Thursday, 10 May 2012

Pengalaman HSG

Posted by Sizuka at 3:22 am
Assalamualaikum wbt..

Alhamdulillah pada 7 Mei yg lepas saya dah pun selamat menjalani prosedur HSG.. Dr Hamid buat surat refer to Klinik Daya.


Kronologi (Cewahhh..) :

8.15am: Bertolak dr rumah.. (lambat kuar rumah sbb kul 7.15am baru tersedar. Dua2 tidur x sedarkan diri).. Padahal appointment jam 8.30am..

10.09am: Sampai ke klinik.. amik masa hampir 2 jam sbb jalan sgtttt jem. mungkin sbb hujan kot hari tu.... Lepas je buat pendaftaran, sy terus ke toilet utk masukkan ubat tahan sakit (Voltaren) kat b****t.. Bentuknya mcm peluru dan berwarna putih.

10.50am: Nama sy dipanggil.. dalam hati "Alammakkkkkk"... sebelum saya ada 2 org lain yg nak wat HSG jugak... Masuk je dlm bilik tu, saya disuruh tukar baju dan pakai baju yg disediakan. Pastu baring atas katil (mcm bukan katil, mcm meja).. Tunggu dr mohan dlm 10 minit.. Baring la sy kat ctu.... Prosedur tu sebenarnye jap jer... Rasenye dlm 5 minit je kot.. Memula masa doc masukkan spekulum tu, rasa sakit gak.. Tapi rupa2nya bila dye tu dah masuk, perghh lagiii sakitttt.. mcm perut kita di pulas2 mcm kain tu.... Rase mcm nak mengerang je memula tu... tapi tahankan jer.. huhu... Agaknye painkiller tu x jalan kot.. huhu..

Memula baring, pastu mengiring ke kiri pastu ke kanan pulak.. Pastu sy ckp la kat doc mohan, "sakit jugak ye".. dia jawab, "xpe, u tahan yer".... Lepas selesai jer, pembantu doc bgtau, "yang u sakit sbb doc flush u punya tiub"... Ooooo..... Lepas selesai semua, sakit terus hilang.. Pembantu doc bg pad..

11.15am: Kuar drpd bilik x-ray... Tgk2 ramai gila org... nasib sampai awal.. (eh, awal ker?).. Tunggu kejap, pastu dapat result n bayar bil.. sy request MC 2 hari.. memula diorang x nak bg n dpt 1 hari je (sy request mase kat dlm bilik x-ray sblm doc mohan masuk n di kaunter), tp akhirnya bg gak.. hehe. Agaknya mase lepas HSG tu sy cakap kat doc saya sakit kot....

Selepas urus di klinik daya selesai, kami bergerak ke tempat kerja hubby... Masa kat tempat kerja hubby, sy dah mula rasa perut sakit.. tapi boleh tahan lg...

Pastu kami keluar makan dlm kul 1.25pm gtu...  Lepas makan, dlm kereta tu sy makan pil tahan sakit yg dibekalkan dr klinik dr hamid sebelum ni...

2.30pm: Kami sampai di Klinik Dr Hamid... Ramai.. Tunggu dlm 45 minit baru dpt jumpa doc... Doc review film x-ray.. katanya tiub kiri normal tp tiub kanan sempit.. tp doc mohan dah flush.. Dr Hamid cadangkan kami try natural dulu ngan bantuan clomid. Kalau x berjaya, next cycle wat IUI... Memula tu kami setuju nak wat june ni.. tapi bulan june gak la kami byk hal.. huhu... So mungkin KIV... Lepas raya baru buat.. InsyaAllah..

Ok..dah setel semua kami balik.. masa ni sakit dah bertambah.. dah sampai rumah sakit makin bertambah sehingga ke malam.. jalan pun x leh tegak... adakah sakit sbb tiub kena flush?? Esoknya still sakit tapi dah leh jalan tegak.. Dan hari ni sy dah kembali bertugas dgn rasa sakit yg masih bersisa....


10 comments:

aquagugurl said...

sizuka,result mcmne?okey ke?

Sizuka said...

aquagugurl, saya dah edit... =)

aquagugurl said...

oo..sizuka tiub kanan sempit..saya tiub kiri..saya next week jupe gynae balik sbb clomid 2 cycle tak menjadik..kena proceed ngan iui..

Sizuka said...

awak treatment kat mane? sory lupe soalan ni dah tanye ke belum... hehe.. kalau nak ikutkan hati dan perasaan ni, kalau boleh nak wat iui bulan ni jugak... tapi hubby suruh sabar dulu.. tunggu waktu lapang sbb dia suh jaga baik2 after IUI..

aquagugurl said...

saya buat kat PPUM..saya pun jupe gynae next week tapi yg buat iui tu tak pasti le bila..paham2 je la hospital gomen ni..

yannie bunny said...

lama jugak u sakit kan? mcm i dulu (i buat hsg bulan 9 thn lepas) senak mcm 10min cmtu je. ptg tu dh blh berlari dh. fyi, tiub kiri i pn agak sempit. tp Alhamdulillah sakit tak lama.

Mamanurin said...

ehh dahbuat yer sizuka..hehehe mama masa HSG tak makan pun ubat tahan sakit, tak masukkan ubat tahan sakit sb doctor kat lppkn tak suruh, mmg sakit tp dok selawat dlm hati, bila dah settle, jalan pun mcm orang baru lepas bersalin heheheh

PutriesNoora said...

memang sakit awak..lepas cecair tu dah keluar semua..baru sakit tu pulih..sabar ye=)

muis ismail said...

Aduhai, takut plak baca pengalaman sis.
Sy maybe akan buat hsg bulan depan.
Sakit ke tak redha jelah.huhu

Lia said...

Assalamualaikum.. Sy nak share pengalaman HSG pada 22/09/16 di KPJ Damansara.. Dr yg entertain sy ialah dr norhayati mokhty.. 1st nak buat kat KPJ Ampang tp doc cuti on my CD10 that't why tukar ke KPJ Damansara asalkan doc perempuan hehe sebelum pergi dah baca pengalaman TTCian semua mmg takuttt ramai bg feedback negative iaitu sakit.. Tp dah lalui sendiri harini yessss memang sakitttt.. Lebih sakit drpd period pain.. Selama ni before paid period pain i very mild je kdg2 lenguh2 pinggang je.. Alhamdulillah result sy semua normal takde apa masalah.. Bayaran RM203 sbb refer pakai surat LPPKN.. Kalau refer pakai surat klinik swasta lain harga lebih mahal kata nurse kat situ.. Tp husband keja govt so boleh lah claim.. Now focused on husband plak sbb sperm kurang.. Apa2 pun this is my 1st time comment kat any blog tp utk info bersama sy share jgk hehe semoga TTCian semua dimurahkan rezeki anak ye.. Proses mengambil masa 10mins mcm tu (kalau takde masalah) sbb doc nurhayaty tau kita dlm kesakitan that's why dia buat very quick.. After treatment tu ada tompokan darah tp shari je..

Post a Comment

 

Menggapai Bintang... Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea