami tidur dulu... Gara-gara keletihan... huhu.. tu namanya bukan rezeki  wlupun terasa ralat di hati.. xpe, next time kita belajar dari kesilapan ok...

Selepas check out jam 10.30am, kami sambung shopping.. hehe.. dapat merembat beg silang hubby, baju raya saya dan hadiah buat mak dan abah kami berdua...

Sekian.. hehe...

Friday, 2 August 2013

Saya dah start cuti raya.. yeayyy :)

Posted by Sizuka at 5:59 pm 1 comments

Assalamualaikum wbt..

Alhamdulillah hari ni dah hari ke 24 Ramadhan bg kita semua..

Sangat seronok sebab hari ni last kerja... hip hip hooreyyyy...!!! Semasa entry di taip, saya baru je sampai di rumah...

Hari ni just plan nak masak mee goreng daging basah untuk berbuka.. Hubby request dari semalam lagi.. :) Pastu suh hubby beli kuih akok n kuih berger malaysia..

Ok lah uols... iols nak pi bersilat di dapur ni... hahaha...

 

Menggapai Bintang... Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea