Wednesday, 29 February 2012

Iklan Dumex Dugro

Posted by Sizuka at 7:01 pm 1 comments
Korang perasan x kat TV selalu keluar iklan susu Dugro?? Alaaa..yg ade budak lelaki pakai baju warna hijau umur dalam 4 tahun tu??

Mase tgk iklan ni encik suami tetibe bersuara:

Abg: Anak kite nnt mesti lebih kurang mcm ni kan?
Saya: Emm....kenapa pulak?
Abg: Tgk tu rambut die kerinting, putih. Comel.
Saya: Yeke..

Kebetulan encik suami berambut kerinting n saya pulak berambut ikal.. kulit kami lak masing2 nak dikata cerah x jugak.... Kulit orang Melayu lah katakan..... hehe

Lepas encik suami cakap mcm tu rasa mcm nak nangis pun ada... dah berkolam air mata ni... Terharu kata2 tu keluar dr mulut dia... Selama ni dia senyap jer.. Rupa2nya dia pun mmg ternanti2 kehadiran cahayamata... Cuma selama ni dia cool jer... X tunjuk sgt perasaan dia...

OK lah... sekian saja... bye  =)

Monday, 27 February 2012

Hati ini sayu...

Posted by Sizuka at 5:25 pm 7 comments
Pagi td bukak facebook... tetibe terbace status kawan yg baru je pregnant.... dia baru kawen 8 bulan.. Rezeki dia dah sampai.... Walaupun hati ni bagaikan tersentap tp saya gagahi jua mengucapkan tahniah kepada kawan saya tu... Setiap kali tahu kawan2 atau sedara mara pregnant mmg hati dan perasaan saya tersentap, sedih... emo sgt.. tp saya hanya menangis dalam hati.... daripada luar mmg saya berpura-pura ok dan gembira.... Tapi kita mmg x boleh terlalu ikutkan perasaan sgt... Ikut hati badan binasa...  Takut juga kalau perasaan sedih ni akan mengganggu hormon...

Setakat ni kalau ada kawan2 rapat atau sedara yg pregnant kadang-kala saya minta diaorang tolong doakan utk saya.. Yelah doa ibu mengandung ni kan mustajab....

Saya sangat rindukan sang permata hati..... Anak soleh dan solehah... Anak yg akan membacakan Yaasin utk kami bila kami sudah tiada nanti.....

Saturday, 25 February 2012

Alhamdulillah, tahniah...

Posted by Sizuka at 2:11 am 0 comments
Hari ni saya baru dapat tau pemilik blog Tintaku Nurryama hamil.. agak lambat saya mengetahui berita tersebut...

Apa2 pun saya nak ucapkan tahniah kepada beliau n suami... Alhamdulillah sampai sudah rezeki mereka...  Bila tahu org lain dah hamil, saya pun semakin berkobar2 nak wat segala usaha yg termampu... InsyaAllah saya yakin rezeki itu akan sampai juga... Cuma x tau je bila.....

Semoga pemilik blog Tintaku Nurryama ini sentiasa berada di dalam lindungan dan rahmat Allah Taala serta diberi kesihatan yg baik sehingga selamat melahirkan...

Kepada kawan2 lain, jom kita usaha tanpa jemu.. Chaiyokkkk chaiyokkkk!!!

Wednesday, 22 February 2012

Apa yg kami usaha setakat ini..

Posted by Sizuka at 8:57 pm 0 comments
Asid Folik - Ni saya amalkan since kawen lagi... tp on off on off ja... Skrg ni berazam nak disiplin kan diri, makan hari2....

Susu Kambing Al-kishbun - Dah masuk botol ke dua... Walaupun rasanya kurang enak, tp sy gagahkan jua... ni pun suami minum tp dgn syarat saya yg bancuh la.... haha

Monavie (puple) - dah minum hampir 8 botol. Share suami isteri... Tapi rasanya kalau stocks skrg habis, kami mungkin kami dah x beli dah kot... Mungkin amik pati delima je... 

Pati delima gulsan - Ni pun dah masuk botol ke dua... selalu saya minum waktu malam jer... pagi2 x sempat sbb x cukup masa... huhu... yg ni pun kadang2 hubby minum...

Monday, 20 February 2012

2nd Cycle Clomid

Posted by Sizuka at 6:38 pm 2 comments
Sabtu lepas hari ke-2 period... Dalam kul 9.30am sampai hospital dan terus pergi ke lab utk amik darah... Alhamdulillah sekali cucuk je.... Mmg pandai die amik darah.. nampak mcm umur pertengahan 20-an... Result akan dapat pada next appointment iaitu pada CD12...CD12 ni mcm bese la kan...doc nak wat TVS... harap sgt kali dapat yg besar2 n byk.... yg lepas pada CD12 cuma ada 1 je... Repeat pada CD15... dapat la 3....

So sejak hari Sabtu lepas jugak lah saya makan clomid... Saya makan waktu malam...

Tapi skrg apa yg sy musykil ialah period sy dari bulan lepas sikit je... 3 hari je dah clear.. Adakah ni sbb saya amik clomid???? Saya sgt risau... Daripada pembacaan saya, clomid ni boleh nipiskan dinding rahim.... Ada kaitan x ngan period? Tp bulan lepas sy period selepas amik dupasthon.... Sesapa boleh bg opinion?? Tp bila saya tanya doc saya, dia kata it's okay.. Ntah la...saya rasa mcm x puas hati sbb sebelum ni period saya adalah sekitar 6-7 hari......

Apa2 pun, hope sgt bulan ni ada miracle....

Saturday, 18 February 2012

Cycle baru.....

Posted by Sizuka at 12:36 am 2 comments
Pagi td bangun tido n terus mandi... dah punah harapan... huhu.... daku datang bulan! Frust jugak tp saya dah agak bulan ni masih tiada rezeki kami lg sbb selalu sakit2 badan n senggugut dan tiada langsung tanda2 preggy....

Maka bermulalah episod baru untuk meneruskan langkah seterusnya dalam usaha mendapatkan cahayamata idaman hati kami.....

Hari ni kena amik clomid kat bahagian O&G (doc dah pesan since last appointment)... Esok pulak kene amik darah utk CD2...  Tp klu boleh nak amik clomid esok je... sekaligus je ngan amik darah...  Lagipun kat ctu susah nak cari parking...

Harap2 semuanya ok..


OK.... mari teruskan perjalanan dan perjuangan ini kerana ianya belum selesai.... Chaiyok Chaiyokkkk!!!

*notakaki : last cycle 33 hari

Wednesday, 15 February 2012

Negative!

Posted by Sizuka at 11:48 pm 4 comments
Entry yg sebelum ni ada saya ceritakan yg saya dah rasa sakit2 badan n senggugut seperti kebiasaan yg dialami.... Klik SINI.... Dlm hati still simpan harapan yg saya pregnant sbb bulan ni saya telah diberi clomid n pregnyl... kebetulan pulak saya baru je beli UPT 1 dozen.... hoho.. amik ko...   =)

Dan semalam, pada CD30 saya wat UPT...pagi2 bgn tido terus buat dan resultnya adalan NEGATIVE!

Perasaan???? Alhamdulillah saya dapat kawal perasaan... No nangis2... Yang penting kena byk2 sabar.... Emosi kene jaga.. Kalau stress lagi susah....

OK...bertenang... Cuba dan usaha lagi..... =)

Saturday, 11 February 2012

Happy 27th Birthday to me.....

Posted by Sizuka at 1:42 am 2 comments

Baru-baru ni genap laaa umur saya 27 tahun... x sangka lagi 3 tahun akan menjejak ke angka 30.. Celebrate ngan hubby syg... hehe.... makan2, tengok wayang n hubby siap masak special utk saya keesokkan harinya... terharu sgt.... hope sgt, tahun depan boleh celebrate bertiga pulak...  =)

"Wahai Tuhanku! Janganlah Engkau biarkan daku seorang diri (dengan tidak meninggalkan zuriat) dan Engkaulah jua sebaik-baik yang mewarisi"

Harapan saya di saat ini hanyalah utk menjadi ibu....  Semoga impian ini dimakbulkan Allah SWT.. Hampir 2 tahun perkahwinan kami... Namun Allah punya perancangan yg terbaik utk kami.... Yang penting jgn putus asa, berdoa, berusaha dan tawakal... InsyaAllah, anak yg soleh dan solehah itu pasti menjadi peneman kami suami isteri   =)



**Mintak tolong kawan-kawan doakan utk kami ya....

Friday, 10 February 2012

CD26 - Rase mcm nak period

Posted by Sizuka at 9:00 pm 0 comments
Hari ni saya CD26.. tp since CD24 saya dah rasa perut, pinggang dah sakit2 mcm nak period tu..... senggugut la senang citer... melarat 1 badan sakit... sebenarnya saya rase mcm pelik sikit sbb selalu cycle saya 30 hari ke atas... ni cepat sgt dah sakit2.... ke sbb saya makan clomid yer???

Sejak dulu lagi mmg begini.... sebelum period pasti sakit mcm ni... tp xde la sampai tergolek2... masih boleh bertahan tanpa mkn panadol atau pain killer.....

Tapi sebenarnya dalam hati ni sgt berharap bulan ni menjadi..... Apa2 pun semua ni perancangan Allah... Redha je klu bulan ni period.. tp kalau x period, sememangnye ini hadiah yg dinanti.....  =)

Kesan kafein kpd kesuburan..

Posted by Sizuka at 12:29 am 0 comments
Selama ni mmg dah tau yg kafein mmg x bagus utk kesuburan..... tp tu pun sejak kawen lah.... dalam 6 bulan gtu selepas kawen baru stop minum nescafe... berhenti drastik lah jugak.... Lgpun benda yg bersifat kafein ni mcm kopi, teh dan coklat boleh dikatakan "angin"... Orang yg x tahan boleh sakit2 badan.... Tapi coklat x tau la pulak anginj ke tidak... hehe

Tapi lama2.... rase mcm x tahan daulat.... minum gak curi2 wlupun hanya utk seteguk... Sedappppp....hehehe

Meminum secawan kopi boleh menurunkan kesuburan sebanyak 50%.... banyak kan.....


Bagaimana kafein dikatakan menyumbang kepada ketiksuburan???? Jom kita terjah blog Dr Zubaidi....
Kesan Kafein Kepada Kesuburan Wanita...

Harap, entry drpd Dr Zubaidi ni dapat memberikan jawapan...

Thursday, 9 February 2012

3rd Appointment (CD15) - TVS, Pregnyl

Posted by Sizuka at 12:54 am 4 comments
Hari ni sy nak story pasal appointment kami yg ketiga pd 30 Januari lepas (CD15)....

Perjumpaan kali ni doc repeat balik TVS yg dibuat pada CD12. Alhamdulillah, kat ovari kanan ade 2 telur yg besar..size 22mm dan 17mm... tp di sebelah kiri x de respon... Doc suggest sy diberi injection Pregnyl.. katenye utk bantu matangkan dan pecahkan telur... doc suh sy try jer... sy pun ok je.... x salah kite mencuba kan.. hihi....

Utk result darah suami pulak... semuanya normal.. Alhamdulillah.....

Darah saya pulak akan diambil pada CD2 akan datang.... (harap sgt yg sy x perlukan ujian darah sbb sy sgt2 berharap sy pregnant)

Sebenarnya yg menjadi kerisauan kami ialah mengenai pangkal rahim sy...huhu... doc ckp selain surgery, mungkin boleh "tolak" balik pangkal rahim tu ke atas... tp apa2 pun doc suh try dulu 3 bulan... klu xde hasil mungkin boleh buat prosedur surgery atau tolak.... risau, takut.. semua ade... huhu

Prosedur injection Pregnyl buat kat wad.. Dgn poyonye tanye kat nurse, "sakit x?"... hehe... padahal sikit je kene cucuknye.... haha.... dan yg bestnye dapat MC.... bestnye x yah g keje....   :p


OK, sambung entry lain pulak.. bye~

Saturday, 4 February 2012

2nd Appointment (CD12) - TVS

Posted by Sizuka at 12:44 am 1 comments
2nd appointment kami pada 27 Januari 2012... iaitu pada CD12 saya....

Seperti biasa, lepas bg kad, nama saya dipanggil... Alhamdulillah berat x naik.. hehe... tekanan darah pun  normal..

Saya giliran kelima... Masuk je bilik doktor, doktor terus suruh baring utk buat TVS... Telur x berapa nak besar...huhu.. cuma ada satu disebelah kanan..itu pun x cukup besar kata doktor.... kat sebelah kiri pulak langsung xde! rase frust jugak.... tp masih boleh kawal perasaan.... tp apa yang paling menggembirakan saya, fibroid saya dah x ada... Alhamdulillah... Puas doktor godek2 still x jumpa.... Doktor siap scan sekali lagi iaitu kat perut... still x de jugak.... Syukur sgt.... Doktor pun terkejut... Dalam masa 2 minggu fibroid saya lenyap... And she said, rahim saya sgt healthy.. Alhamdulillah..... Agak teruja di situ.... hihi

Tapi apa yg saya risau ialah pangkal rahim saya yg masih sama keadaannya.... Doktor kata if saya x pregnant dlm masa 3 bulan, surgery mungkin diperlukan.... ini yg saya takut....huhuhu

Result sperm hubby lak agak rendah... tp doktor kata mungkin semasa nak transfer dari rumah ke lab tu ade kemungkinan sperm count mempengaruhi jugak.... hubby terpaksa keluarkan kat rumah dan rushing ke lab dalam masa sejam.... kat lab x disediakan bilik khas... mmg kena wat kat rumah.... doktor suggest hubby mkn clomid gak.. tp hubby x nak.... tp menurut doktor, dengan jumlah sperm hubby tu pun saya masih boleh pregnant.... doktor gak suggest repeat sperm analysis pada april atau mei ini....

Sebelum balik, hubby disuruh wat blood test utk mengesan fungsi tiroid.... Result akan dapat pd next appointment.... Saya pulak akan wat blood test pada CD2 akan datang....

Utk pap smear result.. Alhamdullillah normal.. Syukur sekali lagi....   =)

Wednesday, 1 February 2012

1st Appointment

Posted by Sizuka at 7:57 pm 9 comments
Untuk 1st appointment ni (12 January 2012), kami suami isteri decide nak buat rawatan di Azzahrah, Bangi... Why kat situ? Pertamanya sbb kami nak doktor perempuan dan Islam.... dan dekat ngan rumah kami jugak.. dalam 20 minit masa perjalanan...

Appointment jam 10.30am... lepas daftar, nama saya dipanggil untuk ambil tekanan darah dan berat... Alhamdulillah tekanan darah saya normal... cuma berat je yg terlebih... kikikiki

Lepas tu nama saya dipanggil.. Sejarah keluarga saya diambil... dan doktor juga ada bertanya kepada hubby yg dia pernah kena beguk atau tidak sewaktu kecil.... menurut beliau, beguk yg dialami oleh kanak2 lelaki ketika waktu kecik sebenarnya boleh memberi kesan ketika dewasa iaitu dari segi aspek kesuburan.

Ok lepas tu terus dr scan perut saya.. dan amat mendukacitakan apabila doktor kesan di pangkal rahim saya ade seketul fibroid sebesar 2.5cm x 2.5cm.. saya x tau nak cakap ape... mmg terkejut... bila saya google, fibroid ni sebenarnya boleh terjadi kepada sesiapa saja dan biasanya tidak disedari kerana x rasa sakit....

Satu lagi berita yg saya dapat ialah doktor mengesan kedudukan pangkal rahim saya yg boleh dikatakan berubah. seolah2 seperti tertarik disebabkan fibroid itu... Menurut doktor sepatutnya pangkal rahim saiznya adalah lebih kurang 2cm tp sy punya hanya senipis kertas! doktor kata, kalau saya pregnant pun pasti akan gugur kerana rahim x dapat menanggung janin/bayi.... doc suggest surgery... hmmmm.....

**Nnt saya akan ceritakan pengalaman mengurut saya pada entry lain kerana saya nak kaitkan keguguran dan apa yg nenek urut bagitahu saya....**

Sebelum balik, doktor bekalkan saya dengan Dupasthon 3 biji.... sebiji sehari selama 3 hari... untuk turunkan darah.. Dupasthon ni kalau utk pregnant lady ia digunakan utk menguatkan rahim tp utk org yg x pregnant ia digunakan sebagai ubat utk turunkan darah.... dwi-fungsi laaa...... Clomid pula utk CD2-6....

Sebelum balik, hubby wat appointment kat lab utk hantar sample sperm... dan kebetulan pulak kami dah 2 hari x make love... so esoknya cukup 3 hari.. bolehlah hantar terus sample.. result akan dapat pd next appointment....

Entry Pertama...

Posted by Sizuka at 7:19 pm 2 comments
Assalamualaikum wbt...

ini merupakan entry saya yg pertama utk blog TTC ini... semoga kenalan saya semakin bertambah dan dapat share pelbagai ilmu dgn rakan2 lain yg senasib... juga sebagai kenangan dan rujukan untuk masa akan datang....

tahun ini merupakan tahun kedua kami bernikah.... tp kami masih ternanti-nanti tangisan seorang anak dalam kehidupan kami suami isteri...

kami sentiasa berdoa agar Allah SWT menunaikan impian kami disamping usaha dan tawakal...
 

Menggapai Bintang... Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea