Saturday, 31 March 2012

Tak sabar nak jumpa budak kecik comey =)

Posted by Sizuka at 1:45 am 2 comments
Ptg ni lepas balik kerja, kami akan pulang ke rumah parents hubby. Nnt hari ahad lepas maghrib, barulah kami akan bergerak pulang semula ke rumah kami. Mmg setiap bulan kami akan balik umah parents hubby. Begitu juga ngan umah parents saya walaupun ianya kutub utara kutub selatan. Rindu pada org tua melebihi segalanya...

Bercerita pasal nak balik umah parents hubby, saya sebenarnya tiap kali nak balik ke sana saya sgt la x sabar nak jumpa anak sedara hubby iaitu anak adik hubby. Adik hubby tu perempuan. Dah 2 org anak adik dia. Dua2 boboy. Yang sulung umur 2 tahun 6 bulan, si baby pulak umur 8 bulan. Adik hubby ni kawen awal. Mereka kawen pada 2008. Kami pulak 2010.

Dipendekkan cerita, masa adik hubby pregnant yg second, hati dan perasaan saya sgt hancur luluh. Sedih x terkira. Dalam perkiraan saya, sepatutnya saya la yg pregnant bukannya dia. Saya sgt cemburu di waktu itu. Tapi saya buat2 cool. Sungguh sy berpura-pura dan bermain dgn perasaan di waktu itu. huhu...

Walaupun begitu, sy pasrah je. Walaupun sedih, tapi saya berjaya perasaan. Saya x tunjuk langsung depan hubby atau pun depan adik ipar dan mertua. Mmg sy berpura2 x kisah depan mereka. Mujurlah saya dapat mertua yg faham dgn keadaan kami. Mmg mereka x pernah tanya apa. Malah mengambil berat ttg kami. Alhamdulillah..

Dah tiba saatnya, adik ipar saya pun selamat melahirkan. Sgt comel ok.. Boboy tp muke sweet mcm gegurl. Utk pengetahuan, sebenarnya adik ipar saya ni pakai IUCD utk menjarakkan kehamilan, tp kuasa Allah mengatasi segalanya. Dia hamil jugak tatkala yg sulung berumur setahun lebih. Masa yg second ni lahir, kat pipi dia merah cikit. Mungkin terkena alat tu masa proses nak keluar dr rahim ibunye. Tapi kesan merah tu cepat je dah hilang.

Bab nama pulak, saya mmg x sangka dan terharu apabila adik ipar dan suaminya setuju namakan anaknye seperti yg dicadangkan oleh saya.. Bukan pd keseluruhan nama, Tapi pada perkataan yg ketiga. Kan mmg trend skrg nama pjg2. Hehe.

OK, utk tatapan semua, inilah si tecik comey yg selalu menjadi pujaan hati saya. Rindunye...

Saya yg pegang budak tomey tu.. Dia mmg x kisah pada sesapa.. Sgt x sabar nak jumpe wokey...



NOTAKAKI: Harap2 sesape pun dikalangan ahli keluarga atau sanak saudara hubby x jumpa gambar ni di blog saya... Kalau x, pecah rahsia... Kui3....

Friday, 30 March 2012

Tunda

Posted by Sizuka at 11:41 pm 1 comments
Appointment saya telah ditunda!

Ini gara-gara cuti umum pada 11 April nnt dan klinik dr hamid pulak tutup time tuh... Tp Alhamdulillah tunda x lama.. just 2 hari.. maka tarikh baru ialah pada 13 April. Sgt x sabar nak jumpa dr hamid =).. Semoga masalah kami dapat diselesaikan dgn cepat dan segera preggy. Kami sgt2 rindukan tangis tawa seorang anak.. Semoga Allah SWT mempermudahkan urusan kami.. Amin..

Wednesday, 28 March 2012

terbawa-bawa sampai ke mimpi

Posted by Sizuka at 7:28 pm 3 comments
Malam td saya mimpi saya menjalani prosedur IUI.. kat ctu pun ade jugak org lain. Dalam mimpi tu, ade gak org yg nak wat ivf...

Sesungguhnya IUI lah yg sy asik terfikir sejak akhir2 ini. Tapi apa2 pun saya akan tunggu apointment ngan dr hamid dulu bulan depan.. Tgk apa pandangan dia dulu. Lagipun saya belum buat test HSG n hormon day 21.

Jika dr hamid cadang kami buat IUI, sy akan redha sepenuh hati...

Monday, 26 March 2012

6 Sebab Perempuan Beruntung Mempunyai Rahim

Posted by Sizuka at 11:52 pm 0 comments
Kali ini entry copy n paste drpd mukabuku.... Ade edit cikit kat waktu cuti bersalin tu. Sharing is caring... =)
Buat saya, semoga ada cahaya dihujung jalan.. Ahaks!


Okey, 6 sebab-sebanya ialah:

1.) Dia bekerja dengan Allah.....jadi 'kilang 'manusia. Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh.. 7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang tetapi Allah anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya.

2.) Cuti bersalin juga antara 60-90 hari. Cuti ini bukan cuti suka hati tapi, cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah..Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang...sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis nyawanya..

3.) Satu lagi berita gembira untuk wanita, sepanjang dia mengandung Allah sentiasa mengampunkan dosanya..lahir saja bayi, seluruh dosanya habis.. Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita, jadi kenapa perlu takut nak beranak? Marilah kita pegang kepada tali Allah. Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin, itu dianggap mati syahid.. Allah izinkan terus masuk Syurga..

4.) Untuk peringatan semua wanita yang bersuami: Seluruh kebaikan suaminya, semuanya isteri dapat pahala tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung.

5.) Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan terperanjat dengan Pahala extra yang banyak dia terima diatas segala kebaikan suaminya yang tak disedari.. Bila dia lihat suaminya tengah terhegeh-hegeh di titian Sirat,dia tak nak masuk syuga tanpa suaminya, jadi dia pun memberi pahalanya kepada suami untuk lepas masuk syurga. Didunia lagi, kalau suami dalam kesusahan isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat. Kalau seorang isteri asyik merungut, mulut selalu muncung terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra
ini.

6.) Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat di dalam dan diluar rumah, segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain. Di nasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat Allah agar tidak derhaka denganNya. Dan semua lelaki fahami hati naluri seorang wanita & isteri agar tidak derhaka denganNYA..

Saturday, 24 March 2012

Tribestan

Posted by Sizuka at 12:46 am 6 comments
Ini info yang saya dapat dar blog Dr Zubaidi Ahmad mengenai Tribestan.
Kalau nak tahu, boleh baca di SINI...

Sebenarnya Doc kami telah mencadangkan utk hubby makan ubat ini disebabkan sperm count yg kurang memuaskan.. Tp oleh kerana di farmasi hospital stock ubat ni telah habis, maka doc suruh beli sendiri di farmasi luar...

Untuk sebulan, kos untuk Tribestan ni yang paling murah saya jumpa ialah RM160. Tapi setakat ni kami x beli pun.. Hanya membeli supplement Zinc..

Tapi bila baca artikel yg ditulis oleh Dr Zubaidi, saya rasa mcm konfius pulak sbb katanya Tribestan x membantu pun dalam meningkatkan kesuburan lelaki.. Wallahu'alam... Untuk mengetahui lebih lanjut, boleh baca seperti link yg sy bg kat atas....

Friday, 23 March 2012

HB my lovely hubby

Posted by Sizuka at 11:05 pm 2 comments

 Hapy Birthday Abg!
I Love U so much
Semoga hasrat abg utk menjadi BABAH akan tercapai dengan izin ALLAH..
Semoga murah rezeki dan sentiasa berada di dalam lindunganNya..
Amin..


**Sayang kamu sampai mati**
HUGS



Thursday, 22 March 2012

Cycle baru.. Usaha mesti lebih..

Posted by Sizuka at 11:36 pm 2 comments
hye!

semalam sy buat entry pasal miss P yg x kunjung tiba... tup tup semalam balik kerja masuk toilet, rupa-rupanya Miss P sudah mari..... maka cycle yg lepas adalah 33 hari... Cycle bulan sebelum tu pulak 32 hari... Alhamdulillah x delay sgt...

tp sy bingung jugak, start tahun ni miss P saya x byk dah.. selalu 6-7 hari... tp tahun ni jadi 3-4 hari pulak... nape ek?? puas sudah sy pikir.....

oh ya... entry sebelum ni sy ada bgtau yg sy jumpa doc homeopati... jadi sy akan try ubat tu sehingga habis.. semua ada 8 jenis.. banyak woooo.... semua kene kulum... tp sy gigit jer terus... ade 1 je yg kene telan terus.. sehari kena makan 3 kali... ubat2 tu semua sy angkut g opis sekali.. cuma waktu malam jer makan kat rumah.. hehe

Wednesday, 21 March 2012

CD34

Posted by Sizuka at 7:06 pm 0 comments
hari ni saya dah CD34.
masih menanti kunjungan miss P..
last cycle 32 hari... kali ni lambat lg.. haishhh...
sengal2 senguggut dah rasa since 5 hari lepas..
nampak gaya masih x de rezeki lg kali ni... huhu

Birthday Cik Abg

Posted by Sizuka at 3:16 am 2 comments
Jumaat ni birthday my lovely hubby... tengah terfikir-fikir ni... nak bg hadiah ape yer??
Tahun lepas saya bagi dart... Masa tu kami masih lg PJJ...
Dart tu hubby gantung kat salah satu pintu bilik di rumah kami... Habis pintu tu pun lubang2... hahaha...
Selain hadiah, perkara yg wajib ialah belanja makan n tgk wayang....
Hasrat nak pregnant belum kesampaian... klu x, mesti ia akan menjadi hadiah yg paling bermakna kan....hehe
Tetap berangan dan berangan dan berangan.....

Tuesday, 20 March 2012

Rezeki

Posted by Sizuka at 12:03 am 3 comments
Assalamualaikum semua!

Rase mcm lame sgt x update... rase hampir 2 minggu gak laaa.... Tajuk entry pun main letak jer sbb x tau nak letak ape.. hehe

Hari ni baru naik keja selepas bercuti dari 9hb lepas... mmg rase sekejap sgt... Bab cuti mmg seronok tp bila dah naik keje mood mcm hampeh je... haha

Alhamdulillah adik perempuan saya telah selamat dinikahkan dengan pasangan pilihan hatinya pada sabtu 10hb.. Majlis persandingan pula pada 11 Mac.. Seterusnya majlis bertandang di pihak lelaki pada 17 Mac... Alamdulillah semuanya berjalan dgn lancar...

Sebenarnye REZEKI yang saya maksudkan ialah apabila saya mendapat buah zuriat, pemberian dari mak kawan saya yg baru balik dr menunaikan umrah... dan semalam, dapat lagi. Juga pemberian org, iaitu ibu kepada baby yg mak saya mengasuh.... Dia juga baru balik dr menunaikan umrah.. Siap ngan akar fatimah... Alhamdulillah dan syukur.. InsyaAllah dlm masa terdekat ni kami akan proses buah zuriat tersebut...

Sewaktu tempoh bercuti juga saya sempat ke pusat rawatan homeopati... ditemani mak dan abah... cik abg x dapat teman sekali sbb terpaksa bekerja... Byk jugak ubat2 yg saya dapat.. antaranya untuk sistem perkumuhan, sistem kalenjar, tiub fallopio dan juga set utk resdung... Untuk suami pulak dapat ubat utk turunkan berat bdn n ubat utk menambah bil sperm.... utk saya doc cuma bg ubat utk 2 minggu.. suami pulak 1 bulan... kalau sesuai/serasi, ubat2 yg diambil tu boleh diteruskan...

ok..setakat ni saja.. mata sgt la ngantuk sbb mlm td sampai rumah hampir jam 3 pagi.... huhu

Thursday, 8 March 2012

Gembira tapi resah

Posted by Sizuka at 3:07 am 4 comments
Hye uols!

Bermula Jumaat ini, 9 Mac sehingga 18 Mac saya akan balik kampung... Memang sengaja amik cuti lama... Sebenarnya adik saya nak kawen... Tapi kakak dia yg lebih2...kui3... Adik saya ni muda setahun je dari saya.... Happy for her... Dan hari ni juga hari jadi dia yang ke 26.. Happy Birthday adik... Selamat Pengantin Baru.. Akak sayang adik....

Tapi yg resahnye ialah dalam hati ni kadang2 tersimpan satu perasaan yg x baik... Risau sekiranya adik saya yg akan pregnant dulu... huhu....

Astagfirullahalazim.... Mintak dijauhkan perasaan tersebut.... Ye saya tahu, semuanya perancangan Allah... Tapi kadang2 hati saya x kuat....

Semoga kesabaran saya akan bertingkat... Semoga keimanan akan bertambah lagi....

Yang baik itu datangnya dari Allah... Yang buruk itu dari saya....

Wednesday, 7 March 2012

Positif!

Posted by Sizuka at 2:30 am 9 comments
Hahahaha.. saje je wat gempak!

Sebenarnya semalam saya CD18... saja gatai tangan guna OPK tu... test.. pastu naik double line..
Sah! semalam hari saya subur.... Alhamdulillah.... Sebenarnya semalam masa kat tempat kerja seharian rasa senak2 kat bawah perut... rase mcm keras jer.. tu yg balik terus test tuh....


(Gambar x de sbb henpon tertinggal kat rumah.. tp x tunjuk pun xper, lainlah klu +ve pregnant...gagagaga)


Hmm... lambat gak kan saya subur walaupun amik clomid.... Sebelum tu test masa CD14... tp hampeh je... cuma 1 line.. Sbb masa tu bajet dah subur...


Apakah ada miracle bulan ini? Tunggguuuuuuuuuuuu..............


Apa2 pun yg penting jgn putus ikhtiar, berdoa dan tawakal...


Chaiyok!

Tuesday, 6 March 2012

Alhamdulillah, Normal....

Posted by Sizuka at 2:32 am 5 comments
Nak story pasal perjumpaan kami ngan doc selasa minggu lepas (28 Feb)..... Gila lama tp hari ni je baru sempat nak update.... Hari tu sepatutnya appointment kami jam 10am... tp saja dtg awal sbb byk kerja kena setel... dapat giliran nombor 2... Tapi kali ni doc yg merawat saya tu x ada.. ganti ngan doc lain... agak muda usianya.. Lebih kurang awal 30an... name dia dr masyitah kot.

1st sekali doc tu tunjuk result darah saya pd CD2 lepas... Alhamdulillah result utk FSH dan LH adalah normal.... doc kata cantik.... Syukur...

Lepas tu mcm biasa lah, TVS pulak utk CD12.. telur ada size 16mm.... Ketebalan rahim 7.5... Doc advse amik injection pregnyl pada CD14... tp saya x amik pon sbb saya sgt sibuk pada minggu lepas... Tambahan pulak hati kami mcm dah tawar.. tawar ngan doc kami... rasa mcm x berbaloi wat rawatan kat ctu... Dan kami dah pun wat appointment ngan doc HA....

Lepas tu kami diskas masalah kami ni... Rupa2nya apa yg saya alami tu bukanlah masalah yg terlalu serius sgt seperti yang doc saya cakap... dan sebenarnya bukan penghalang kepada kesuburan.....  tp doc saya sebelum ni ada bgtau yg kalau saya pregnant sekalipun, baby saya akan jatuh dgn senang (gugur) disebabkan masalah pangkal rahim saya tu.... tp saya still confuse.... huhu... xpe lah... apa2 pun kami akan jumpa doc lain jugak utk 2nd opinion....

Utk suami pun doc ada suggest amik supplement yg patut... dan pada kami dia lebih bagus dari doc kami.... dia jugak bagi saya asid folik (tp saya x amik sbb kat rumah dah banyak).... berbanding doc saya langsung x sentuh pasal asid folik....

Dan yg bagusnya, dia siap lukiskan situasi yg sedang saya hadapi skrg... Alhamdulillah dengan lukisan tu membuatkan saya lebih faham....

Tapi ni appointment kami yg terakhir.... Gud Bye....huhu.... Insyallah next appointment ngan doc HA pada April ini....
 

Menggapai Bintang... Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea