Monday, 24 September 2012

CD3 dan temujanji di LPPKN

Posted by Sizuka at 7:23 pm 9 comments
Assalamualaikum wbt..

Hari ni saya dah CD3...  :)

Walaupun entry yg lepas saya harapkan satu tanda yg baik sbb breast sakit2 dah seminggu (nak pregnant ler tu), akhirnya cik P jua yg menjelma...

Perasaan? Ntah la.. Biase2 je... Sbb dah set mind dah, kalau x pregnant, nak jumpa doc n nak discuss what's next? Lg satu sbbnye, mase CD1 tu (Sabtu 24 Sept).. kami dah plan nak g Cameron Highlands.. Tido kat sana... Menghabiskan cuti hujung minggu sambil menghirup udara segar....Perasaan happy dah mengatasi rase sedih.. kui3.. Utk ini, saya akan share next entry yer.. InsyaAllah...  :)

Tapi apa2 pun, saya tetap bersyukur kerana period saya datang pada waktunya.. Cycle saya agak pjg sedikit iaitu average 35 hari per cycle.. Cycle yg ini, kitaran saya 34 hari berbanding sebelum ni iaitu 40 hari... Alhamdulillah mungkin berkat urut perut ngan mak cik ramlah (dgn izin Allah).. Perubahan yg positive...

Tapi pada cycle yg sebelum ini (delay sehingga CD40), saya ade rase sedih n kecewa gak la... Yelah, period masa tu mmg dah delay (dah feel mcm org pregnnat... kui3) + period 1st day dtg betul2 pada pagi raya... Kiranya pagi raya tu saya x dapat semayang raya... Kempunan nak pakai telekung baru pemberian hubby di pagi raya... Uhuk....



OK.. habis bab period...

Td saya baru je call LPPKN... Rabu ni saya ada appointment jumpa doc.. 1st time jumpa doc.. Harap2 semua result saya ok tiada masalah... Amin... Plan kami, bulan ni nak wat IUI... sebenarnye plan nak wat IUI ni datangnye dr doc hamid arshat mase bulan june lepas.. tp tangguh sbb masa tu sy sibuk..

Kalau ade sesapa yg appointment di LPPKN rabu ni jugak, bgtau la.. boleh kita berkenalan  :)

Thursday, 20 September 2012

Ya Allah.. Nikmatnyaaaa....

Posted by Sizuka at 7:25 pm 3 comments
Assalamualaikum...

Adik saya dah 22+ weeks skrg... Perut comel ..Sesuai lah dgn badan dia... hehe.. Hari2 mmg selalu tgk perut adik sambil dalam hati berdoa agar saya pun dapat merasai nikmat pregnant seperti dia.. Amin... Semoga Allah perkenankan...

Since adik pregnant, saya memang tertunggu2 perut adik besar.. nak beli barang baby.. And of course saya sgt x sabar tunggu baby lahir! Adik pun x keberatan mendoakan utk sy sekali.. Syukur.. TQ adik..

Malam td buat pertama kalinya saya dapat merasa pergerakan baby.. Saya mmg selalu pesan, klu baby gerak jgn lupa panggil saya.. hehe.. Alhamdulillah mmg rezeki saya kot.. Malam td dapat rasa... Sebelum ni baby die x gerak pun bila sy sentuh.. Perasaan saya bila dapat rasa pergerakan baby tu x dapat diungkapkan... terase baby kick tgn saya... Ya ALLAH nikmat sgt2.. Menurut adik, sejak minggu ke 19 dia dah mula rasa ade kupu2 dlm peyut die...

Mcmana lah agaknye jika sy sendiri yg dapat rasa pergerakan baby dlm perut sy sendiri ye? X sabar nak tunggu moment indah ini.. Ya Allah, perkenankanlah.

Tuesday, 18 September 2012

CD31: Negatif

Posted by Sizuka at 10:41 pm 8 comments

Assalamualaikum semua..

Hari ni CD31.. td selepas menahan buang air hampir 4 jam saya pun mengetest la urin ku sendiri.. Seperti tajuk di atas, jawapannye negetip..

Utk pengetahuan, normal cycle period saya adalah 35 hari.. Ntah la, hari ni mmg nak sgt2 test sbb cik B dah sakit dekat seminggu.. X tahu la naper.. Sedangkan sy belum delay period. Selalunye cik B sakit bile dah delay atau hampir sgt2 nak mai period. Tapi kali ni baru CD25 camtu dah start terase sakit. Skrg ni pd CD31 rasenye makin bertambah terutamanye kat nipple..

Alangkah gembiranye hati jika pregnant tapi tanda2 cik P nak mai pun dah ade. Perut dah cramp. Badan pun dah sakit2..

Kawan2 pls doakan ini merupakan suatu petanda yg baik yer.. Amin..

Published with Blogger-droid v2.0.6

Wednesday, 12 September 2012

Berurut dan harapan..

Posted by Sizuka at 1:42 am 10 comments
Assalamualaikum..

Cycle ni saya sempat berurut. Kebetulan pulak mak cik hubby baru bersalin dan dia suggest sy tumpang sekali mengurut... Hubby yg  mengutarakan hal ini kepada saya.. Lalu dgn keizinan dan sokongan drpd hubby, maka saya pun berurut lah.. 3 hari berturut2.. kebetulan pulak time tu cuti 3 hari sempena merdeka.. masa berurut tu sy sdg cd 13, 14 dan 15.. Mmg sgt hampir ke hari subur.. Mak cik ni urut perut je.. Sekejap je. Sekali urut x sampai 10 minit rasenye.. Mak cik ni sgt baik... Mak Cik urut ni jugak membekalkan air doa utk saya minum..

Kata mak cik urut, rahim sy tinggi.. Ya saya boleh rasa sendiri (makcik tu suh pegang)... Kedudukannye hampir pada pusat... Lalu mak cik urut pun urut dan betulkan ke kedudukan asal.. Mmg terase perubahannye.. Makin sedap.. hehe...

Dan harapan saya biarlah kali ni saya conceive berkat mengurut drpd makcik ini dan yg pastinya dengan keizinan Allah Taala... Kalau boleh biarlah conceive sebelum wat IUI sbb plannye nak wat IUI bulan depan..

Kawan2 pls doakan utk saya...

Thursday, 6 September 2012

Hotel Grand Lexis

Posted by Sizuka at 4:19 pm 2 comments
Hai..

Ade x sape2 yg pernah cuti2 Malaysia kat Hotel Grand Lexis??? Cer citer cer citer...
Tgk kat website nampak best sgt.. setiap bilik ade kolam renang..
Tapi harga mak aiiii....kalau deluxe pool villa rm475 (x termasuk tax) utk 1 malam utk weekdays...
Rasenye tempat ni sgt sesuai utk honeymoon... hehe...



Tuesday, 4 September 2012

Dah lama teringin..

Posted by Sizuka at 10:03 pm 4 comments
Assalamualaikum..



Hari ni utk mkn malam saya masak ketam masak lomak cili api letak belimbing buluh.. Mmg mabelesss.. Actually yg teringin sgt tu sbnarnye nak mkn belimbing buluh.. Kalah org pregnant.. Haha..

Tp makan ngan adik je td.. Encik hubby masih terperangkap dalam jammed.. Huhu.. Hubby gerak dr cheras kul 6 lebih.. Sampai skrg kul 10 pm pun masih lom tibe. Sian encik hubby.. Mesti lapar tu. Huhu...

UPDATE:
Eida request resepi...

Bahan-bahan:
Ketam sederhana besar 2 ekor (anggaran 500gm)*
2 btg serai - diketuk*
4 ulas bwg kecil - ditumbuk*
10 tangkai cili padi - ditumbuk*
1 sudu teh serbuk kunyit (nak guna kunyit hidup pun boleh)*
1 keping asam keping*
garam (pandai2 sendiri rase)*
1 sudu teh gula*
Santan pekat (ni ikut suka.. klu suka cair letak sikit, klu suka pekat letak byk.. hihi)
6-7 biji belimbing buluh dibelah dua (nak byk pun boleh)


Cara-cara:
1.Masukkan semua bahan bertanda * ke dalam periuk.. tambah sedikit air.. dalam secawan...
2. Agak2 ketam dah separuh masak, tuang santan dan belimbing
3. Dah mendidih tu tutup lah api.. Sedia utk dihidangkan..

Published with Blogger-droid v2.0.6

3 hari berhujung minggu kami beraya sakan!

Posted by Sizuka at 5:35 am 0 comments
Assalamualaikum..

Hamboihhh.. baru nak update! Lately ni mcm byk keje sgt.. x terkejar2 den.. Tapi x tau ape bende yg sibuk sgt tuh... hahaha..

Skrg dah masuk bulan September dah kan.. Tahun ni terase mase cepat sgt berlalu.. Kdg2 tu mcm rase tahun 2012 baru je tibe.. Tp rupa2nya lagi 3 bulan je dah nak tahun 2013.. Bagi saya, mungkin tahun 2012 terasa cepat sbb kami dah duk sebumbung kot.. Kalau2 tahun2 sebelum iaitu 2010 dan 2011 masa terasa lambat berlalu sbb berjauhan dgn encik husben... Setiap hari menantikan hari jumaat berkunjung tp bila dah hari ahad mulalah nak sedey.. Semuanya disebabkan tggjwb kerja kami.. Alhamdulillah akhirnya pertukaran saya diluluskan... Syukur Ya Allah....

Berbalik pada tajuk, kami sememangnya beraya sakan... tambah pulak cuti hujung minggu 3 hari.. Memang syok ar.. Pergi open house sana sini.. g umah kawan2.. umah sedara mara... Yang bestnya, sorang pun x tanye soalan cepumas kat kami... Jumlah perjalanan kami sepanjang 3 hari beraye dan berhujung minggu adalah sebanyak 630km!

Pak cik hubby pun heran apesal lah kami ni beraye sakan... dia kate dulu dia n wife dia mase berdua jarang nak beraye sgt, bila dah ade baby (adopted), baru la diorang beraye sakan.. Mak cik hubby ni TTC dah 15 tahun.. Sungguh tabah mereka ni.. Nnt saya akan ceritakan ttg mereka di entry yg lain.. InsyaAllah...

Tapi bagi kami, tahun ni kami beraye sakan sbb ini lah tahun pertama kami boleh beraye lame2..Banyak mase... Sblm ni kan berjauhan.. jadi mase amat terhad...

Hm... ok lah.. jumpe lagi..  :)
 

Menggapai Bintang... Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea