Wednesday, 29 May 2013

Pertama Kali Dating dgn Dr Adilah

Posted by Sizuka at 11:07 am 40 comments
Assalamualaikum semua...

Sangat fail bab-bab nak letak tajuk entry.. Hentam sajalah.. hehe

#Utk record, 27hb 5 saya sedang CD13..

27hb 5 (Isnin) - Tarikh saya dan suami untuk berjumpa dgn Dr Adilah.. Jam 7 pagi kami dah gerak keluar dari rumah.. Sampai Hospital Pantai dlm kul 7.45.. Sesat sikit masa hampir nak sampai... hehe.. Sampai je, kami ke Blok B, dan naik ke tingkat 4.. Buat pendaftaran.. Dapat giliran nombor 9.. Mak aihhh... dah ramai rupenye.. So kami decide g makan dulu... G kat cafe bawah.. Makan tosei ngan air milo... Hubby pun sama..

Selesai bersarapan, naik semula ke tingkat 4.. Tunggu punya tunggu, turn saya pun tiba.. Jumpa doktor dlm kul 9.40 kot... Tengok jam, tapi lupa kul berapa..

Masuk bilik doktor, doktor ape masalah.. dan kami pun ckp, kami nak baby.. kik3.. okeyh pastu doktor nak tau sejarah rawatan kami ngan doktor2 yg pernah kami jumpa sebelum ni.. Maka, saya pun bercerita dan terangkan apa yg telah kami lalui..

Pastuh kami tunjukkan filem HSG, result2 darah dan sperm analysis yg dah kami buat sebelum ni.. Nasib baik x perlu repeat HSG lg.. hehe.. seremmmm.. Tapi yg x bestnye, hujung tiub saya mcm bengkak dan terdapat perlekatan pada kedua2 tiub.. doktor kata, keadaan tiub ni boleh menggangu perjalanan telur.. huhu.. Sedihnye..

Sperm analysis hubby sebelum ni pun doktor x bape puas hati.. Walaupun normal, tp menurut doktor, ia macam normal atas pagar. Huhu...  Perlu di boost up kan sperm hubby lagi.. tp doktor x mintak hubby repeat test.. Just tanye hubby merokok atau tidak...

Doktor suh saya baring TVS.. hehe.. Siap doktor suh panggil husband..hehe..  Hasil TVS spt di bawah:

*ketebalan dinding rahim (ET) - 7mm.. Alhamdulillah syukur sgt.. doktor kata lebih elok jika tebalnya 8mm, dan masih boleh menebal lagi memandang sy jenis yg cycle panjang.

*kedua2 ovary saya bengkak.. Dats mean saya ada PCOS.. huhu.. Dah lama agak yg diri ni ade PCOS.. Akhirnya Dr Adilah yg confirmkan.. Jadi x de la nak sedey sgt2 kan sbb dah lama mind ni "bersedia".. Nape doktor2 sebelum ni bgtau pun.. ?? Except Dr Hamid, dia bgtau sy ade mild PCOS.. itu pun selepas sy tanye.. Dr Adilah kata size ovary yg normal adalah lebih kurang 2.5cm x 1.0cm.. Saya punya dalam 3.7cm x 1.5cm..

*ade sebijik telur bersaiz 13mm di ovary kanan - Alhamdulillah... Syukurnya Allah saja yg tahu... dan menurut doktor lagi, mungkin saiznya akan bertambah kerana sy jenis bercycle panjang dan mungkin saya akan ovulate pada hari ke 18/19/20 dan dinasihatkan bersama selang 2 hari.. Masa hari dijangka ovulate tu, kami sememangnye akan pergi honeymoon... Yeah mmg masa yg tepat! Perancangan Allah tiada siapa yg tahu sbb kami booking tempat tu dah lama dan sememangnya sukar nak cari waktu2 yg sesuai sbb period sy ni kan pjg cycle nya... Utk 2013, period saya sampai ke cd49, pastu cd47, pastu cd40.. harap2nya pasnih period ku akan pulih dan semakin baik.. :)

*saya juga ade polyp.. kedudukannye di dalam rahim.. huhu.. bersaiz 7mm.. walaupun kecik jer tp sy sgt risau okeh.. sbb doktor kata, polyp ni boleh mengganggu penempelan.. Rasenye mungkin polyp ni baru ada, sebelum ni x da pun..

*saya juga ade cyst! oh no.. Saiz dalam 1.4cm kot.. sebenarnya sy lupa saiznya.. ingat2 lupa.. sbb byk sgt yg dibincangkan.. konfius sudaaa... cyst ni terletak di hujung tiub sebelah kiri.. tp doktor kata cyst saya ni x mengganggu pun.. Siap tunjuk model sistem reproduktif kat kami.. Alhamdulillah.. Syukur...

*selain tu, sy juga ade daging lebih.. kat area ovary kiri.. ke kat luar ovary? rasenye kat bahagian luar kot.. Errkkk.. Camner tuh? Sy x faham sgt pun.. sbb doktor pun x sentuh sgt bab ni.. lgpun ia x mengganggu..

Doktor mencadangkan utk operate.. Operate utk buat ovarian drilling dan buang polyp... Kosnyer adalah 13k.. Tapi doktor suh kami fikir dulu... Tapi kami x bersedia.. Jadi doktor mintak kami cuba natural cycle ni dan datang balik pada cycle depan utk wat IUI.. Sbnarnya saya risau kalau x dpt buat IUI next cycle.. Risau jika period wat hal datang lambat.. Sbbnye Ramadhan makin dekat...  Rasenya mcm x sanggup nak tunggu lepas raya.. Huhuhu... Ya Allah permudahkanlah usaha dan urusan kami...  Walaubagaimanapun, utk cycle ni kami akan usaha sebaik mungkin memandangkan ade telur di ovary kanan. InsyaALLAH...

Dr Adilah mintak saya dan hubby buat ujian darah.. Boleh datang lab pada bila2 masa.. Saya punya kena buat 4 test dan hubby pulak 2 test je..

Ok habis cerita.. rase mcm ade yg tertinggal.. tak pe la eks.. Jenuh nak ingat kronologi.. hahaha...

Monday, 27 May 2013

Doakan adik cepat sembuh..

Posted by Sizuka at 10:57 pm 4 comments

Assalamualaikum wbt 

Doakan adik lelaki sy lekas2 sembuh ye.  Pagi td dlm kul 10 die eksiden ngan kereta.. huhu.. Menurut adik sy, sedar2 je tgk darah dah byk keluar.. selain kecederaan luka2 di tangan, rahang die juga patah.. gigi atas patah sebatang kot. Bahahian gigi bawah terperosok/tertolak ke dalam.. doktor x leh buat apa2 skrg.. kene tunggu dah x sakit n bengkak hilang baru buat operation ugk betulkan rahang. Gigi kene ikat balik supaya tegak mcm asal.. Luka di dagu pulak kene jahit dalam seinci..

Menurut emak, adik langsung x leh cakap.. x leh telan air liur.. Komunikasi guna pen n kertas je.. nak makan lg la x boleh.. walaupun hanya nestum cair.. Kesian adikku..

Pagi td tu sbnarnya adik sy dlm perjalanan ke tempat kerja.. adik skrg kerja sementara.. sbb tgh tggu panggilan U utk degree.. bulan sembilan ni baru start sem baru..

Semoga adikku cepat sembuh..  Bersabarlah ye..

Sunday, 26 May 2013

Temujanji dgn Dr. Adilah

Posted by Sizuka at 12:10 pm 3 comments

Assalamualaikum wbt..

Di saat entry ini di taip, saya berada dlm kereta.. perjalanan pulang dr kedah ke umah sy.. InsyaAllah kalau xde aral, 7 jam sampai le.. Balik ni adik ipar yg drive.. Mase pergi saya dan adik yg drive.. Adik sy ni ngan suaminye masih PJJ.. InsyaAllah before puasa, suaminya akan pindah duk sekali sbb dah dpt keje baru..

Berbalik pada tajuk, esok iaitu 27hb 5, saya akan bertemu dgn dr adilah di hospital pantai, bangsar.. Saya call utk wat appointment pd 17hb 5, tetibe nurse suh dpt pada hari itu juga.. tp x dpt la.. sbb masa tu sy kat tempat keja.. klu nk pi bangsar time tu dekat 2 jam jugak ambil masa..

Temujanji ini juga adalah temujanji pertama jumpa doktor utk tahun 2013.. last jumpa ialah pada oktober 2012 di lppkn.. masa buat iui.. tp failed.. belum rezeki.. 7 bulan stop dan mencuba secara tradisional..

Semoga Allah permudahkan  dan memberkati segala usaha dan perjalanan kami.. Ameen...

Kawan2 yg ade experience ngan dr adilah, share la yek...

Tuesday, 21 May 2013

Restocks susu kambing nubian..

Posted by Sizuka at 10:50 am 9 comments
Assalamualaikun wbt..

Sabtu lepas pergi jalan2 kat alamanda.. Adik bawak baby die jalan2. Hehe.. Alang2 tu kami bershopping lah kan.. Saya beli susu kambing nubian.. Beli 10 botol.. Agak2 je sebotol sehari.. X leh banyak2 sgt.. Sbb susu fresh ni tarikh luputnye singkat sangat..

Mase dok pulun angkut susu ke dlm bakul, akak pekerja cakap, "minum susu kambing ye?".  Saya jawab, "hmmm.. yer..."

Agaknye org musykil tgk beli susu byk2.. ataupun takut kite tersalah beli susu kot.. hehehe..
.
Masa nak bayar kat kaunter, org belakang tegur.. Dia tanya, "Sedap ke?".. Saya dgn yakinnye menjawab, "Sedap sgt. X bau kambing. Lemak berkrim.."

Die pun tanye bape harga dan bla bla bla.. Saya pun ckp yg susu ni susah nak dpt... Maka sini je la tempat saya selalu beli..

Lantas dia pun tanya kat hsbn dia, "nak ke?".. Hsbn dia senyum je..

P/s: Kalau awak ade bace entry ni, komen ye..  Boleh kite berkenalan..  :)
Haritu malu... haha



Sunday, 19 May 2013

Urut.. kali ni bawak adik..

Posted by Sizuka at 11:39 pm 4 comments
Hari jumaat lepas, pergi mengurut lg.. kali ni adik saya ikut. Lepas bersalin, badan dia sakit2.. Dia kurang rest dan baby menyusu badan.. Pastu nak perah susu lg kan.  Suami die pulak jauh.. hujung minggu lah baru jumpa..

Mase g ngurut ni, saya sedang CD3.. macam biasa, urut di perut saja.. Kali ni rahim teralih sedikit ke kiri.. Maka, ibu maryam betulkan kembali.. Rahim saya ni mmg syok sgt duk kat kiri.. huhu...

Diam x diam, dah 5 bulan lebih sy berulang urut ngan ibu maryam ni.. Saya suka sgt berurut dgn dia.. Dia urut kuat tp x sakit pun.. dan badan pun x de lebam sana lebam sini...

Selesai urut dlm 25 minit.. turn adik saya pulak.. adik sy nak urut 1 badan.. oh ya, adik saya cakap, mase sengkak rahim, die rase sakit.

Tapi kenapa sy langsung x rase sakit? Setiap kali sengkak rahim, x pernah pun rase sakit. Sy dah mencuba dengan 5 tukang urut. Semua x sakit.. Sbb tu la kdg2 saya rasa mcm antara percaya dan x percaya bila org kata sakit.. ape2 pun syukur sgt.. klu sakit, pasti saya serik.. x gitu.. dan badan setiap orang pun x sama kan...

Oklah.. selamat malam.. esok keje lor.. huhu.  Zzzz....

Tuesday, 14 May 2013

Demam 2 kali

Posted by Sizuka at 11:52 am 5 comments
Hai semua..

Bulan ni je, demam dah 2 kali... Yang pertama masa 1 Mei.. demam dalam 3 hari.. Demam biasa2.. Disertai dengan cerry berry.. Masa tu nak balik kg.. Nak ngundi la katakan.. haha... Mujur masa drive tu, demam x kuat sgt sbb dah prepare makan panadol siap2.. haha... Pastu esoknye start cerry berry sampai dekat 20 kali.. erkkk....

Kali ni pulak, demam kali kedua... Gap x sampai 2 minggu pun dengan yg pertama.. Demam selsema je.. tp dah 3 hari.. Hidung tersumbat.. Hubby siap beli air penyejuk badan.. alaaa.. air badak tu.. hehe...

Walaupun demam.... Selera makan tetap hado... hehehe..

Friday, 10 May 2013

Pengalaman di temuduga sebagai Embryologist :)

Posted by Sizuka at 10:24 am 2 comments
Assalamualaikum semua..

Hari ni saja saya nak imbas kembali kenangan pada penghujung tahun 2007 (kalau x silap.. sbb dah lama)..
Masa tu saya baru lepas grad.. tapi untuk kenangan penghujung 2007 ini saya nak citer bawah2 yer.. nak merepek dulu.. haha..

Adat orang baru lepas grad, akan apply kerja macam2.. Saya pun macam tu jugak... Macam2 yg saya apply.. Isi maklumat di laman web JPA.. Alhamdulillah berpeluang ambil 3 kali exam.. exam terakhir tu saya lulus! Dan dapat peluang ke kursus ape ntah untuk Pegawai Tadbir Diplomatik.. Tapi saya x pergi pun sbb masa tu saya baru je sebulan dapat jawatan saya sekarang ni..

Okey sambung balik, dah tersasar sedikit.. hehehe

Selain JPA, saya juga selalu memohon kerja di Job Street.. Yang mana agak sesuai, pasti saya akan mohon.. Dan surat khabar pula mmg wajib hari2 saya dan emak saya belek.. Sebabnya kadang2 akan keluar jawatan kosong kerajaan di ruangan iklan.. Pernah juga rezeki saya untuk ditemuduga di UPM sebagai Pegawai Sains.. Tapi masa tu saya isi borang main2 je.. Saja nak test.. Kebetulan masa tu mmg saya sedang berkerja di UPM sebagai Pembantu Penyelidik secara kontrak. Tapi sama jugak, saya x pergi interview jugak.. Dan sebab yg sama jugak, iaitu dah dapat kerja yg sekarang ni... Kiranya masa tu saya dapat banyak rezeki yg tidak terduga.. Alhamdulillah..

Okey masih tersasar lagi.. jom sambung balik :)

Kembali kepada niat asal.. iaitu penghujung 2007.. Saya telah mendapat temuduga di Hospital Metro, Klang.. Temuduga ni saya dapat setelah saya isi maklumat di Job Street. Kalau x silap saya, surat temuduga pun mereka hanya beri melalui email sahaja.. Maka, di hari temuduga, saya pun pergi lah ke Hospital Metro, Kajang.. Ditemuduga oleh Doktor berbangsa Singh kalau x silap.. Antara soalan yang ditanya, "Pandai ke buat slaid sampel/tisu?", "pandai ke guna microscope?", "pandai ke nak buat laporan?", "bolehkah bekerja lebih masa?, "bolehkan organize event?".. dan macam-macam lagi lah kan.. x berapa nak ingat soalan2 lain.. Dan saya hanya menjawab soalan2 tersebut dengan jujur dan x berapa yakin... haha.. maklumlah pengalaman temuduga kurang dan fresh graduate pulak tu...

Bila difikirkan balik, jika saya bekerja sebagai Embryologist, agaknya sayalah antara orang yang akan bertungkus-lumus dalam makmal utk mensenyawakan sperm ngan ovum agaknya kan? Iaitu dalam membantu pasangan yg ingin membuat IVF atau ICSI..

Alhamdulillah mak abah memberikan sokongan padu kat saya untuk pergi semua temuduga.. Walaupun tempat temuduga jauh dari tempat tinggal kami.. Kata abah, x kisahlah x dapat kerja tu, tapi pengalaman temuduga adalah sangat penting untuk memperbaiki skill lagi..

Selain tu, pernah juga saya ditemuduga atas jawatan kerani, PA di Kilang B Brown (Penang) iaitu kilang yang membuat peralatan makmal dan temuduga di Hospital Mata Tun Hussein Onn (tapi lupa pulak sebagai apa?)

Sekian.

Wednesday, 8 May 2013

Dear Sweet Tooth :)

Posted by Sizuka at 6:56 pm 2 comments
http://iluvdesert.blogspot.com/?m=1
Dear sweet tooth,
Saya telah menerima hadiah penyangkut beg tangan. Sejujurnya inilah kali pertama saya nampak alat ini.. (kesian x? Hihi..) InsyaAllah saya akan gunakan sebaiknya. Dan rancangan saya, saya akan gunakan di office utk sangkutkan beg tangan saya dan sgt teruja bila try di rumah.. Terima kasih sangat2.. Alhamdulillah rezeki..

** Rupa-rupanya tempat tinggal kita dekat je kan... Mungkin bila-bila kita boleh bersua?


Tuesday, 7 May 2013

Jari nenek kebayan?

Posted by Sizuka at 3:49 pm 7 comments

ok.. inilah jari nenek kebayan yang dimaksudkan... hehe
jari ini milik saya sendiri.. actually mak mertua yg komen kat fb sy... dia kata " mcm jari nenek kebayan "..
erkkk... macam ni ke jari nenek kebayan? haha..

sempena PRU13, sy balik kampung selama 6 hari.. dari 1 mei sehingga 6 mei..
balik ngan adik saya n baby..
mmg sgt heaven bila dpt balik rumah sendiri lama-lama..
yang x bestnye, cik abang x de.. cik abang mengundi di johor..
kerinduan kami suami isteri.. huhu..

 

Menggapai Bintang... Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea