Tuesday, 26 June 2012

mimpi malam td..

Posted by Sizuka at 8:58 am 3 comments

Malam td sy mimpi sy melahirkan anak. Anak tu disambut sendiri oleh suami sy.. Selepas bayi di dakapan suami, suami terus mengalirkan air mata..

Tp sy risau tu petanda yg x baik sbb katanya klu mimpi bayi ni ade kaitan ngan gangguan jin. Atau adekah sebenarnya hari2 sy memikirkan pasal anak membuatkan sy termimpi pasal hal ini? Sblum ni pun mmg kerap sy mimpi hal2 mcm ni..

Ya! Sy mmg terlalu kepinginkan cahayamata..

Published with Blogger-droid v2.0.6

Wednesday, 20 June 2012

Anniversary + Honeymoon..

Posted by Sizuka at 11:45 pm 3 comments

Hye uols!

X sabar tau nak tunggu esok.. Kami suami isteri nak ke langkawi dari 21 - 23 jun.. Maka dgn itu berulanglah kembali peristiwa kami honeymoon ke langkawi masa 3 hari lepas nikah. Hihi.. Kali ni kami pi sempena anniversary kami yg ke-2 dan op kos la nak berhoneymoon jugek.. Hehe..

Esok flight kami jam 1.55pm.. Flight delay lorrr.. Huhu.. Nnt 23 jun kami akan balik ke rumah parent sy dulu sblum pulang pd 24 jun..

Tiket flight KL-Lgkawi n Alor staq-KL ni dah beli dari february lepas.. Mase tgh promo.. Alhamdulillah dpt murah.. Rezeki kami..

Plan kali ni kat langkawi kami nak mangrove tour, g underwater world, bercanda di tepian pantai, rainforest park, candle lite dinner n sopping cekelat. Haha...

Ok lah.. Doakan kami selamat pergi dan selamat pulang yer...

Published with Blogger-droid v2.0.6

Legaaaa.... Daaa habisss daaa..

Posted by Sizuka at 6:14 am 4 comments
Hye...

Hmm... ape yg lega tu eks??? ok jawapannya saya semalam hari last ganti puasa.. Alhamdulillah lega sgt2... Kebetulan semalam cuti sempena israk dan mikraj.. Maka saya mengambil kesempatan utk ganti puasa.. Adik pun ganti gak semalam. ade la geng kan.. hehe

Menu semalam ialah laksa penang... Buat seperiuk.. tp bukan la periuk besar.. kik3..

Tgk hubby n adik makan bertambah.. Terasa bahagia sgt2.. hahaha.... Over kan.. Sbb perasan masak sedap kunun2...

Pas berbuka semalam hubby ajak kuar jap.. nak baiki laptop dia yg rosak.. rupa2nya serangan virus daaa... huhu... Pastu singgah giant.. Adik saya teringin nak makan jambu air cicah garam belacan (cili padi + gula + belacan + kicap).. Tapi kakaknya yg terlebey2 beli sekali ngan belimbing n kedondong.. nak mencicah sekali.. :p


Oklah.. nak pikir nak buat entry ape pulak pasnih.. hehe

Friday, 15 June 2012

Resepi kerabu mangga..

Posted by Sizuka at 11:35 pm 0 comments

Hye korang!
Saja nak share resepi kerabu mangga.. Enak dimakan bersama-sama nasi.. Kerabu mangga ni mmg dah menjadi kesukaan sy sejak kecil lg.. Jom semak resepi jommm:

sebiji mangga muda - hiris halus
Kacang tanah - grg tanpa minyak n tumbuk kasar
Udang kering - grg tanpa minyak n tumbuk kasar
Ikan bilis - grg garing
Bawang merah - hiris halus
3 sudu sos ikan (nampla)
Garam jika perlu
2 sudu gula
Perahan lemon/limau kasturi
sebtg serai - hiris bhgian putih saja
Bunga kantan - hiris
5 tangkai cili padi - hiris

Cara2: Gaul kesemua bahan sehingga sebati dan hidangkan..

Sekian terima kasih.

** kalau nak tambah sotong, udang, hirisan epal pun boleh. Ikut citarasa masing2 ok..

Published with Blogger-droid v2.0.6

Wednesday, 13 June 2012

Ke LPPKN dannn... surprise!!!

Posted by Sizuka at 5:32 am 17 comments
Assalamualaikum semua..

Hari ni, 12 Jun 2012 kami berdua ke LPPKN utk pertama kalinya... Alhamdulillah cepat dapat tarikh appointment.. call LPPKN masa 5 Jun lepas..

Nape ek saya bertukar tempat treatment???? Bukan sebab saya x percaya pada Dr Hamid Arshat, tapi sebab saya penjawat awam.. Boleh claim.. Save sikit... Lagipun ramai rakan2 menggalakkan kami mencuba di LPPKN ini.. Ramai yg dah berjaya.. Mudah2an kami pun berjaya di sini.. InsyaAllah.. Doakan utk kami yer..  =)

Ok berbalik pada tajuk entry, kami bertolak dari rumah jam 7 pagi... tapi jalan jammed.. So kami sampai jam 8.20 pagi.. Masa sampai tu ada dalam 10-12 couples kot.. Tunggu dekat sejam, nama kami dipanggil.. Nurse amik biodata dan alamat, pastu suami disuruh ke tingkat 7 utk buat sperm test... Lepas selesai, kami turun balik dan tunggu nama dipanggil utk interview.. Dalam setengah jam berikutnya, kami di interview oleh nurse.. Lepas di interview, kami ke tingkat 9 utk photostat semua test yg pernah kami buat sebelum ni.. x photostat awal2 sebab x tau.. Alhamdulillah saya cuma perlu repeat ujian darah day 2 & 21 je. Hubby pulak repeat sperm test (dah buat di tgkat 7 sebelum di panggil utk di interview).. Lepas serahkan semua salinan result2 pada nurse, kami g makan dulu kat tingkat 2.. Lapo....

Dah lepas makan, nama kami dipanggil lagi utk mendengar penerangan ringkas tentang result sperm test hubby td... Alhamdulillah.. Syukur ke hadrat Ilahi, Jumlah sperm hubby adalah NORMAL!!! Sebelum ni sikit.. mmg sedih.. Tapi berkat amik supplement (Fish Oil + Vit E + Zink + Speman + homeopati) dan elak makan ayam yg disuntik hormon, jumlah sperm hubby bertambah baik... Alhamdulillah.. Semuanya berlaku dgn izin Allah.. Tapi sebelum dapat result tu, mmg perasaan saya agak berdebar2 jugak la.. Risau jika resultnye sama seperti sebelum ni...

Dan sekarang, kami perlu menunggu period saya yg akan datang utk buat ujian darah CD2 dan CD21.. Harap2 semuanya baik2 belaka.. Suami pun sama, kena wat ujian darah gak utk cek HIV, Hepatitis B dan ape ntah.. lupe.. hehe...

So, if semua ok.. Next step is IUI.. Tapi harap2 x sempat buat IUI saya dah pregnant secara natural.. Doakan sekali lagi yer..

Dah selesai semua, we ols balik jam 12.00pm.. hampir 4 jam di situ..

Kesimpulan kami utk 1st visit ni tentang LPPKN ---> semua staff adalah baik2 belaka n muka manis...


Friday, 8 June 2012

Clomid kali ketiga gagal lagi =(

Posted by Sizuka at 12:38 am 14 comments
Assalamualaikum wbt..

Hari ni saya hari ke tiga period... Cycle yg lepas kiranya kitaran period saya adalah selama 37 hari.. Ini adalah period saya yg pertama selepas HSG dilakukan... Hmmm... tp saya tetap senggugut n kitaran period masih sama seperti dulu... Saya teringin nak kitaran period yg normal iaitu sekitar 28-31 hari.. Buat masa kini (tahun ini), kitaran period saya adalah sekitar 32-39 hari.. Agak sukar utk saya mencari waktu subur kerana setiap bulan waktunya tidak sama...

Bila period datang kali ini, saya menangis.. Menangis sebab berasa sgt sedih.. Kecewa.. Kecewa kerana x dapat menghadiahkan suami hadiah yg paling berharga dalam hidupnya sempena anniversary kami.. Bukan x redha tp kadang2 hati saya x kuat.. Tambahan pula adik perempuan saya dah pun pregnant...

Utk cycle lepas,  doc minta kami try natural dulu dgn bantuan clomid 100mg x 5 hari (CD9-CD13)..

Sebenarnya saya amat berharap utk pregnant selepas buat HSG tu.. Cycle lepas pun mmg usaha kami boleh dikatakan amat bersungguh2 berbanding dgn cycle2 sebelum tu.. Tp mungkin belum cukup sungguh2 kot.. xpe, usaha lagi...  =)

Tuesday, 5 June 2012

2 tahun sudah..

Posted by Sizuka at 2:08 pm 5 comments

Alhamdulillah.. Syukur ke hadrat Ilahi.. Semalam, 4 June 2012, genap 2 tahun kami disatukan sebagai suami isteri..


Tq Ya Allah kerana mengurniakan seorang suami yg penyayang dan sentiase mengambil berat.


Di ulangtahun kedua ni kami masih berdua. Huhu.. Belum menunjukkan tanda2 akan bertiga. Namun, kami yakin suatu hari nnt kami akan memeluk zuriat kami sendiri..


Malam td kami celebrate berdua di Red Wok, Bangi.. Yg paling special, kami makan shark fin soup with crab meat. Perghh mmg best wa ckp lu.. Haha...


Notakaki: byk story nak share. Tp satu2 dulu..


Published with Blogger-droid v2.0.4
 

Menggapai Bintang... Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea