Thursday, 31 May 2012

tak sabar

Posted by Sizuka at 6:18 pm 4 comments

Assalamualaikum wbt..


Saya baru je balik kerja ni. Now tgh tunggu mak, abah n adik2 sampai. Mereka bertolak tghhari td dr kedah. Skrg (6.00pm) dah ada di behrang. Menurut mak, ujan lebat sgt. Dianggarkan akan tiba lepas maghrib.. X kisahlah, asalkan semuanya selamat..


Rindu sgt kat mak n abah.. Dah sebulan x jumpe. Hari2 asik berbual di telefon je. Dan yg paling best, mak siap masakkan sayur keladi. Khas utk saya. X sabarnye nak makan.. Hehe..


Mak abah n adik2 dtg cni sbnarnye sbb nak g johor. Ade kenduri kawen sabtu ni. Esok mak abah n adik2 akan bertolak dulu. Manakala saya, hubby, adik n adik ipar  akan bertolak pada sebelah malam. Siang tu kene keje lor. Huhu..


Hmm..ok.. Bye~


Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, 28 May 2012

Bakal jd mak long...

Posted by Sizuka at 3:06 pm 4 comments
Assalamualaikum wbt..

Saya bakal jadi mak long tahun depan.. Adik perempuan saya yg kawen bulan 3 lepas dah pregnant. Baru lagi. Dlm 6/7 minggu.. Due date lebih kurang 20 january 2013.. Cepat rezeki adik saya, sebulan jer kosong.. Alhamdulillah. Syukur padaNya..

Perasaan saya? Masa adik bgtau tu saya buat2 ok jer. Buat biase je..Tambahan pulak UPT tu saya yg bg n suruh pi test cepat2.. Yolah dah dia ckp lama x dtg bulan n makan pun kadang2 x lalu.. Akak dia ni pulak byk stock UPT.. Adik sy ni tinggal ngan sy. Dia PJJ ngan hubby dia. Jumpa 2 minggu sekali.

Ok sambung cite blk, tp mase sy bgtau hubby, air mata dah nak kuar dah. Seb baik dpt tahan. Haruzzz la control cun depan hubby.. Hahahaha...

Mak n abah ckp kesian kat saya. Apa2 pun mak n abah cakap, hari2 mmg  mak n abah x pernah lupa doakan utk kami.. Mak n abah pun turut doakan yg saya pregnant serentak ngan adik saya. Amin. Semoga termakbul segala doa mak n abah. Mase tu mmg sy dah nangis dah pun tp seb baik mak x dapat kesan sy sedang menangis (sbb berbual kat telefon)... terharu yg amat.. Akak syg mak n abah sgt2..

Bercakap ttg adik saya, dia mempunyai berat badan yg ideal. Kitaran haid lingkungan 35hari. Dan merupakan peminat nescafe/kopi segera. Seminggu lebih kurang 5 cawan dia akan minum. Alhamdulillah rezeki dia dipermudahkan olehNya... Kadang-kala bila difikirkan balik, sy mcm malas dah nak pantang makan itu ini.. Bg sy benda2 ni mengundang stress.. Cukup la sekadar pantang makan bende2 tajam seperti nenas, tapai n air tebu...

Notakaki: Sgt mengharap bulan ni "lekat" sbb baru je buat HSG mase CD 9 lepas...

Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, 21 May 2012

Rejab dtg lagi... dan Al-fatihah..

Posted by Sizuka at 10:22 pm 1 comments

Assalamualaikum wbt..


Alhamdulillah..dah masuk bulan Rejab dah. Sekejap jer kan mase berlalu... Lepas Rejab, Syaaban pulak. Lepas tu sudah semestinya Ramadhan nan indah..


Sudah diketahui umum, sememangnya puasa sunat di bulan Rejab dan Syaaban memberi banyak kebaikan dan manfaat buat kita..


Jom kita puasa ramai2 esok sempena 1 Rejab.. :)


InsyaAllah kami pun akan berpuasa esok jika tiada apa2 aral. Semoga dipermudahkan..


*** Mohon kawan2 sedekahkan al-fatihah buat jiran (lelaki) saya yg meninggal dunia jam 6.15pm td akibat kanser hati. Arwah merupakan jiran mak abah saya. Rumahnya hanya berhadapan dgn rumah mak abah saya. Arwah meninggalkan seorang isteri dan 5 org cahayamata berusia diantara 18 tahun hingga setahun 3 bulan..


Al-fatihah...


** DaripadaNya kita datang, kepadaNya jua lah kita dikembalikan **


Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, 18 May 2012

Salah majalah.. bukan Pa&Ma tapi...

Posted by Sizuka at 7:59 pm 3 comments

Td ptg sy ade buat entry pasal PCOS dalam majalah Pa&Ma. Malangnya saya sebenarnya tersilap. Artikel pasal PCOS tu sebenarnya dalam majalah lain. Huhu.. Alahai.. Maafkan saya..


Semasa entry ptg td ditulis, saya belum beli lagi majalah Pa&Ma edisi June 2012.. Mase blk kerja td baru singgah kedai dan beli. Tp bila balik rumah, belek punya belek.. Sekali x de.. Sah, saya tersilap. Rasa bersalah pun ade. Huhu.. Saya terlalu ghairah nak share info tersebut kerana 2 hari lepas sy mmg ade belek majalah tersebut di kedai buku yang menyiarkan artikel pasal PCOS. Sy lupa majalah apa. Harmoni atau Keluarga klu x silap..


Maafkan saya sekali lg..


Oleh itu, entry sebelum tu sy dah delete utk elakkan kekeliruan..
Published with Blogger-droid v2.0.4

Wednesday, 16 May 2012

Bestnya jika...

Posted by Sizuka at 11:24 pm 0 comments

Bestnya jika baby ni saya yg punya.. Kan kan kan...


Hmm.. amacam ada gaya x nak jadi mak orang? Haha. Maaf muka tuan punya belog terpaksa dikaburkan. Kui3..


Baby ni anak sedara hubby. Anak adik perempuan hubby yg nombor 2. Umo 10 bulan. Sgt comel ok. Jenis x byk ragam, senang jaga. Sblm ni sy dah pernah wat entry buh gambar baby ni jugak.


And i wish, nak sgt anak kami pun comey n cute sgt mcm ni.. InsyaAllah.. Ape2 pun semua yg berlaku adalah dengan izinNya..


Muahhh love u baby..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, 14 May 2012

Susu kambing + kurma

Posted by Sizuka at 10:48 pm 12 comments

Alhamdulillah.. Akhirnya saya dan hubby dah minum pun susu kambing + kurma..

Rasenye? Sedap hokay. Minum sejuk2 mmg best!


Susu kambing tu hubby belikan mase kami pi pasar malam. Kebetulan hari tu ade org jual. Beli 2 botol. Botol kecik je.


Td selepas makan malam, kami minum. Sy genggam kurma 2 biji kurma. Hubby pun sama. Kemudian selawat nabi dan niat. Kurma tu sy x blend pun. Juz hancurkan guna sudu n sedikit air panas. Mudah nak hancurkan sbb kurma tu lembut. Pastu campur ngan susu td dan minum.


InsyaAllah dlm minggu ni akan habiskan 1 botol lg. Kami cadang nak minum sekerap yg boleh. InsyaAllah..


=)


Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, 11 May 2012

Clomid 3rd Cycle

Posted by Sizuka at 3:36 pm 3 comments

Assalamualaikum wbt


Mase 7 Mei lepas, saya dah story pasal HSG & review oleh doc hamid. Hasil drpd perjumpaan tu doc suh saya makan clomid utk try naturally dahulu bulan ini. Doc suh start makan malam itu jugak. Means start makan clomid dari CD 9 hingga CD13.. 2 biji (100mg x 5 hari)..


Tapi pada malam td iaitu semasa CD12 ( hari ke-4 makan), saya makan mcm biasa lah dlm jam 10.30pm.. Nak dijadikan cerita, ubat tu tersangkut pulak kat kerongkong.. Ahhhh sudahhhh... Mmg betul jangkaan saya, saya muntah! Pahit gila, x tahan..


** Nak tanya, agak2 sia-sia x saya makan clomid bulan ini?? Huhu..


-------> Kiranya bulan ini dapat masuk dalam perut 8 biji je sbb 2 biji tu dah terkeluar balik.. Huhu.. Hope malam ni ok jer.. Jgn la muntah lagi.. Rugi..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Thursday, 10 May 2012

Pengalaman HSG

Posted by Sizuka at 3:22 am 10 comments
Assalamualaikum wbt..

Alhamdulillah pada 7 Mei yg lepas saya dah pun selamat menjalani prosedur HSG.. Dr Hamid buat surat refer to Klinik Daya.


Kronologi (Cewahhh..) :

8.15am: Bertolak dr rumah.. (lambat kuar rumah sbb kul 7.15am baru tersedar. Dua2 tidur x sedarkan diri).. Padahal appointment jam 8.30am..

10.09am: Sampai ke klinik.. amik masa hampir 2 jam sbb jalan sgtttt jem. mungkin sbb hujan kot hari tu.... Lepas je buat pendaftaran, sy terus ke toilet utk masukkan ubat tahan sakit (Voltaren) kat b****t.. Bentuknya mcm peluru dan berwarna putih.

10.50am: Nama sy dipanggil.. dalam hati "Alammakkkkkk"... sebelum saya ada 2 org lain yg nak wat HSG jugak... Masuk je dlm bilik tu, saya disuruh tukar baju dan pakai baju yg disediakan. Pastu baring atas katil (mcm bukan katil, mcm meja).. Tunggu dr mohan dlm 10 minit.. Baring la sy kat ctu.... Prosedur tu sebenarnye jap jer... Rasenye dlm 5 minit je kot.. Memula masa doc masukkan spekulum tu, rasa sakit gak.. Tapi rupa2nya bila dye tu dah masuk, perghh lagiii sakitttt.. mcm perut kita di pulas2 mcm kain tu.... Rase mcm nak mengerang je memula tu... tapi tahankan jer.. huhu... Agaknye painkiller tu x jalan kot.. huhu..

Memula baring, pastu mengiring ke kiri pastu ke kanan pulak.. Pastu sy ckp la kat doc mohan, "sakit jugak ye".. dia jawab, "xpe, u tahan yer".... Lepas selesai jer, pembantu doc bgtau, "yang u sakit sbb doc flush u punya tiub"... Ooooo..... Lepas selesai semua, sakit terus hilang.. Pembantu doc bg pad..

11.15am: Kuar drpd bilik x-ray... Tgk2 ramai gila org... nasib sampai awal.. (eh, awal ker?).. Tunggu kejap, pastu dapat result n bayar bil.. sy request MC 2 hari.. memula diorang x nak bg n dpt 1 hari je (sy request mase kat dlm bilik x-ray sblm doc mohan masuk n di kaunter), tp akhirnya bg gak.. hehe. Agaknya mase lepas HSG tu sy cakap kat doc saya sakit kot....

Selepas urus di klinik daya selesai, kami bergerak ke tempat kerja hubby... Masa kat tempat kerja hubby, sy dah mula rasa perut sakit.. tapi boleh tahan lg...

Pastu kami keluar makan dlm kul 1.25pm gtu...  Lepas makan, dlm kereta tu sy makan pil tahan sakit yg dibekalkan dr klinik dr hamid sebelum ni...

2.30pm: Kami sampai di Klinik Dr Hamid... Ramai.. Tunggu dlm 45 minit baru dpt jumpa doc... Doc review film x-ray.. katanya tiub kiri normal tp tiub kanan sempit.. tp doc mohan dah flush.. Dr Hamid cadangkan kami try natural dulu ngan bantuan clomid. Kalau x berjaya, next cycle wat IUI... Memula tu kami setuju nak wat june ni.. tapi bulan june gak la kami byk hal.. huhu... So mungkin KIV... Lepas raya baru buat.. InsyaAllah..

Ok..dah setel semua kami balik.. masa ni sakit dah bertambah.. dah sampai rumah sakit makin bertambah sehingga ke malam.. jalan pun x leh tegak... adakah sakit sbb tiub kena flush?? Esoknya still sakit tapi dah leh jalan tegak.. Dan hari ni sy dah kembali bertugas dgn rasa sakit yg masih bersisa....


Saturday, 5 May 2012

It is 1 month until our 2nd anniversary..

Posted by Sizuka at 1:33 am 7 comments
Assalamualaikum.. Selamat pagi uols!

Hari ni genap 1 tahun 11 bulan kami melayari bahtera rumahtangga..
Tiket flight utk berhoneymoon yg entah kali ke berapa pun dah book awal sejak bulan feb lepas.. x jauh pun, langkawi jek.. hehe... langkawi lah jugak merupakan 1st honeymoon kami masa baru lepas diijabkabulkan...

Tapi yg x bestnye.. tarikh honeymoon tu bertindih ngan tarikh konvensyen... oh no... Sbb konvensyen tu kami yg kena uruskan A to Z.. Hati ni tetap nak g honeymoon.. Cuma nak cari idea nak bgtau mcmana kat bos... Mungkinkah terpaksa buat cerita lain? Patutkah begitu? Kalau korang ade idea best2 bgtau yer..  =)

Pasal hadiah pulak nak bg ape yer kat hubby? Last year dah bg perfume.. kalau nak bg baby, baby masih lom jadi lagi... :p 

I love U hubby!

Tuesday, 1 May 2012

CD2: Appointment HSG

Posted by Sizuka at 12:02 am 8 comments
Assalamualaikum wbt.

Hari ni saya dah CD2.. Kali ni lewat pulak Cik P ni mai. huhu... Kiranya last cycle ialah 39 hari... Alahai baru je berangan nak pregnant bulan ni.. Kikiki... It's okay.. Belum rezeki lagi.. Cumanya kecewa cikit la sbb Cik P lewat bulan ni... Ingatkan period dah mula stabil, rupa2nya tidak.. huhu.. Mungkin hari tu sbb sy x minum jus delima tu lama dalam 10 hari sbb saya lupa bawak balik kampung masa adik sy kawen... Mungkin la kan...

So pagi tadi saya dah call Klinik Daya utk appointment HSG... Dapat appointment 7 Mei ni jam 8.30am.. Pastu saya call pulak Klinik Dr Hamid.. Appointment jam 2.30pm hari yg sama juga.. Lambat sikit sbb pagi Dr Hamid kene wat operation kat patient... Semoga semuanya berjalan ngan lancar... Sebenarnya cuak jugak nak wat HSG ni sbb ramai yg kata sakit... Tapi demi kamu wahai anakku, mama redha... Xpe, ujian tu jap je kan.. X sampai setengah jam pun.. Memotivasikan diri sendiri... hehe


Oklaaa... bye.. blogwalking blog kawan2 pulak...  =)
 

Menggapai Bintang... Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea