Wednesday, 29 May 2013

Pertama Kali Dating dgn Dr Adilah

Posted by Sizuka at 11:07 am
Assalamualaikum semua...

Sangat fail bab-bab nak letak tajuk entry.. Hentam sajalah.. hehe

#Utk record, 27hb 5 saya sedang CD13..

27hb 5 (Isnin) - Tarikh saya dan suami untuk berjumpa dgn Dr Adilah.. Jam 7 pagi kami dah gerak keluar dari rumah.. Sampai Hospital Pantai dlm kul 7.45.. Sesat sikit masa hampir nak sampai... hehe.. Sampai je, kami ke Blok B, dan naik ke tingkat 4.. Buat pendaftaran.. Dapat giliran nombor 9.. Mak aihhh... dah ramai rupenye.. So kami decide g makan dulu... G kat cafe bawah.. Makan tosei ngan air milo... Hubby pun sama..

Selesai bersarapan, naik semula ke tingkat 4.. Tunggu punya tunggu, turn saya pun tiba.. Jumpa doktor dlm kul 9.40 kot... Tengok jam, tapi lupa kul berapa..

Masuk bilik doktor, doktor ape masalah.. dan kami pun ckp, kami nak baby.. kik3.. okeyh pastu doktor nak tau sejarah rawatan kami ngan doktor2 yg pernah kami jumpa sebelum ni.. Maka, saya pun bercerita dan terangkan apa yg telah kami lalui..

Pastuh kami tunjukkan filem HSG, result2 darah dan sperm analysis yg dah kami buat sebelum ni.. Nasib baik x perlu repeat HSG lg.. hehe.. seremmmm.. Tapi yg x bestnye, hujung tiub saya mcm bengkak dan terdapat perlekatan pada kedua2 tiub.. doktor kata, keadaan tiub ni boleh menggangu perjalanan telur.. huhu.. Sedihnye..

Sperm analysis hubby sebelum ni pun doktor x bape puas hati.. Walaupun normal, tp menurut doktor, ia macam normal atas pagar. Huhu...  Perlu di boost up kan sperm hubby lagi.. tp doktor x mintak hubby repeat test.. Just tanye hubby merokok atau tidak...

Doktor suh saya baring TVS.. hehe.. Siap doktor suh panggil husband..hehe..  Hasil TVS spt di bawah:

*ketebalan dinding rahim (ET) - 7mm.. Alhamdulillah syukur sgt.. doktor kata lebih elok jika tebalnya 8mm, dan masih boleh menebal lagi memandang sy jenis yg cycle panjang.

*kedua2 ovary saya bengkak.. Dats mean saya ada PCOS.. huhu.. Dah lama agak yg diri ni ade PCOS.. Akhirnya Dr Adilah yg confirmkan.. Jadi x de la nak sedey sgt2 kan sbb dah lama mind ni "bersedia".. Nape doktor2 sebelum ni bgtau pun.. ?? Except Dr Hamid, dia bgtau sy ade mild PCOS.. itu pun selepas sy tanye.. Dr Adilah kata size ovary yg normal adalah lebih kurang 2.5cm x 1.0cm.. Saya punya dalam 3.7cm x 1.5cm..

*ade sebijik telur bersaiz 13mm di ovary kanan - Alhamdulillah... Syukurnya Allah saja yg tahu... dan menurut doktor lagi, mungkin saiznya akan bertambah kerana sy jenis bercycle panjang dan mungkin saya akan ovulate pada hari ke 18/19/20 dan dinasihatkan bersama selang 2 hari.. Masa hari dijangka ovulate tu, kami sememangnye akan pergi honeymoon... Yeah mmg masa yg tepat! Perancangan Allah tiada siapa yg tahu sbb kami booking tempat tu dah lama dan sememangnya sukar nak cari waktu2 yg sesuai sbb period sy ni kan pjg cycle nya... Utk 2013, period saya sampai ke cd49, pastu cd47, pastu cd40.. harap2nya pasnih period ku akan pulih dan semakin baik.. :)

*saya juga ade polyp.. kedudukannye di dalam rahim.. huhu.. bersaiz 7mm.. walaupun kecik jer tp sy sgt risau okeh.. sbb doktor kata, polyp ni boleh mengganggu penempelan.. Rasenye mungkin polyp ni baru ada, sebelum ni x da pun..

*saya juga ade cyst! oh no.. Saiz dalam 1.4cm kot.. sebenarnya sy lupa saiznya.. ingat2 lupa.. sbb byk sgt yg dibincangkan.. konfius sudaaa... cyst ni terletak di hujung tiub sebelah kiri.. tp doktor kata cyst saya ni x mengganggu pun.. Siap tunjuk model sistem reproduktif kat kami.. Alhamdulillah.. Syukur...

*selain tu, sy juga ade daging lebih.. kat area ovary kiri.. ke kat luar ovary? rasenye kat bahagian luar kot.. Errkkk.. Camner tuh? Sy x faham sgt pun.. sbb doktor pun x sentuh sgt bab ni.. lgpun ia x mengganggu..

Doktor mencadangkan utk operate.. Operate utk buat ovarian drilling dan buang polyp... Kosnyer adalah 13k.. Tapi doktor suh kami fikir dulu... Tapi kami x bersedia.. Jadi doktor mintak kami cuba natural cycle ni dan datang balik pada cycle depan utk wat IUI.. Sbnarnya saya risau kalau x dpt buat IUI next cycle.. Risau jika period wat hal datang lambat.. Sbbnye Ramadhan makin dekat...  Rasenya mcm x sanggup nak tunggu lepas raya.. Huhuhu... Ya Allah permudahkanlah usaha dan urusan kami...  Walaubagaimanapun, utk cycle ni kami akan usaha sebaik mungkin memandangkan ade telur di ovary kanan. InsyaALLAH...

Dr Adilah mintak saya dan hubby buat ujian darah.. Boleh datang lab pada bila2 masa.. Saya punya kena buat 4 test dan hubby pulak 2 test je..

Ok habis cerita.. rase mcm ade yg tertinggal.. tak pe la eks.. Jenuh nak ingat kronologi.. hahaha...

40 comments:

BaTiK_PiNk said...

Sizuka, tq ye...kronologi medical checkup sizuka ni banyak bantu Yani nak visualize apa yang akan boleh ditanya pada doctor masa nak buat TVS petang ni....

nuriz iman said...

semoga dipermudahkan,at least bila dah jumpa doktor lega sebab tau apa sebenarnya masalah kita.good luck dear

CIK PUAN TIPAH said...

sizuka,
Detailnya doc explain..

Psl operation tu..rasanya insurance cover.. dulu sy buat ovarian drilling pun guna insurance..

Ema Rie said...

semoga dipermudahkan dear...

salam singgah... jemput ke sini... http://emashaklee.blogspot.com/

FB : https://www.facebook.com/MummyMa.DaddyRie.Shine




Sizuka said...

good luck yani... yani buatkat mana?

Sizuka said...

lega jugak n boleh fikir next step..

Sizuka said...

ye sgt detail dr explain.. sampai terkejar2 sy nak ikut n nak fahamkan.. kik..

sy xde insuran pun... koh3.. x amik insuran lg..

Sizuka said...

tq dear :)

Carmello said...

sizuka nak tanyalah. hospital pantai 1st time jumpa doc,cost dia around bape yer? lebih kurang hospital pusrawi ker mahal sikit erh?

cikji said...

dear,banyaknya ada probs kat dalam rahim,huwaaa kita pun takut la nk check up kat spital. walaupun dh set up dlm fikiran nk sedia terima baik buruk tp still dup dap dup dap.

btw,gud luck!

mag said...

saya suka baca blog doc adilah..sentiasa mengikuti dia kat situ...dia banyak bg info mcm2 kes sakit puan..
dr adilah adalah doc dlm list saya utk bt treatment suatu ketika dlu...:)

all the best ya..:)

sweet tooth said...

sizuka, since u x bersedia untuk operation lagi, may b this is a good time untuk amik insurance. Just in case operation tu perlu, tak la pening nk carik source nk tampung cost. Lagipun insurance ni ada cooling period. After amik insurance tu ada a few period yg kita x bleh claim. Kalau x silap i la... And if u don't need operation pun, bleh cover untuk medical lain. just something for u to think about :-)

BaTiK_PiNk said...

yani dah pergi survey kat klinik maiza, cheng..dia kata tak buat TVS. bila call klinik asuza masjid tanha, dia kata ada buat TVS dan boleh datang hari rabu, timing x kisah bila-bila. tu ingat nak buat lepas balik kerja ni...

Nory Zoulkefle said...

semoga dipermudahkan...

oh yer, boleh emailkan alamat sizuka ke email nory .. elfekluz1921@gmail.com ...nory nak send voucher spa =)

Sizuka said...

yani, my advice, pergi lah jumpa doktor pakar kesuburan.. sy pernah pergi doktor sakit puan tp bukan pakar.. rasa x puas hati.. huhu

Sizuka said...

pusrawi sy x pernah g.. dr adilah skrg full time kat pantai.. utk 1st time (ni bil sy) - admin fee (rm4), 1st time consultation (rm180), tvs (rm90).. yg lain2 tu bergantung lah pd ubat.. ujian darah sy belum buat bayaran lg..

Sizuka said...

cikji, mcm mana sekali pun, kita kena tau jugak.. actually, x byk sgt pun masalah kat rahim.. just ade very small polyp.. kat ovary pulak ade PCOS.. PCOS ni mmg common among TTCian.. Ape2 pun kita kena terima dgn redha dan cari jalan penyelesaian...

Sizuka said...

sama la.. suka sgt baca blog dr adilah. menaikkan semangat kan.. so skrg awak treatment kat mana?

Sizuka said...

sy pun sbnarnya dah lama plan nak amik insuran.. tp x sempat lg nak uruskan.. xtau la ape yg sibuk sgt.. hehe.. InsyaALLAH sy akan amik insuran jugak..

Sizuka said...

ye ker nory... mcm x percaya pulak... rezeki.. tq nory :)

BaTiK_PiNk said...

Sizuka, in shaa Allah tgh cari kekuatan diri untuk proceed buat treatment di luar, selain GH Melaka. Doakan ye...

mag said...

saya bt treatment kat dr masitah mansor..dia bukak kliniknya sendri kat Taman Melati, Setapak. Dr Masitah dulu pon kat hosp pantai..kwn baik dr Adilah..jadi cara mereka pon x banyak beza..

dalam blog dr adilah..tiada yg mustahilkan...
rezki Allah..akan samp jugak nanti..byk dah pesakit dia berjaya jugak..smp dr sendri pon xsagka

aquagugurl said...

Kagum semangat sizuka ulang alik gi hsptl jupe Dr..saya stop kejap plus pulak ongkos x baper mengizinkan so sya cuma try n error je produk2 yg berkaitan kesuburan..cam sk al khisbun, jus perawan..ntah ar berhasil ke tak..cuba je la dri x cuba apa2 lngsung..

Mama Cahaya said...

Assalam Sizuka,

Sy pun patient Dr Adilah....rsnye kita terserempak that day..cuma xprasan sgt lgpun kita xkenal each other pun..huhuhuhu.giliran sy no 20...tp time sy borak ngan Ida...dia ckap br je no 9..xlama pastu Sizuka n hubby kluar dr bilik Dr.

Kes kita lebih kurang sama...Sy br lpas wat Laps + OD (buang fibriod n PCOS) March lpas, skrng nih follow up treatment je...klu xkeberatan bleh la kita email2 pas nih...ni email sy lyeza_1dbest@yahoo.com

Sizuka said...

betul.. tiada apa yg mustahil jika Allah perkenankan.. Semoga Allah urusan kita semua dipermudahkan..

Sizuka said...

sy pun stop jugak dlm 7 bulan sebelum jumpa dr adilah.. masa tempoh stop tu sy try tradisional..

Sizuka said...

kecik je dunia ni kan... memang betul, sayalah patient no.9 tu.. k,nnt sy emel awak ye.. salam perkenalan.. :)

Mama Cahaya said...

aah kn...tp sy xcam pun Sizuka..huhuhuhu...Salam Perkenalan jugak =)

Syazni Shamsir said...

hi sizuka....

very details doc adillah...moga ia byk membantu awak..mudah2an mode honeymoon kali ni mendatangkan hasil...InsyaAllah...Amin

Sizuka said...

Tq syazni.. Ameennn...

Puan K said...

Seronoknya dpt treatment dgn Dr. Adilah... kalau la K kat KL, K pun akan buat treatment dgn Dr ni.. :) Apa2 pun... K doakan yang terbaik utk awk.. Mudah2an semuanya berjalan lancar.. aminnn... Selamat berhoneymoon ye? :)

Sizuka said...

Tq K.. :)

Muzai Samilan said...

sizuka still dengan dr adilah?? 16/1 ni saya appoinmt ng dr adilah. bincang date laparascopy :)

Sizuka said...

Alhamdulillah masih lagi treatment ngan doc adilah.. tgh tunggu period ni.. amik injection utk icsi..

shu said...
This comment has been removed by the author.
Sizuka said...

Yap.. sama..

shira said...

salam..nk email address bleh?nk tanya sumthing..

Nur Jannah said...

Sis sizuka blh bagi cntact number hosp tmpt dr adila tu x? Sy pn nk buat pmeriksaan dgn dr adila. Mslh sgt serius. Pls help..tq



The Me said...

Salam sis2 semua.. Sy bdk bru blajar nk mulakan langkah ptama. Suka blog ni byk sg info.
Dlm list dh KIv nk jmpa Dr. hamid Dr. Natasha Ain n now dpt nama baru pula Dr Adilah.
Apa2 pun bgntung kmampuan n masa. Dgr nya nk buat apoment dgn dorg ne kena tgu berbulan ye ke?
Ada kwn yg hbis smua stage dri IUV IVF semua dh hbis tp xda rezeki. Last2

nur ezqy said...

UPT tester murah(rm1.00) dan OPK tester murah(rm1.20/pc), boleh pm atau layari blog saya kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com/
(cara penggunaan pun diberi sekali), produk sy ini menguji adakah anda hamil-(upt) dan mengetahui masa subur anda dalam usaha mendapat zuriat(opk) secara amnya,
SMS/WASSUP 0148004302

Post a Comment

 

Menggapai Bintang... Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea