Friday, 20 April 2012

1st appointment dgn Dr Hamid Arshat

Posted by Sizuka at 6:04 am
Assalamualaikum semua...

Perghhhh terase lame benor x update! Agaknya kalau rumah, dah bersawang-sawang dah kot... hihi
Sejak akhir2 ni saya terlalu sibuk dgn kerja.. Macam2 benda yg harus dibuat.. Dan yang terbaru, saya sebenarnya baru saja habis berkursus selama 3 hari... Dan hari ni masuk office, mesyurat dr jam 8.45am sehingga 1 pm... fuhhhhh....

Ok, kembali pada tajuk, kami berjumpa dgn Dr Hamid pada 13 April lepas setelah buat appointment dari bulan February... Sebelum dapat jumpa, mmg saya sgt teruja dan x sabar nak jumpa beliau.... X sabar nak tau apa sebenarnya yang dia nak cakap dan apa plan seterusnya...

Kami sampai dalam jam 8.50 pagi... Jalan agak sesak pagi tu... Di klinik, rupa2nya dah ramai yang menunggu. Kami giliran yang ke 6 lebih kurang.. menunggu hampir sejam sebelum dapat jumpa Dr Hamid. Sebelum tu pembantu doc isi form utk kami dulu. Tanye2 soalan dulu mcm tempoh perkahwinan, period dan mcm2 lah...

Mase dah tiba turn tu, agak berdebar2 jugak lah kan.. Doc tanya beberapa soalan sebelum saya diminta utk masuk ke bilik scan. Dr hamid check serviks, Alhamdulillah dia kata okay jer... Yelah selama ni saya asik risau kerana doc di Azzahrah kata serviks saya x normal. huhu.... Pastu doc hamid wat tvs pulak. Alhamdulillah sekali lagi sbb doc kata rahim normal.

So next plan, dr hamid wat surat refer to Klinik Daya utk wat HSG.. Alamak seriau pulak... huhu.. Tapi x pelah, kalau x buat, x tau apa masalah.. Utk HSG ni saya kena call klinik daya masa period hari pertama datang.. selepas dah dapat tarikh, kena call klinik dr hamid pulak. Kiranya selepas HSG, akan terus ke Klinik dr hamid pulak. Mudah2an semuanya okay..

Dr hamid kata, if HSG okay, akan proceed IUI terus. Ini kerana, sperm hubby x sekaya seperti org lain..  :) Semoga saya antara pilihan Allah SWT utk pregnant utk 1st IUI. Semoga Allah SWT makbulkan...

Lepas selesai perbincangan kami ngn dr hamid, kami terus ke kaunter serahkan fail. Tunggu jap, pastu dapat ubat/supplemnet. Habbatussauda dan kapsul minyak zaitun utk saya.. Hubby pulak dapat omega-3 (fish oil), vit E dan speman....

Masa nak amik ubat/supplement tu, pembantu doc ade bg sikit tips, katanya suami elok amalkan mandi ais dan mencebok/membersihkan "anu" dgn air sejuk dlm fridge... elak sama sekali berendam dalam air panas atau sauna.. tapi isteri pulak digalakkan utk berendam dlm air panas...

Kesimpulannya, kami sgt suka jumpa dr hamid... Dia seperti bapak2 dan sgt professional...

10 comments:

PutriesNoora said...

bnyk info bagus!hehehe..insyaAllah..sy doakan awak..amin=)

Syazni Shamsir said...

hi sizuka...

ALhamdulillah...rahim awak xde masalah....
hopefully usaha awak kali ni berjaya...I'Allah... amin~~~

Mamanurin said...

Alhamdulillah..

Sizuka said...

terima kasih. amin.. =)

Sizuka said...

rahim alhamdulillah ok.. sebelum ni sy check up kat azzahrah. doc tu kata pangkal rahim sy x normal.. sejak dr tu sy sentiasa risau. skrg ni alhamdulillah, dah x risau.. =)

Sizuka said...

Alhamdulillah =)

aquagugurl said...

Sizuka,gud luck for HSG..jgn risau sgt masa buat HSG ni,sakit sikit masa mula2 Dr nak masukkan cecair tu tapi pas tu okey..

Noli said...

salam..awak pon wat rawatan dgn hamid yer..sy pon sama..br sebulan wat operation sbb endometriosis n RU..jemput jengah ke blog sy yer..bole tukar2 penglaman..^^

http://ainojowoblog.blogspot.com

ana budakgemok said...

Salam sis , saya baru nk buat appoinment dgn dr hamid bulan 12 nie , boleh x saya nk tahu anggaran rm berapa yea utk kos tu semua . Tq

ana budakgemok said...

Tq sis

Post a Comment

 

Menggapai Bintang... Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea