Tuesday, 23 October 2012

Last day dupasthon

Posted by Sizuka at 11:52 pm 6 comments

Alhamdulillah... Selesai sudah makan dupasthon selama 12 hari.. Makan sebiji, 2 kali sehari.. Jam 8 pagi dan 8 malam.. Dan syukur saya x mengalami masalah mood swing dan sebagainya...

Saya makan dupasthon start 12hb 10.. iaitu 5 hari selepas iui... Dan hari ini says 16dpiui.. X tau la ape perasaan saya ketika ini.. Sudah semestinya saya mengharapkan saya dapat double line bulan ini. Namun masa 13dpiui lepas saya dpt result -ve... Huhu. Tetapi, sehingga ke hari ini, miss P belum muncul lg.. Dan saya harap biarlah dia x dtg selama 9 bulan 10 hari.. Amiinnn....

Ok bye... Gudnite semua...

Published with Blogger-droid v2.0.6

Khasiat akar fatimah

Posted by Sizuka at 1:56 am 6 comments
gambar ehsan encik google

Saya pasti ramai yg pernah tengok atau guna akar fatimah ni... Tapi ada jugak yang panggil bunga fatimah, sanggul fatimah, genggam fatimah....


Hasil daripada kerajinan saya menggoogle (ewahhhh), ni di antara khasiat2nyer:

1. Mengecutkan, merapatkan dan mengetatkan otot rahim
2. Senggugut, keputihan dan ketidakkesuburan
3. Membetulkan kitaran haid, merawat luka dalaman dan mengempiskan perut
4. Melangsingkan badan.
5. Gout : kerama ia boleh menyingkirkan toksin dalam badan
6. Melancarkan peredaran darah
7. Menghilangkan kebas kaki dan tangan
8. Membuang angin dalam badan
9. Melawaskan air kencing dan besar
10. Membuang lemak dalam badan


Saya tertarik ngan tulisan yg diboldkan ngan warna merah tu.... Kebetulan kat rumah mak ada akar fatimah ni... Mak baby yang mak saya ngasuh tu yg bagi seleapas die pulang drpd umrah...


Tapi kan tetibe saya terkeliru ngan yg ini..
|
|
|
|
V



Ini juga sanggul fatimah... Erkkk sama  tak khasiatnyer ngan gambar kat atas agak2nye yer???

Saturday, 20 October 2012

Harapan tinggal harapan...

Posted by Sizuka at 9:06 am 7 comments

Start dari semalam saya dah mula sakit di pinggang, ari-ari dan lenguh2 satu badan. Cik B pun sakit n sensitif.. Ya, inilah petanda bahawa cik P akan datang menjengah.. Huhu

Dan pagi sejurus bangun tido saya terus wat UPT.. Ternyata benar sangkaan saya.. Negatif.. (13dpiui)

Syukur kerana saya masih boleh mengawal perasaan.. Hubby pun saya dah bgtau ttg simptom2 nak period..

Dupasthon saya still makan lg.. Ade 3 hari lagi utk dihabiskan.. Sebenarnya dalam hati ni tetap mengharapkan IUI ni berjaya.. Selagi belum dtg period... Kerana kuasa Allah SWT tidak siapa yg tahu...

Tapi sekiranya masih belum rezeki kami bulan ini, insyaAllah lepas dtg period je kami akan cuba lagi.. Akan terus call lppkn utk wat temujanji baru.. Doakan yg terbaik utk kami ye.. Cyg korang...

Published with Blogger-droid v2.0.6

Thursday, 18 October 2012

Mimpi di siang hari...

Posted by Sizuka at 7:11 pm 3 comments

Semalam semasa di opis saya terlelap dek kerana terlalu letih kerana baru sampai dari terengganu plus x cukup tido.. Dipendekkan cerita, saya terlelap x lena pun.. Tido2 ayam je tp mimpi sesuatu..

Saya mimpi saya didatangi darah haid yg sgt banyak sampai bocor... Huhu.. Risaunye saya... Mintak2 la mimpi tu hanya mainan tido semata-mata.. Saya menyimpan harapan yg tinggi utk IUI ni...

P/s: hari ni 18 Okt 2012 = 11 dpiui

Published with Blogger-droid v2.0.6

Monday, 15 October 2012

Kursus 3 hari

Posted by Sizuka at 10:43 pm 5 comments

Assalamualaikum..

Amik mase skit update padahal mate ngantuk sgt2.. dah 2 mlm x dpt tido lena..

Skrg ni sbnarnya saya berada di terengganu. Menghadiri kursus.. Bermula 14hb dan berakhir pd 16hb.. Memula mcm x yakin nak g, sbb baru je wat iui jek kan.. Hubby pun mcm x bg.. Tp last2 tawakal sahaja pada Allah.. Nak x nak, kursus ni mmg kene hadir jugak n dpt tau hari khamis lepas. Mmg last minute betul..

Apa2 pun tlng doakan yg terbaik buat saya..

"Ya Allah Ya Tuhanku, jika ada janin di dalam rahimku, lindungilah dia Ya Allah"

p/s: hari ni isnin 15 Oktober 2012 saya dah 8 dpiui...

Published with Blogger-droid v2.0.6

Thursday, 11 October 2012

Cuti kat rumah..

Posted by Sizuka at 11:00 pm 4 comments

Assalamualaikum..

Hari ini 11 Okt 2012 = 4 dpiui

Selepas IUI 8.10.12 lepas (isnin), saya amik cuti utk berehat di rumah.. Hari IUI tu mmg dah dpt MC kan.. So saya terus je sambung sampai jumaat ni.. Malas lah nak tanggung risiko g keje. Lgpun kene drive jauh.. 42km sehala.. Cuti tahunan masih byk. Lagipun besttt duk umah wlupun tinggal sorang2. Hik3...

Duk kat umah, sy byk rilex2 je. Lepak2 n baring2 depan tv.. Tp ade gak la memasak, membasuh (mesin basuh yg basuh) n mengemas sikit2.. Tp x de la buat keje berat2...

Pada semua rakan2 yg mendoakan, saya ingin mengucapkan terima kasih dan terharu sgt. Semoga makbul doa rakan2 sekalian. Aminnn.. Semoga Allah merahmati kamu semua...

Published with Blogger-droid v2.0.6

Tuesday, 9 October 2012

IUI.. Done!

Posted by Sizuka at 2:14 pm 25 comments

Assalamualaikum wbt...

Alhamdulillah syukur, semalam 8.10.12 prosedur IUI berjalan dgn lancar...

Jam 7.30 pagi kami dah sampai.. Pastu naik tingkat 7 utk sperm collection.. Turun balik ke tingkat 6 utk wat bayaran.. Dan naik tingkat 7 lagi utk menunggu. Pada hari tu 3 org dijadualkan wat IUI termasuk saya. Dan yg menariknya kami semua lahir tahun yg sama!

Jam 9.20am nama di panggil.. Staf kat ctu siap cakap, " byk ni folikel awak.. Mesti tgh sakit perut ni.. harap2 dpt kembar nnt".. Moga masin la mulut dia.. Hihi..

Pastu sy diarahkan baring n ikut arahan nurse.. Doctor sampai, then dlm 9.30am doc start prosedur.. Pastu sorang nurse dtg bawak tube dan suluh guna torchlight utk pastikan itu milik saya. Rasenye dlm tube tu mengandungi Mr S encik hubby.. Nurse2 yg membantu sgt baik.. Siap suruh saya selawat byk2.. Setiap step mereka bgtau. Saat doc nak masukkan sperm pun bgtau.. Mmg terase ia mengalir dlm rahim..
Dalam 5 minit, semuanya selesai.. Saya diminta baring dlm 15 minit. Lepas tu, saya diminta bangun dan nurse pesan bersama 3 hari berturut2 kerana folikel sedang besar saat ini..

Selesai semua, kami balik.. Dapat mc sehari.. Hubby pun dapat..

Harapan saya, semoga IUI ini berjaya.. Dan dikurniakan zuriat yg soleh dan solehah...

Published with Blogger-droid v2.0.6

Saturday, 6 October 2012

CD14: TVS lagi..

Posted by Sizuka at 12:35 pm 5 comments

Assalamualaikum..

Semalam (5 Okt), kami ke LPPKN lg.. Appointment jam 7.30pagi tp sampai 8.10pagi. Jammed lor.. Huhu.. Tp Alhamdulillah tunggu sekejap, nama sy dah dipanggil..

Doc wat TVS, sambil nurse catat semua size2 telur yg ade..

Lepas selesai, me n hubby masuk bilik doc. Doc kata telur banyak, tp kebanyakkannye medium size.. Tp doc kate dun worry sbb ade mase lg 3 hari sebelum nak wat IUI. Tarikh IUI ialah pada 8hb ni.. 6hb jam 8.00 malam saya kene cucuk pregnyl 5000iu untuk mematangkan telur. Doc tanye, "u dah bersedia ke nak wat IUI ni? Sbb nnt u akan rase sakit perut sbb telur banyak.."... Saya jawab, "ye insyaAllah, sy sanggup.."  :)

Kat atas tu ialah size2 telur di kiri dan kanan ovary saya. Semoga kalian menbesar cepat2 ye..

Published with Blogger-droid v2.0.6

Friday, 5 October 2012

CD12: TVS.. Sudah readykah telur2 ku?

Posted by Sizuka at 1:19 am 15 comments
Assalamualaikum wbt...

Hari ni saya nak sanmbung balik cerita... Boleh rujuk dari entry2 yg lepas iaitu "CD3 dan temujanji di LPPKN", "Jumpa Doktor dan IUI" dan "Menonys 150 iu"..

Semalam (3Okt) saya CD12 dan ada appointment dengan Dr Hamizah.. Doc nak cek telur2 dan tengok perkembangan setelah mengambil clomid 100mg sehari x 5 hari dan 3 dos suntikan Menonys 150iu...

Masuk bilik scan, nurse yg prepare semua.. Saya diarah duduk di kerusi/katil.. Siap kaki kena angkat letak atas.. (Sebijik macam orang nak bersalin)... Dan kerusi/katil tu tinggi jugak la utk saya yg x berapa nak tinggi nih... kui3... Sebelum ni saya kena TVS di tempat lain xder lah mcm ni gayanye. hehe.. Ok xpe, mungkin Allah nak tunjukkan "hint" kat diri ini supaya bersedia time nak bersalin nnt.. Mungkin lebih kurang mcm tu jugak lah tempat orang baring nak bersalin...

P/s: Tak tau nak describe bende tu katil atau kerusi... haha

Pastu doc datang, scan kanan dan kiri... Terdengar doc kata "telur awak kecik la dik"... huhu.. Sentap mak... Tapi saya buat muka dunno jer.. Dalam hati, "hmmm...mcm kena cucuk ubat lg jer malam ni..."

Selesai scan, panggil hubby masuk bilik doc... Doc tunjuk size telur2.. Semua ada lebih kurang 13 biji.. 7 di kana dan 6 di kiri... Rata2 sizenye adalah 11cm, 12cm, 13cm, 14 cm dan 15cm.. Doc kata ade 4-5 biji telur yg berpotensi.. Syukur..

Pastu doc tambah sedas lagi Menonys 150iu... Hmm.. apa2 lah... x kisah.. Janji telur2 ku membesar mcm kuih pau... Maka mmg benarlah ape yg terlintas di hati saya... Kena cucuk lagi... Jadi malam tu jugak (malam td ler), seperti malam2 sebelum ni hubby cucuk perut saya tepat jam 8.30 malam..

Next appointemnet pada esok hari iaitu 5 Oktober.. TVS lagi.. Semoga telur2 ku memberikan respon yg sgt baik.. Kawan2 tolong doakan yer...

Sambung.....

Wednesday, 3 October 2012

Menonys 150 iu

Posted by Sizuka at 6:01 pm 10 comments
Assalamualaikum...

Sambungan entry yg lepas iaitu "CD3 dan temujanji di LPPKN" dan "Jumpa Doktor dan IUI"...

Saya start kena cucuk Menonys 150iu pada 27hb 9.. seterusnye pada 29hb dan 1hb 10.. Alhamdulillah selesai dah ketiga2nya.. Semua hubby yg buat.. Kalau nak cucuk sendiri alamatnye mmg x cucuk le perut gebusss i nih.. Haha...

Hubby pulak Alhamdulillah relax je cucuk.. X gementar. Walaupun ni pengalaman pertama dia.. Tapi sy over ckit.. Time cucuk tu siap tutup mata ngan tangan.. Haha. Padahal bukannye sakit sampai berguling2 pun. Juz seriau je tgk jarum tuh..

Ok.. Sambung cerita berikutnya di next entry iaitu berkaitan TVS.. Adekah telur2 ku membesar bagaikan juara??

p/s: td dah tvs.. Spt yg dijanjikan, next entry yer..




Published with Blogger-droid v2.0.6

Tuesday, 2 October 2012

Jumpa Doktor dan IUI

Posted by Sizuka at 12:02 am 18 comments
Assalamualaikum wbt...

Ni entry tertangguh sebenarnye... Tuan punya blog sibuk, hari ni baru sempat nak taip menaip.. haha

Ni turutan dari entry sebelum ni iaitu "CD3 dan temujanji di LPPKN"...

26 September lepas (CD5), saya ade appointment ngan Doc Hamizah kat LPPKN.. Appointment kul 8, tp kami sampai jam 9... Jalan jammed gilerrrr....  Sampai2 je terus amik nombor.. X lama lepas tu, nurse suruh kami sarapan dulu kat tingkat 2 sbb doc hamizah ade talk kat tingkat atas..

Dalam kul 11 baru dpt jumpa doc.. review balik ujian darah n HSG.. Ujian darah x memberangsangkan.. low progesteron...  Doc kata selalu result mcm tu menunjukkan yg saya dah lama x bertelur... Wallahua'lam... Hanya Dia Yang Maha Mengetahui... HSG pulak alhamdulillah ok... So boleh buat IUI bulan ni...

Pastu terus ke kaunter farmasi dan bayaran.. Doc kasi clomid 100mg x 5 hari dan 3 dos Menonys 150iu.. tinggi gak dos tu... Tapi doc kata bergantung gak pada badan..

Pastu, nurse pulak panggil.. Kali ni kami diajar utk buat suntikan sendiri di perut... Memula tu kami plan nak mintak mana2 klinik je yg buatkan, tp bile doc n nurse nasihat buat sendiri, maka hubby secara sukarela jadi nurse... hehe..

Ok lah.. sambung next entry pulak ye...
 

Menggapai Bintang... Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea