Monday, 31 December 2012

Sport rim baru :)

Posted by Sizuka at 8:46 pm 2 comments
Sabtu lepas (30.12.2012), dear hubby telah menghadiahkan sport rim baru.. Masa tu kami sdg tunggu kereta siap di servis.. Hubby tanya, "nak x tukar sport rim? abg hadiahkan sempena birthday ****"... Wahhh mcm x percaya dgr.. Sekali ngan tayar baru pulak tu.. Pucuk di cita ulam mendatang, mestilah nak kan.. Hehe.. Hubby bagi hadiah in advanve sbb birthday saya lagi sebulan lebih.. Pilih punya pilih, maka hasilnya seperti di gambar :)
Ok.. Sekian.. Nak ke dapur.. Memasak.. Makan lewat malam.. Hehe..


Thursday, 27 December 2012

Lalai

Posted by Sizuka at 10:14 am 0 comments
Saya ada beli voucher utk 12R poster x 6 berharga RM38..

Hajat di hati nak print gambar kawen..

Tarikh tutup adalah 26 Disember 2012... Terlambat sudaaaa...

Selalu asyik dok nanti nanti nanti.. Lama-lama ko yg rugi! Huhu...

Next time, belajar dari kesilapan yer..  :p

Sekian..

Thursday, 20 December 2012

Accident

Posted by Sizuka at 10:10 pm 4 comments

Selasa lepas a.k.a. 18 Disember 2012 jam 7.35 pagi, ade seorang penunggang telah menghentam kereta saya dari belakang.. Huhu

Ketika itu saya sdg berhenti kerana traffic light merah.. Hmm.. Saya tgk lama die tergolek.. Mungkin tergamam.. Dan saya perasan, tgn dia luka. Mungkin terseret pd tar..

Oh ya, 18 Disember tu ngam2 je dapat gaji.. Sadis bukan?

X pa la.. Mebi bukan rezeki.. Saya buat laporan polis. Tapi saya x bercadang nak tuntut apa2 bayaran dari budak tu since die pun dah mintak maaf.. Lagipun die student dan sedang menjalani latihan praktikal di sebuah kilang.. Namun, pihak polis akan saman dia (hasil perbincangan saya ngan polis semasa menyiasat kes ini).. Semoga die akan dpt pengajaran dari peristiwa ini dan lebih berhati2.. Ingatlah orang yg tersayang.. :p

Sebenarnya yg membuatkan saya membuat laporan polis adalah disebabkan dia x ngaku tu no telepon dia.. Bila saya kol, budak pompuan yg jawab dan dia kata salah nombor.. Pastu saya try kol lg tp guna no tel hubby. Tidak berjawab. Last sekali saya SMS kepada dia guna telepon hubby jugak. Saya maklumkan kat dia yg saya nak buat report polis.. Kasi gertak sikit. Heu3.. Kemudian dia kol no hubby pada waktu petang dan memohon maaf.. Tapi dah terlambat dik, akak dah buat pun laporan polis.. Tu lah, len kali jgn noty2 nak tipu2 yer... Ntah la, saya rasa budak ni budak baik.. Cuma mungkin dia takut kot..

Pada mata kasar, kereta saya x rosak byk pun.. Ekzos tertanggal.. Ekzos klu nak tukar rm280 lebih kurang kot.. Bumper klu nak tukar mungkin dlm 4-5 ratus kot.. Agak2 je. Xtau la. Hehe... Tp ekzos tu saya cuma pi kedai ekzos dan repair jer.. Bumper lak saya x buat apa2 lg.. Tp ada satu workshop tu pandai.. Dia kata x yah tukar.. Just bakar je.. Pastu bentuk semula.. Haishhh x paham la.. Tp klu nak kira balik, bakar + ketuk + cat dlm rm600.. Jumlah ni termasuk lah plan saya nk tacap kat tempat calar2, kemek sikit2 kesan drpd kecederaan yg lama.. Dah alang-alang kan.. Hehe..

Ok lah... See u...

Sunday, 16 December 2012

Pa&Ma dan al-Ustaz

Posted by Sizuka at 9:53 pm 2 comments

Assalamualaikum :)

Siapa yg belum dapatkan Pa&Ma Januari 2013 dan al-Ustaz isu no.9, sila dapatkan.skrg.. Nnt lamabt2 habis pula..

Mcm saya, majalah Pa&Ma ni mmg x pernah missed beli since kawen.. Majalah ilmu apa salahnya kan.. InsyaAllah suatu hari nnt dpt aplikasikan ilmu yg dipelajari kepada anak dan diri sendiri pula.. :)

Utk isu terbaru dlm Pa&Ma dan al-Ustaz kali ini mmg byk sgt info2 ttg kesuburan.. Dan segala yg berkaitan dengannya.. Amat sesuai utk menambah pengetahuan..

Sekian..

Published with Blogger-droid v2.0.6

Wednesday, 12 December 2012

5 weeks to go...

Posted by Sizuka at 8:41 pm 4 comments
Assalamualaikum...

InsyaAllah dalam 5 minggu lagi saya akan mendapat anak saudara yg pertama.. Anak saudara ini juga akan menjadi cucu pertama mak dan abah... Pasti mak dan abah bahagia dan gembira dgn kehadiran cucu ini..

Segala persiapan sudah hampir siap.. Tinggal sikit2 je lg.. Sabtu ni nak cari sikit2 lg barang2 baby... Dalam mencari barang2 baby ni, saya lah yg paling excited... Saya yg memilih barang2 baby.. Adik saya hanya menuruti.. Die x kisah pun.. hehe

Nama juga sudah ade.. Mak baby pilih satu, bapak baby pilih satu.. Pastu gabungkan.. hehe

Saya juga dah plan nak bercuti lama time adik saya bersalin nnt...

Dalam pada tu, saya still mengharapkan anugerah terindah buat saya dan suami.. Semoga Allah SWT perkenankan doa kami..

Tuesday, 11 December 2012

Tok wan dah x de..

Posted by Sizuka at 2:26 am 6 comments
Assalamualaikum wbt..

Lama dah saya x mencoret sesuatu di sini..

Sibuk dgn MAHA 2012.. Di mana saya sebagai ketua kena bertugas dan juga memantau tugasan staf.. Kami x cukup orang.. Maka selama 10 hari kami bergilir2 menjaga mengikut shift... Setiap hari mmg muka kami bertiga je..

Tetapi pada hari terakhir tugasan di MAHA, mak call.. tp sy x perasan. Pastu mak SMS pulak.. Mak SMS, "tok wan dah meninggal"... Terus saya call mak dan bgtau kami akan balik skrg juga..

Sebenarnya arwah tok wan dah sakit sejak setahun lebih.. Arwah tok wan diserang strok yg mengakibatkan sebelah badan bahagian kanan lumpuh... Peti suara juga rosak dan arwah tok wan x mampu bercakap lg.. Kadang2 bila arwah tok wan cuba bercakap hanya seperti angin yg keluar.. Contohnya jika mahukan kopi, hanya "pi..pi..pi" yg kedengaran... itupun mcm hembusan angin... Walaupun strok sebelah badan, arwah tok wan mampu mengesot dengan sendiri...

Menurut cerita emak, pada hari sabtu (1hb Dis), arwah tok wan kelihatan gelisah seperti sakit perut... Masa itu pak cik saya (adik emak) yg sedang menjaga.. Pakcik menghubungi pak cik saya yg kg sorang.. Kemudian mereka membawa arwah tok wan ke hospital... Di hospital, doktor memaklumkan yg semua organ dalaman sudah tidak berfungsi.. Maka arwah tok wan dipindahkan ke hospital lain yg lebih besar.. Tetapi Allah lebih menyayangi arwah.. Selepas bantuan pernafasan dicabut, akhirnya arwah tok wan menghembuskan nafas terakhir pada 2hb Disember 2012 pada jam 11.30 pg..

Berbalik pada perkara kami nak balik, kami bertolak kira2 jam 1..Singgah di tempat kerja hubby, ambil hubby dan terus pulang ke kg.. Adik dan adik ipar pun ada juga.. Kami tiba jam 5.35ptg.. Sewaktu itu, jenazah sudah dibawa ke masjid utk disembahyangkan... Kami terus ke masjid.. Kerana sebelum itu, abah call suruh ke masjid terus terus.. Alhamdulillah hubby, adik ipar sempat sembahyangkan jenazah bersama2.. Agak terkilan sedikit kerana kami x sempat tatap wajah arwah tok wan buat kali terakhir.. Menurut emak, wajah arwah tok wan putih bersih... Walaubagaimanapun, kami menyaksikan pengebumian arwah tok wan...

Semoga arwak tok wan ditempatkan di kalangan orang2 yg beriman...

DaripadaNya kita datang, kepadaNya jugalah kita dikembalikan..

Al-fatihah...

Notakaki: Arwah tok wan meninggal di usia 77 tahun..

Sunday, 25 November 2012

MAHA 2012

Posted by Sizuka at 11:48 pm 4 comments

Assalamualaikum dan selamat malam..

Dah 3 hari bertugas di rumah negeri sempena MAHA 2012..
Dah 3 hari jugak daku berdiet dgn Herbalife..
Semoga pilihan saya betul.. Maklumlah kat MAHA byk makanan best2.. Tapi inilah juga peluang keemasan buat saya utk jalan kaki byk2..

Kepada semua, jom ke MAHA beramai-ramai. Bertempat di MAEPS, Serdang sehingga 2 Disember ini...

Published with Blogger-droid v2.0.6

Friday, 23 November 2012

Diet dgn Herbalife

Posted by Sizuka at 12:26 am 4 comments

Secara official, saya akan mula berdiet dgn produk Herbalife bermula esok.. Sgt x sabar ok.. Haha..

InsyaAllah saya akan cuba turunkan sebanyak 20% daripada berat skrg... Alang2 menyeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan. Saya akan cuba dalam masa 39 hari.. Semoga Allah permudahkan urusan saya.. Segala-galanya demi zuriat kami...

Published with Blogger-droid v2.0.6

Thursday, 22 November 2012

Sedih pun ada.. Pasrah pun ada...

Posted by Sizuka at 1:30 am 10 comments
X tau nak buat tajuk apa sebenarnya.. Hentam sajalah.. hehe

Semalam semasa di opis, semasa kami sedang makan sama2 (bos belanje sbb birthday salah sorang staff kami), saya dapat tahu salah sorang staff saya pregnant... baru lg dalam 4 minggu katanya.. due julai 2013.. Dia staff baru kami.. baru berpindah dari tempat lama..

Bila saya dengar berita tu entah lah.. X der perasaan pun ade... Berpura2 seperti tidak kisah.. hmmm... Sedangkan dalam hati mcm nak meraung dah rasenye.. Tapi depan orang, hanya mampu buat muka poyo jer... Sebelum tu dia dah bg hint dah yg event MAHA akan dtg ni dia x dapat bertugas waktu malam sebab dia kata dia lembik.. OK..memula tu saya ingatkan dia lembik sbb masih menyusukan anak.. Rupanya2 dia preggy..

Dalam hati timbul juga rasa cemburu.. Anak sulung dia baru setahun lebih... dan sebenarnya sejak melahirkan anak, baru bulan september lepas period dia datang (means setahun lebih x period).. dan selepas period bulan oktober dia terus conceive.. Mudah dia pregnant.. Sedangkan saya masih begini..

Saya tahu, x baik berperasaan begini.. Tapi sebagai manusia, hati saya kadang kala rapuh dah goyah juga...

Ya Allah ampunilah hambaMu ini...

Monday, 19 November 2012

Rindu

Posted by Sizuka at 10:20 pm 0 comments

Lama betul x update blog.
Rindu kamu semua!

Published with Blogger-droid v2.0.6

Thursday, 8 November 2012

2nd IUI atau IVF?

Posted by Sizuka at 7:29 pm 7 comments
Assalamualaikum wbt..

Since saya failed IUI bulan lepas, dalam kepala ni asik teringat2 nak wat IVF jer??? entah la yer... walaupun bulan lepas tu baru jer 1st IUI saya..

Skrg ni yg berada di dalam hati dan fikiran saya ialah:

1) Umur makin lama makin meningkat.
2) Tak nak membazir duit jika 2nd IUI pun fail jugak. Bab ni mmg sukar la nak ramal sbb 2nd IUI pun belum buat lg kan... Hanya Allah saja yg tahu apa perancanganNya utk kami..
3) Peluang lagi cerah if wat IVF sbb umur belum 30.
4) Peratus kejayaan adalah lebih tinggi berbanding IUI.
5) Hati meronta2 nak hamil dan mempunyai zuriat sendiri.

Setakat ini, perkara ini saya belum suarakan kepada hubby.. Just sebelum ini pernah decide yg ktorg nak try IUI 3 kali sebelum nak wat IVF if semua IUI tu tak menjadi.. Tapi tu lah, skrg ni boleh dikatakan hampir setiap hari saya berfikir, 2nd IUI atau terus IVF jer?

Ape pandangan korang?

Monday, 5 November 2012

Komited

Posted by Sizuka at 10:52 pm 3 comments

Cesss... Tajuk mcm berkaitan hal kerja je kannn.... X nak kalah uolsss!!

Alhamdulillah....Sudah hampir sebulan saya berjaya mendisiplinkan diri utk minum susu kambing setiap hari. Tp minum higoat jer.. X minum pun yg fresh... Susah dapat...

Air zam zam pun sama... Sejak failed IUI, mmg x pernah missed minum.. Juga setiap hari.. Sgt sedap air zam zam ni...

Notakaki: Plan nak g mengurut ngan mak lang minggu depan.. Semoga segalanya dipermudahkan.. InsyaAllah...

Published with Blogger-droid v2.0.6

Thursday, 1 November 2012

Redha...

Posted by Sizuka at 7:06 pm 8 comments

Assalamualaikum wbt..

Lama betul saya x update... Hari ni dah cd8..

Selamat hari raya Aidiladha semua... Di hari raya Qurban ni... Orang lain qurban lembu/kambing... Tapi saya lak redha dgn mengorbankan perasaan... Sayu n sedih... Di malam raya, cik P datang tanpa diundang..

Cik P datang setelah 17 hari saya buat IUI (25 Okt).. Tp sebenarnya dah tau my 1st IUI ni failed mase 13dpiui lagi (20 Okt).. Mase dpt tau failed tu, masa lepas wat UPT dan hanya 1 line jer, hati ni mmg hancur.. Nangis semahunya... Habis basah katil dan bantal dek air mata... Namun, selepas itu, hati ni still mengharapkan keajaiban dariNya.. Ye lor, selagi belum period... Tapi saya redha, rezeki itu belum tiba... Kecundang di 17dpiui...

Tapi saya nangis x lama... Menangis air mata darah sekalipun result tu x akan berubah kan.. Lantas, saya ambil keputusan plan apa yg patut... Ptg tu terus beli air zam zam.. Saya ade terbaca artikel yg menyatakan air zam zam baik utk rahim... Supplement lain mmg dah ada kat rumah...

Mula2 saya n hubby decide nak teruskan 2nd IUI kami bulan ini.. Tp memandangkan bulan ni kami byk travel, hasrat itu terpaksa ditangguhkan sehingga disember atau januari depan..

Diharapkan dgn usaha kami ini akan membuahkan hasil tanpa perlu 2nd IUI dan seterusnya. Amin...

Published with Blogger-droid v2.0.6

Tuesday, 23 October 2012

Last day dupasthon

Posted by Sizuka at 11:52 pm 6 comments

Alhamdulillah... Selesai sudah makan dupasthon selama 12 hari.. Makan sebiji, 2 kali sehari.. Jam 8 pagi dan 8 malam.. Dan syukur saya x mengalami masalah mood swing dan sebagainya...

Saya makan dupasthon start 12hb 10.. iaitu 5 hari selepas iui... Dan hari ini says 16dpiui.. X tau la ape perasaan saya ketika ini.. Sudah semestinya saya mengharapkan saya dapat double line bulan ini. Namun masa 13dpiui lepas saya dpt result -ve... Huhu. Tetapi, sehingga ke hari ini, miss P belum muncul lg.. Dan saya harap biarlah dia x dtg selama 9 bulan 10 hari.. Amiinnn....

Ok bye... Gudnite semua...

Published with Blogger-droid v2.0.6

Khasiat akar fatimah

Posted by Sizuka at 1:56 am 6 comments
gambar ehsan encik google

Saya pasti ramai yg pernah tengok atau guna akar fatimah ni... Tapi ada jugak yang panggil bunga fatimah, sanggul fatimah, genggam fatimah....


Hasil daripada kerajinan saya menggoogle (ewahhhh), ni di antara khasiat2nyer:

1. Mengecutkan, merapatkan dan mengetatkan otot rahim
2. Senggugut, keputihan dan ketidakkesuburan
3. Membetulkan kitaran haid, merawat luka dalaman dan mengempiskan perut
4. Melangsingkan badan.
5. Gout : kerama ia boleh menyingkirkan toksin dalam badan
6. Melancarkan peredaran darah
7. Menghilangkan kebas kaki dan tangan
8. Membuang angin dalam badan
9. Melawaskan air kencing dan besar
10. Membuang lemak dalam badan


Saya tertarik ngan tulisan yg diboldkan ngan warna merah tu.... Kebetulan kat rumah mak ada akar fatimah ni... Mak baby yang mak saya ngasuh tu yg bagi seleapas die pulang drpd umrah...


Tapi kan tetibe saya terkeliru ngan yg ini..
|
|
|
|
V



Ini juga sanggul fatimah... Erkkk sama  tak khasiatnyer ngan gambar kat atas agak2nye yer???

Saturday, 20 October 2012

Harapan tinggal harapan...

Posted by Sizuka at 9:06 am 7 comments

Start dari semalam saya dah mula sakit di pinggang, ari-ari dan lenguh2 satu badan. Cik B pun sakit n sensitif.. Ya, inilah petanda bahawa cik P akan datang menjengah.. Huhu

Dan pagi sejurus bangun tido saya terus wat UPT.. Ternyata benar sangkaan saya.. Negatif.. (13dpiui)

Syukur kerana saya masih boleh mengawal perasaan.. Hubby pun saya dah bgtau ttg simptom2 nak period..

Dupasthon saya still makan lg.. Ade 3 hari lagi utk dihabiskan.. Sebenarnya dalam hati ni tetap mengharapkan IUI ni berjaya.. Selagi belum dtg period... Kerana kuasa Allah SWT tidak siapa yg tahu...

Tapi sekiranya masih belum rezeki kami bulan ini, insyaAllah lepas dtg period je kami akan cuba lagi.. Akan terus call lppkn utk wat temujanji baru.. Doakan yg terbaik utk kami ye.. Cyg korang...

Published with Blogger-droid v2.0.6

Thursday, 18 October 2012

Mimpi di siang hari...

Posted by Sizuka at 7:11 pm 3 comments

Semalam semasa di opis saya terlelap dek kerana terlalu letih kerana baru sampai dari terengganu plus x cukup tido.. Dipendekkan cerita, saya terlelap x lena pun.. Tido2 ayam je tp mimpi sesuatu..

Saya mimpi saya didatangi darah haid yg sgt banyak sampai bocor... Huhu.. Risaunye saya... Mintak2 la mimpi tu hanya mainan tido semata-mata.. Saya menyimpan harapan yg tinggi utk IUI ni...

P/s: hari ni 18 Okt 2012 = 11 dpiui

Published with Blogger-droid v2.0.6

Monday, 15 October 2012

Kursus 3 hari

Posted by Sizuka at 10:43 pm 5 comments

Assalamualaikum..

Amik mase skit update padahal mate ngantuk sgt2.. dah 2 mlm x dpt tido lena..

Skrg ni sbnarnya saya berada di terengganu. Menghadiri kursus.. Bermula 14hb dan berakhir pd 16hb.. Memula mcm x yakin nak g, sbb baru je wat iui jek kan.. Hubby pun mcm x bg.. Tp last2 tawakal sahaja pada Allah.. Nak x nak, kursus ni mmg kene hadir jugak n dpt tau hari khamis lepas. Mmg last minute betul..

Apa2 pun tlng doakan yg terbaik buat saya..

"Ya Allah Ya Tuhanku, jika ada janin di dalam rahimku, lindungilah dia Ya Allah"

p/s: hari ni isnin 15 Oktober 2012 saya dah 8 dpiui...

Published with Blogger-droid v2.0.6

Thursday, 11 October 2012

Cuti kat rumah..

Posted by Sizuka at 11:00 pm 4 comments

Assalamualaikum..

Hari ini 11 Okt 2012 = 4 dpiui

Selepas IUI 8.10.12 lepas (isnin), saya amik cuti utk berehat di rumah.. Hari IUI tu mmg dah dpt MC kan.. So saya terus je sambung sampai jumaat ni.. Malas lah nak tanggung risiko g keje. Lgpun kene drive jauh.. 42km sehala.. Cuti tahunan masih byk. Lagipun besttt duk umah wlupun tinggal sorang2. Hik3...

Duk kat umah, sy byk rilex2 je. Lepak2 n baring2 depan tv.. Tp ade gak la memasak, membasuh (mesin basuh yg basuh) n mengemas sikit2.. Tp x de la buat keje berat2...

Pada semua rakan2 yg mendoakan, saya ingin mengucapkan terima kasih dan terharu sgt. Semoga makbul doa rakan2 sekalian. Aminnn.. Semoga Allah merahmati kamu semua...

Published with Blogger-droid v2.0.6

Tuesday, 9 October 2012

IUI.. Done!

Posted by Sizuka at 2:14 pm 25 comments

Assalamualaikum wbt...

Alhamdulillah syukur, semalam 8.10.12 prosedur IUI berjalan dgn lancar...

Jam 7.30 pagi kami dah sampai.. Pastu naik tingkat 7 utk sperm collection.. Turun balik ke tingkat 6 utk wat bayaran.. Dan naik tingkat 7 lagi utk menunggu. Pada hari tu 3 org dijadualkan wat IUI termasuk saya. Dan yg menariknya kami semua lahir tahun yg sama!

Jam 9.20am nama di panggil.. Staf kat ctu siap cakap, " byk ni folikel awak.. Mesti tgh sakit perut ni.. harap2 dpt kembar nnt".. Moga masin la mulut dia.. Hihi..

Pastu sy diarahkan baring n ikut arahan nurse.. Doctor sampai, then dlm 9.30am doc start prosedur.. Pastu sorang nurse dtg bawak tube dan suluh guna torchlight utk pastikan itu milik saya. Rasenye dlm tube tu mengandungi Mr S encik hubby.. Nurse2 yg membantu sgt baik.. Siap suruh saya selawat byk2.. Setiap step mereka bgtau. Saat doc nak masukkan sperm pun bgtau.. Mmg terase ia mengalir dlm rahim..
Dalam 5 minit, semuanya selesai.. Saya diminta baring dlm 15 minit. Lepas tu, saya diminta bangun dan nurse pesan bersama 3 hari berturut2 kerana folikel sedang besar saat ini..

Selesai semua, kami balik.. Dapat mc sehari.. Hubby pun dapat..

Harapan saya, semoga IUI ini berjaya.. Dan dikurniakan zuriat yg soleh dan solehah...

Published with Blogger-droid v2.0.6

Saturday, 6 October 2012

CD14: TVS lagi..

Posted by Sizuka at 12:35 pm 5 comments

Assalamualaikum..

Semalam (5 Okt), kami ke LPPKN lg.. Appointment jam 7.30pagi tp sampai 8.10pagi. Jammed lor.. Huhu.. Tp Alhamdulillah tunggu sekejap, nama sy dah dipanggil..

Doc wat TVS, sambil nurse catat semua size2 telur yg ade..

Lepas selesai, me n hubby masuk bilik doc. Doc kata telur banyak, tp kebanyakkannye medium size.. Tp doc kate dun worry sbb ade mase lg 3 hari sebelum nak wat IUI. Tarikh IUI ialah pada 8hb ni.. 6hb jam 8.00 malam saya kene cucuk pregnyl 5000iu untuk mematangkan telur. Doc tanye, "u dah bersedia ke nak wat IUI ni? Sbb nnt u akan rase sakit perut sbb telur banyak.."... Saya jawab, "ye insyaAllah, sy sanggup.."  :)

Kat atas tu ialah size2 telur di kiri dan kanan ovary saya. Semoga kalian menbesar cepat2 ye..

Published with Blogger-droid v2.0.6

Friday, 5 October 2012

CD12: TVS.. Sudah readykah telur2 ku?

Posted by Sizuka at 1:19 am 15 comments
Assalamualaikum wbt...

Hari ni saya nak sanmbung balik cerita... Boleh rujuk dari entry2 yg lepas iaitu "CD3 dan temujanji di LPPKN", "Jumpa Doktor dan IUI" dan "Menonys 150 iu"..

Semalam (3Okt) saya CD12 dan ada appointment dengan Dr Hamizah.. Doc nak cek telur2 dan tengok perkembangan setelah mengambil clomid 100mg sehari x 5 hari dan 3 dos suntikan Menonys 150iu...

Masuk bilik scan, nurse yg prepare semua.. Saya diarah duduk di kerusi/katil.. Siap kaki kena angkat letak atas.. (Sebijik macam orang nak bersalin)... Dan kerusi/katil tu tinggi jugak la utk saya yg x berapa nak tinggi nih... kui3... Sebelum ni saya kena TVS di tempat lain xder lah mcm ni gayanye. hehe.. Ok xpe, mungkin Allah nak tunjukkan "hint" kat diri ini supaya bersedia time nak bersalin nnt.. Mungkin lebih kurang mcm tu jugak lah tempat orang baring nak bersalin...

P/s: Tak tau nak describe bende tu katil atau kerusi... haha

Pastu doc datang, scan kanan dan kiri... Terdengar doc kata "telur awak kecik la dik"... huhu.. Sentap mak... Tapi saya buat muka dunno jer.. Dalam hati, "hmmm...mcm kena cucuk ubat lg jer malam ni..."

Selesai scan, panggil hubby masuk bilik doc... Doc tunjuk size telur2.. Semua ada lebih kurang 13 biji.. 7 di kana dan 6 di kiri... Rata2 sizenye adalah 11cm, 12cm, 13cm, 14 cm dan 15cm.. Doc kata ade 4-5 biji telur yg berpotensi.. Syukur..

Pastu doc tambah sedas lagi Menonys 150iu... Hmm.. apa2 lah... x kisah.. Janji telur2 ku membesar mcm kuih pau... Maka mmg benarlah ape yg terlintas di hati saya... Kena cucuk lagi... Jadi malam tu jugak (malam td ler), seperti malam2 sebelum ni hubby cucuk perut saya tepat jam 8.30 malam..

Next appointemnet pada esok hari iaitu 5 Oktober.. TVS lagi.. Semoga telur2 ku memberikan respon yg sgt baik.. Kawan2 tolong doakan yer...

Sambung.....

Wednesday, 3 October 2012

Menonys 150 iu

Posted by Sizuka at 6:01 pm 10 comments
Assalamualaikum...

Sambungan entry yg lepas iaitu "CD3 dan temujanji di LPPKN" dan "Jumpa Doktor dan IUI"...

Saya start kena cucuk Menonys 150iu pada 27hb 9.. seterusnye pada 29hb dan 1hb 10.. Alhamdulillah selesai dah ketiga2nya.. Semua hubby yg buat.. Kalau nak cucuk sendiri alamatnye mmg x cucuk le perut gebusss i nih.. Haha...

Hubby pulak Alhamdulillah relax je cucuk.. X gementar. Walaupun ni pengalaman pertama dia.. Tapi sy over ckit.. Time cucuk tu siap tutup mata ngan tangan.. Haha. Padahal bukannye sakit sampai berguling2 pun. Juz seriau je tgk jarum tuh..

Ok.. Sambung cerita berikutnya di next entry iaitu berkaitan TVS.. Adekah telur2 ku membesar bagaikan juara??

p/s: td dah tvs.. Spt yg dijanjikan, next entry yer..




Published with Blogger-droid v2.0.6

Tuesday, 2 October 2012

Jumpa Doktor dan IUI

Posted by Sizuka at 12:02 am 18 comments
Assalamualaikum wbt...

Ni entry tertangguh sebenarnye... Tuan punya blog sibuk, hari ni baru sempat nak taip menaip.. haha

Ni turutan dari entry sebelum ni iaitu "CD3 dan temujanji di LPPKN"...

26 September lepas (CD5), saya ade appointment ngan Doc Hamizah kat LPPKN.. Appointment kul 8, tp kami sampai jam 9... Jalan jammed gilerrrr....  Sampai2 je terus amik nombor.. X lama lepas tu, nurse suruh kami sarapan dulu kat tingkat 2 sbb doc hamizah ade talk kat tingkat atas..

Dalam kul 11 baru dpt jumpa doc.. review balik ujian darah n HSG.. Ujian darah x memberangsangkan.. low progesteron...  Doc kata selalu result mcm tu menunjukkan yg saya dah lama x bertelur... Wallahua'lam... Hanya Dia Yang Maha Mengetahui... HSG pulak alhamdulillah ok... So boleh buat IUI bulan ni...

Pastu terus ke kaunter farmasi dan bayaran.. Doc kasi clomid 100mg x 5 hari dan 3 dos Menonys 150iu.. tinggi gak dos tu... Tapi doc kata bergantung gak pada badan..

Pastu, nurse pulak panggil.. Kali ni kami diajar utk buat suntikan sendiri di perut... Memula tu kami plan nak mintak mana2 klinik je yg buatkan, tp bile doc n nurse nasihat buat sendiri, maka hubby secara sukarela jadi nurse... hehe..

Ok lah.. sambung next entry pulak ye...

Monday, 24 September 2012

CD3 dan temujanji di LPPKN

Posted by Sizuka at 7:23 pm 9 comments
Assalamualaikum wbt..

Hari ni saya dah CD3...  :)

Walaupun entry yg lepas saya harapkan satu tanda yg baik sbb breast sakit2 dah seminggu (nak pregnant ler tu), akhirnya cik P jua yg menjelma...

Perasaan? Ntah la.. Biase2 je... Sbb dah set mind dah, kalau x pregnant, nak jumpa doc n nak discuss what's next? Lg satu sbbnye, mase CD1 tu (Sabtu 24 Sept).. kami dah plan nak g Cameron Highlands.. Tido kat sana... Menghabiskan cuti hujung minggu sambil menghirup udara segar....Perasaan happy dah mengatasi rase sedih.. kui3.. Utk ini, saya akan share next entry yer.. InsyaAllah...  :)

Tapi apa2 pun, saya tetap bersyukur kerana period saya datang pada waktunya.. Cycle saya agak pjg sedikit iaitu average 35 hari per cycle.. Cycle yg ini, kitaran saya 34 hari berbanding sebelum ni iaitu 40 hari... Alhamdulillah mungkin berkat urut perut ngan mak cik ramlah (dgn izin Allah).. Perubahan yg positive...

Tapi pada cycle yg sebelum ini (delay sehingga CD40), saya ade rase sedih n kecewa gak la... Yelah, period masa tu mmg dah delay (dah feel mcm org pregnnat... kui3) + period 1st day dtg betul2 pada pagi raya... Kiranya pagi raya tu saya x dapat semayang raya... Kempunan nak pakai telekung baru pemberian hubby di pagi raya... Uhuk....



OK.. habis bab period...

Td saya baru je call LPPKN... Rabu ni saya ada appointment jumpa doc.. 1st time jumpa doc.. Harap2 semua result saya ok tiada masalah... Amin... Plan kami, bulan ni nak wat IUI... sebenarnye plan nak wat IUI ni datangnye dr doc hamid arshat mase bulan june lepas.. tp tangguh sbb masa tu sy sibuk..

Kalau ade sesapa yg appointment di LPPKN rabu ni jugak, bgtau la.. boleh kita berkenalan  :)

Thursday, 20 September 2012

Ya Allah.. Nikmatnyaaaa....

Posted by Sizuka at 7:25 pm 3 comments
Assalamualaikum...

Adik saya dah 22+ weeks skrg... Perut comel ..Sesuai lah dgn badan dia... hehe.. Hari2 mmg selalu tgk perut adik sambil dalam hati berdoa agar saya pun dapat merasai nikmat pregnant seperti dia.. Amin... Semoga Allah perkenankan...

Since adik pregnant, saya memang tertunggu2 perut adik besar.. nak beli barang baby.. And of course saya sgt x sabar tunggu baby lahir! Adik pun x keberatan mendoakan utk sy sekali.. Syukur.. TQ adik..

Malam td buat pertama kalinya saya dapat merasa pergerakan baby.. Saya mmg selalu pesan, klu baby gerak jgn lupa panggil saya.. hehe.. Alhamdulillah mmg rezeki saya kot.. Malam td dapat rasa... Sebelum ni baby die x gerak pun bila sy sentuh.. Perasaan saya bila dapat rasa pergerakan baby tu x dapat diungkapkan... terase baby kick tgn saya... Ya ALLAH nikmat sgt2.. Menurut adik, sejak minggu ke 19 dia dah mula rasa ade kupu2 dlm peyut die...

Mcmana lah agaknye jika sy sendiri yg dapat rasa pergerakan baby dlm perut sy sendiri ye? X sabar nak tunggu moment indah ini.. Ya Allah, perkenankanlah.

Tuesday, 18 September 2012

CD31: Negatif

Posted by Sizuka at 10:41 pm 8 comments

Assalamualaikum semua..

Hari ni CD31.. td selepas menahan buang air hampir 4 jam saya pun mengetest la urin ku sendiri.. Seperti tajuk di atas, jawapannye negetip..

Utk pengetahuan, normal cycle period saya adalah 35 hari.. Ntah la, hari ni mmg nak sgt2 test sbb cik B dah sakit dekat seminggu.. X tahu la naper.. Sedangkan sy belum delay period. Selalunye cik B sakit bile dah delay atau hampir sgt2 nak mai period. Tapi kali ni baru CD25 camtu dah start terase sakit. Skrg ni pd CD31 rasenye makin bertambah terutamanye kat nipple..

Alangkah gembiranye hati jika pregnant tapi tanda2 cik P nak mai pun dah ade. Perut dah cramp. Badan pun dah sakit2..

Kawan2 pls doakan ini merupakan suatu petanda yg baik yer.. Amin..

Published with Blogger-droid v2.0.6

Wednesday, 12 September 2012

Berurut dan harapan..

Posted by Sizuka at 1:42 am 10 comments
Assalamualaikum..

Cycle ni saya sempat berurut. Kebetulan pulak mak cik hubby baru bersalin dan dia suggest sy tumpang sekali mengurut... Hubby yg  mengutarakan hal ini kepada saya.. Lalu dgn keizinan dan sokongan drpd hubby, maka saya pun berurut lah.. 3 hari berturut2.. kebetulan pulak time tu cuti 3 hari sempena merdeka.. masa berurut tu sy sdg cd 13, 14 dan 15.. Mmg sgt hampir ke hari subur.. Mak cik ni urut perut je.. Sekejap je. Sekali urut x sampai 10 minit rasenye.. Mak cik ni sgt baik... Mak Cik urut ni jugak membekalkan air doa utk saya minum..

Kata mak cik urut, rahim sy tinggi.. Ya saya boleh rasa sendiri (makcik tu suh pegang)... Kedudukannye hampir pada pusat... Lalu mak cik urut pun urut dan betulkan ke kedudukan asal.. Mmg terase perubahannye.. Makin sedap.. hehe...

Dan harapan saya biarlah kali ni saya conceive berkat mengurut drpd makcik ini dan yg pastinya dengan keizinan Allah Taala... Kalau boleh biarlah conceive sebelum wat IUI sbb plannye nak wat IUI bulan depan..

Kawan2 pls doakan utk saya...

Thursday, 6 September 2012

Hotel Grand Lexis

Posted by Sizuka at 4:19 pm 2 comments
Hai..

Ade x sape2 yg pernah cuti2 Malaysia kat Hotel Grand Lexis??? Cer citer cer citer...
Tgk kat website nampak best sgt.. setiap bilik ade kolam renang..
Tapi harga mak aiiii....kalau deluxe pool villa rm475 (x termasuk tax) utk 1 malam utk weekdays...
Rasenye tempat ni sgt sesuai utk honeymoon... hehe...



Tuesday, 4 September 2012

Dah lama teringin..

Posted by Sizuka at 10:03 pm 4 comments
Assalamualaikum..



Hari ni utk mkn malam saya masak ketam masak lomak cili api letak belimbing buluh.. Mmg mabelesss.. Actually yg teringin sgt tu sbnarnye nak mkn belimbing buluh.. Kalah org pregnant.. Haha..

Tp makan ngan adik je td.. Encik hubby masih terperangkap dalam jammed.. Huhu.. Hubby gerak dr cheras kul 6 lebih.. Sampai skrg kul 10 pm pun masih lom tibe. Sian encik hubby.. Mesti lapar tu. Huhu...

UPDATE:
Eida request resepi...

Bahan-bahan:
Ketam sederhana besar 2 ekor (anggaran 500gm)*
2 btg serai - diketuk*
4 ulas bwg kecil - ditumbuk*
10 tangkai cili padi - ditumbuk*
1 sudu teh serbuk kunyit (nak guna kunyit hidup pun boleh)*
1 keping asam keping*
garam (pandai2 sendiri rase)*
1 sudu teh gula*
Santan pekat (ni ikut suka.. klu suka cair letak sikit, klu suka pekat letak byk.. hihi)
6-7 biji belimbing buluh dibelah dua (nak byk pun boleh)


Cara-cara:
1.Masukkan semua bahan bertanda * ke dalam periuk.. tambah sedikit air.. dalam secawan...
2. Agak2 ketam dah separuh masak, tuang santan dan belimbing
3. Dah mendidih tu tutup lah api.. Sedia utk dihidangkan..

Published with Blogger-droid v2.0.6

3 hari berhujung minggu kami beraya sakan!

Posted by Sizuka at 5:35 am 0 comments
Assalamualaikum..

Hamboihhh.. baru nak update! Lately ni mcm byk keje sgt.. x terkejar2 den.. Tapi x tau ape bende yg sibuk sgt tuh... hahaha..

Skrg dah masuk bulan September dah kan.. Tahun ni terase mase cepat sgt berlalu.. Kdg2 tu mcm rase tahun 2012 baru je tibe.. Tp rupa2nya lagi 3 bulan je dah nak tahun 2013.. Bagi saya, mungkin tahun 2012 terasa cepat sbb kami dah duk sebumbung kot.. Kalau2 tahun2 sebelum iaitu 2010 dan 2011 masa terasa lambat berlalu sbb berjauhan dgn encik husben... Setiap hari menantikan hari jumaat berkunjung tp bila dah hari ahad mulalah nak sedey.. Semuanya disebabkan tggjwb kerja kami.. Alhamdulillah akhirnya pertukaran saya diluluskan... Syukur Ya Allah....

Berbalik pada tajuk, kami sememangnya beraya sakan... tambah pulak cuti hujung minggu 3 hari.. Memang syok ar.. Pergi open house sana sini.. g umah kawan2.. umah sedara mara... Yang bestnya, sorang pun x tanye soalan cepumas kat kami... Jumlah perjalanan kami sepanjang 3 hari beraye dan berhujung minggu adalah sebanyak 630km!

Pak cik hubby pun heran apesal lah kami ni beraye sakan... dia kate dulu dia n wife dia mase berdua jarang nak beraye sgt, bila dah ade baby (adopted), baru la diorang beraye sakan.. Mak cik hubby ni TTC dah 15 tahun.. Sungguh tabah mereka ni.. Nnt saya akan ceritakan ttg mereka di entry yg lain.. InsyaAllah...

Tapi bagi kami, tahun ni kami beraye sakan sbb ini lah tahun pertama kami boleh beraye lame2..Banyak mase... Sblm ni kan berjauhan.. jadi mase amat terhad...

Hm... ok lah.. jumpe lagi..  :)

Monday, 27 August 2012

Selamat bekerja semua!

Posted by Sizuka at 4:02 pm 1 comments

Hari ni rata2 dah mula bekerja... Mesti ramai gak yg monday blues kan? Dan mesti ramai yg bawak kuih raya ke tempat kerja masing2 sambil masing2 duk melaram baju raya.. Terutama yg perempuan.. Betul ke tidak? Betul ke tidak? Haha..

Saya? Saya x keje ari ni.. Saja amik cuti lebih.. Haha.. X bersedia nak keje hari ni.. Over kan... Tp encik hubby keje.. So hari ni duk umah tgk tv, kemas2 umah, masak, kuar g pejabat pos bayar bil astro.. Kalau ade baby, sure dah asik belek baby je sepanjang hari kan? Huhu.. InsyaAllah suatu hari nnt.. :)

Ok lah.. Tata

Published with Blogger-droid v2.0.6

Thursday, 23 August 2012

Salam Aidilfitri 1433

Posted by Sizuka at 10:26 pm 3 comments

Assalamualaikum wbt kawan2 yg dikasihi..

Alhamdulillah hari dah 5 hari kita menyambut Syawal.. Saya dgn rendah diri ingin memohon kemaafan jika ada salah dan silap saya..

Tahun ni kami meraikan lebaran bersama-sama family saya.. Raya kedua ptg kami bergerak ke rumah keluarga hubby..

Skrg ni sy berada di rumah mertua.. Dah 3 hari di sini.. InsyaAllah akan balik ke rumah sendiri pada Ahad ni..

Jemput lah beraya di rumah saya.. Emel saya di sweetbaby.cutebaby@gmail.com.. Nnt sy akan beri alamat dan no fon... Boleh la kita berkenalan sambil makan2..  :)

Published with Blogger-droid v2.0.6

Thursday, 16 August 2012

Last day keje n balik kampung...

Posted by Sizuka at 12:57 am 8 comments
ASSALAMUALAIKUM kawan2 yg dikasihi sekalian...

Hari ni saya last day keje.. Esok balik kg (umah family saya)... tp x tau lg nak balik kul bape sbb esok hubby keje.. tunggu die balik pastu terus bertolak... encik hubby cakap die cube blk awal... hehe..

Tahun ni, turn beraya di rumah saya.. tp actually kami beraya di rumah tok... Sehari sebelum raya kami akan buat rombongan balik beraya ke rumah tok.. hehe... sebijik keta mak abah, sebijik keta kami n sebiji keta adik n hubby dia...

Doakan perjalanan kami yer.. maklumlah jauh jugak.. 7-8 jam baru sampai.. nun jauh di utara... mintak2 la highway x jem.. kalau jem mau 10 jam baru sampai gamaknyer... pastu raya kedua ptg kami akan bergerak ke rumah family hubby lak...mungkin perjalanan akan mengambil masa 8 jam jugak sbb bertolak umah tok saya.. klu bertolak dr umah family saya dekat 10 jam...

Saya juga ingin mengambil kesempatan utk memohon ampun dan maaf jika ada sbrg salah silap saya...

Mungkin nak update belog pun lambat lg la kot... Sbb hp saya xde internet plan.. umah family saya xde wifi.. broadband ade tp malas nak guna sbb malas nak on laptop time cuti...kik3... umah tok lg la xde kan...Tp umah MIL ade wifi.. boleh la bersiaran dari sane gune hp.. hik3.. Oleh sbb perkara2 di atas, tu yg kene wat ucapan awal.. hehe...

Kepada kawan2 semua, Selamat Hari Raya Aidilfitri.. Maaf Zahir dan Batin..
Semoga semua selamat ke destinasi masing2...

Tuesday, 14 August 2012

Biskut choc chip ala famous amos

Posted by Sizuka at 4:51 pm 0 comments

Saje nak share biskut raya ke dua yg hasil.air tangan saya.. Hehe..

**bulan posa ni sgt la malas nak update blog.. Huhu

Published with Blogger-droid v2.0.6

Friday, 10 August 2012

biskut suji badam

Posted by Sizuka at 11:22 pm 0 comments

Hye semua!

Ni biskut raya sy yg pertama utk tahun ni.. Biskut suji badam.. Sedappp!!!!

Wat sorang2 jer kat dapo. Dah siap terus suh hubby rase.. Hihi... Biskut ni buat rabu lepas.. Malam td pun ade wat gak biskut.. Nnt update kat entry lain. Hehe..

Tahun lepas dpt hasilkan 6 jenis biskut. Tahun ni rasenye 3 je la kot. Tp biskut yg ketiga belom tau lg nak wat ape.. Biskut hentam je la kot..

Published with Blogger-droid v2.0.6

Thursday, 9 August 2012

RaPuH..

Posted by Sizuka at 6:24 am 0 comments
Opick – Rapuh

detik waktu terus berjalan
berhias gelap dan terang
suka dan duka tangis dan tawa
tergores bagai lukisan
seribu mimpi berjuta sepi
hadir bagai teman sejati
di antara lelahnya jiwa
dalam resah dan air mata
kupersembahkan kepadaMu
yang terindah dalam hidup
meski ku rapuh dalam langkah
kadang tak setia kepadaMu
namun cinta dalam jiwa
hanyalah padaMu
maafkanlah bila hati
tak sempurna mencintaiMu
dalam dadaku harap hanya
diriMu yang bertahta
detik waktu terus berlalu
semua berakhir padaMu

Friday, 3 August 2012

selesai sudaa..

Posted by Sizuka at 12:04 am 0 comments
Selase lepas (31 Julai), sy ke LPPKN.. untuk amik darah mase CD22.. hari tu sy amek cuti wlupun just g sane utk amek darah je.. sbbnye sy malas nak balik opis...

Kami sampai sane lambat.. pagi tu ikut hubby g keje.. ptg tu dlm kul 1.30pm baru gerak.. Tapi jalan jammed.. sane sini jammed.. x tau la nape.. Akhirnya 2.30pm kami sampai... Tunggu jap dlm 20 minit nama saya dipanggil...

Kali ni nurse laki yg amek darah.. siap mintak izin dari hubby sbb nak amek darah sy n sbb terpaksa sentuh tangan sy... bagus la.. mintak izin... :)

Next step, tunggu period n call nak jumpa doctor.. Harap sgt result darah sy baik2 saja.. Aminn... Tapi andai ditakdirkan rezeki itu dah tiba, sy akan terima dgn hati yg terbuka... InsyaAllah..

OK pastu kami balik.. Singgah bazaar ramadhan presint 2, putrajaya.. Fullammaakkk..byk betul variety makanan kat cni.. gerai yg plg ramai org beratur ialah kat gerai nasi kerabu wan atiq.. agaknye mesti nasi kerabu die best kan...

Kami beli beberapa jenis juadah berbuka.. Antaranya murtabak singapore n rojak singapore... yg lain tu bese la, air n kueh... hehe..


murtabak singapore

rojak singapore

Tuesday, 31 July 2012

Amik darah lagik..

Posted by Sizuka at 2:36 am 6 comments
Hai semua!

Hari ni saya CD21.. Sepatutnya hari ni kene amik darah.. tp pihak LPPKN suh pi esok iaitu masa CD22...
Untuk esok, saya dah plan nak cuti.. Malas la pulak nak kembali kat tempat kerja.. Dari LPPKN tu nak g tempat kerja mmg agak jauh la...Sejam lebih.. Dah la bulan posa kan.. hihi...

Harap2 result ujian darah sy CD2 & CD22 ni baik2 saja... Doakan kami ya...

Ada ke sapa2 yg nak g LPPKN esok? Kalau ada, boleh la kita berkenalan..  :)

Sunday, 29 July 2012

Shopping raya di Jalan TAR

Posted by Sizuka at 9:11 pm 1 comments


Hai!
Malam td kami ke Jalan TAR.. Mmg tujuannye nak cari baju raya lah.. Selain nak mencuci mata..

Jalan punya jalan, dpt la baju melayu hubby. Sekali ngan sampin. Warne purple kulit manggis.. Tahun ni raya first warne purple (gelap/kulit manggis/dan yg sewaktu dengannye).. jalan lagi, jumpa baju kurung pesak gantung pulak. Haha. Yg tu sy punya la kan.. Hubby belikan. Tq yang.. Warne merah.. Utk dipakai masa raya kedua. Seperti gambar di atas tu.. hehe.. :)
Tp kan awat la susah sgt nak cari tudung ek? Dan skrg ni dok konpius nak pakai bawal yg bertone  dua tiga empat kaler tu atau tudung express berlapis2 mcm kueh lapis tuh... Hmm...
Published with Blogger-droid v2.0.6

Saturday, 28 July 2012

Iftar 7 Ramadhan

Posted by Sizuka at 2:08 pm 0 comments

Semalam cargasss betul sy di dapur memasak.. Dan hasilnya, sy dapat menyediakan roti jala, kari ayam, lamb grill n pudding karamel. Air pulak wat bandung soda.. Memyegarkan tekak.. Hihi.. Okeh, hari ni x tau la nak masak ape... Tgh fikir.. Spagheti bolognese ok kot?

Published with Blogger-droid v2.0.6

Durian dan kesuburan

Posted by Sizuka at 12:24 am 1 comments
Assalamualaikum wbt..

Rasenye skrg durian tgh banyak lagi... Sebelum posa pun sempat gak sy mencekik durian... haha... Durian free.. apetah lagi, dari ladang kepunyaan tempat kerja saya.. Semua durian2 terpilih saja.. Sedappp.. hehehe..

Ni gambar yg sy snap mase kami wat kenduri makan durian kat opis.. haha.. gigih x sy edit gambar ni?? haha


Jom kita share ape yg saya temui hasil daripada google google...


"Di Chennai India ramai golongan wanita percaya bahawa buah durian boleh meningkatkan tahap kesuburan wanita.  Disebabkan oleh kepercayaan ini para pemilik ladang durian sibuk mengambil tempahan buah dan para penjual pula sibuk meletakkan poster tentang potensi buah ini sementara pihak media di Tamil Nadu juga sibuk melaporkan tentang perkara ini.
Wanita-wanita mandul berbaris-baris untuk merasai buah yang jarang-jarang dilihat di negeri ini dengan harapan selepas memakannya mereka boleh mendapatkan anak. Buah durian menjadi semakin terkenal di kalangan pasangan yang belum mempunyai anak walaupun secara saintifiknya belum dibuktikan tentang dakwaan itu.

Harga buah durian meningkat antara Rs300(Rm24) hingga Rs1000(Rm74) sekilo namun permintaannya tetap tinggi."


Wallahua'lam

Friday, 27 July 2012

Sambut puasa di kg

Posted by Sizuka at 6:25 am 2 comments
ASSALAMUALAIKUM WBT

Amboihhh lama sungguh sy x update belog ini.. ada la dekat seminggu kot.. x sempat pun ada, malas pun ada.. hehehe...

Alkisahnya..kami sambut Ramadhan di rumah parents sy.. pas balik keje jumaat tu, kami bersiap2 dan bergerak pas maghrib.. sebelum sahur kami sampai.. Alhamdulillah...

Bile balik rumah parents saya, bazaar Ramadhan mmg wajib kami pergi.. Mmg sgt dekat ngan rumah.. Jalan kaki aje..

Hari 1st puasa nak beli kambing grill.. alahai ramai org pulak.. hari kedua pulak dah habis lorrr wlupun masa tu baru kul 6..

Balik kali ni hubby sempat mengurut 2 kali.. Alhamdulillah x teruk sgt keadaan hubby.. menurut tukang urut, otot hubby bengkak.. tu yg sakit... Tp urat di kaki lak yg agak teruk.. kesan accident mase hubby belajar dulu.. dlm 4-5 tahun lepas..  InsyaAllah akan diusahakan urut lg pasnih..

Bercakap mengenai bulan puasa ni, sy x lah memasak sgt setakat ni.. Beli di bazaar je.. tp bila g bazaar, tgk mcm x best je..maka niat di hati nak masak lah utk berbuka.. tp mcm x sempat.. sbb sy kul 6 baru sampai umah.. waktu berbuka lak around 7.30pm kan.. huhu....

Hmm..caner tu...




Thursday, 19 July 2012

Jatuh motor..

Posted by Sizuka at 10:56 pm 0 comments

Hubby jatuh motor ptg td. Huhu.. Menurut hubby time tu jalan tgh sesak kat jalan tun razak..

Ceritanya begini:

Hubby tgh bawak motor. Tgk kat mirror ade mamat bawak motor gak kat belakang.. Mcm x sabar dah nak memotong.. Pastu mamat tu nak potong hubby, x lepas.. Motor die langgar motor hubby.. Hubby x dapat nak kawal motor, terus langgar kete lain dan jatuh tergolek 2 kali.. Mujur kereta blkg x langgar.. Syukur padaMu Ya Allah.. Alhamdulillah.. Hubby cuma luka sikit di jari n lengan kiri.. Tapi hubby mengadu rusuk die sakit. Bahu pun sama. Huhu.. Risau sgt. Ajak g x-ray n amik MC x nak.. Huhu..

Mamat tu pulak, hubby cakap mmg nampak darah..huhu.. Dan motor mamat tu x leh start plus rim motor die pun kene lenyek.. Motor hubby lak ok...cume side mirror je pecah.. Hubby ckp pas jatuh tu die terus bangun, start moto n blah... Haha.. ADehh.. Langsung die x cek die cedere ape time tu..

Apa2 pun syukur sgt kerana hubby selamat. Terima kasih Ya Allah kerana aku dapat bersamanya lagi.. Semoga cinta dan kasih sayang ini selamanya sehingga ke syurga. Amin..

Published with Blogger-droid v2.0.6

Tuesday, 17 July 2012

kenduri

Posted by Sizuka at 9:03 am 3 comments

Hari ni kami wat kenduri di pejabat. Panggil jugak sikit2 staf dr jabatan/agensi lain. Kenduri makan pulut ngan rendang n durian. Durian on the way. X sampai lg. Hihi.. Dlm gamba tu ade pulut, rendang, sambal ikan bilis, kuih..

Hmm.. Hari ni sy cd8.. agak2 leh makan ke durian ek.. Xpe kot klu makan sikit.. Hehe..

Published with Blogger-droid v2.0.6

Friday, 13 July 2012

My CD - Okey ke x okey?

Posted by Sizuka at 5:36 am 2 comments
Just nak share Cycle period saya utk tahun 2012 ini...
Kalau boleh, mintak korang komen..

36 hari
32 hari
33 hari
39 hari
37 hari
35 hari

Camner? korang rase ok ke x okey? **update : mase zaman anak dara cycle mmg lebih 30 hari. Tp masa tu period kdg2 sampai 10 hari. Darah kotor pun byk n selalu bocor. Skrg pulak 6 hari dah bersih n darah makin sikiy x mcm dulu..

Thursday, 12 July 2012

Derma darah..

Posted by Sizuka at 2:15 pm 4 comments
Cehhhh derma darah konon!

Sebenarnya hari ni sy CD2.. kul 8am kuar umah tp x terus ke lppkn pun. G opis hubby n site die dulu. Pastu kul 10 lebey baru gerak ke sane.

Sampai lppkn tgk ade la dlm 10 couples. Tp yg nak kene amik darahnye hanye kami jee. Jd dlm 10 minit gtu namaku yg sedap ni pun dipanggil. Hahaha..

Hari ni bukan sy je yg kene amik darah, hubby pun sama. So fair la kan.. Hihi.. Nnt 31 july ni dtg lg. Derma darah lagik utk cd22. Ntah nape diorg lewatkan 1 hari pun x tau la.. K pastu setel semua kami ke tingkat 2 utk menjamu tekak. Siap tapau ketam masak lada hitam kooo...
Published with Blogger-droid v2.0.6

Tuesday, 10 July 2012

CD1 - belum rezeki lagi..

Posted by Sizuka at 8:55 pm 1 comments
Hari ni sy berkursus di melaka.

Pastu dlm kul 10.30am pi toilet.. Mase tgh buang air tu kuar darah beberapa titis.. Terus hampa dan kecewa.. X berjaya lg usaha kami.. Rase sedih tp x menangis.. Huhu.. Sbb tgh kursus.. Klu nangis nnt kantoi la kan...

Maka dgn itu esok kami akan ke lppkn utk amik darah utk cd2.. Hubby pun sama kene amik darah.. Pasrah je la..

Tp saya tetap rasa bersyukur kerana period mcm dah makin ok.. Dah x lewat sgt2 dah.. Utk cycle ni kitaran sy 35 hari.. Ttg cycle ni saya akan share maybe next entry..

Ok lah.. Nak pi mencicah ngan adik yg tgh preggy tu. Tumpang sekaki. Ade mangga, jambu batu n jambu air.. Hehe.. Slurppp..
Published with Blogger-droid v2.0.6

Wednesday, 4 July 2012

15 Syaaban & happy..

Posted by Sizuka at 11:20 pm 1 comments
Alhamdulillah td pas maghrib sempat sy n hubby bace surah yaasin n solat berjemaah bersama-sama. Pada malam 15 Syaaban yg penuh barakah ini kami mengambil kesempatan memohon keampunan dan juga hajat hati kami. Ya Allah, perkenankanlah doa dan permintaan kami Ya Allah....

Lepas tu kuar makan. Alamak malam ni makan lewat la pulak.. Camner nak kurus nih? Haha...
Skrg ni dah atas katil.. Nak titon sudaaa.. Hubby pegang perut n pesan sy jgn lasak2. Oh terharunya... Jarang hubby tunjuk perasaannya sebegini.. Mudah2an dengan berkatnya malam 15 Syaaban ini akan membawa 1001 kemanisan buat kami.. Ameennnn Ya Allah...
Published with Blogger-droid v2.0.6

Emm...masih boleh berharap lg ker?

Posted by Sizuka at 7:08 am 1 comments
Hari ni saya cd29... hari ni badan dah rasa mcm bulan2 yg sebelumnya iaitu sakit2 badan.. petanda miss P nak datang lew tuuu... huhu...

Tp dalam hati still mengharapkan keajaiban iaitu anugerah terindah drpd Allah SWT... Still pujuk hati sendiri, x mustahil kalau Allah nak beri jugak walaupun miss P dah bg hint nak datang...

P/S: kawan2 jom kita ramai2 puasa sunat hari khamis ni sempena nisfu Syaaban.. Nisfu Syaaban antara waktu yang terbaik kita untuk berdoa selain drpd malam lailatulqadar... Wallahua'lam..

Tuesday, 3 July 2012

Emo sikit..

Posted by Sizuka at 5:24 am 1 comments
Hmm. harini adik sy g check up untuk pertama kalinya... buat buku pink kat Klinik Kesihatan dekat2 ngan umah.. gi ngan husband dia... Dia dah 10 weeks...

Rase sayu sgt... huhu.. Bila kah saat saya akan tiba?? Aduhai x sabarnye....

Tuesday, 26 June 2012

mimpi malam td..

Posted by Sizuka at 8:58 am 3 comments

Malam td sy mimpi sy melahirkan anak. Anak tu disambut sendiri oleh suami sy.. Selepas bayi di dakapan suami, suami terus mengalirkan air mata..

Tp sy risau tu petanda yg x baik sbb katanya klu mimpi bayi ni ade kaitan ngan gangguan jin. Atau adekah sebenarnya hari2 sy memikirkan pasal anak membuatkan sy termimpi pasal hal ini? Sblum ni pun mmg kerap sy mimpi hal2 mcm ni..

Ya! Sy mmg terlalu kepinginkan cahayamata..

Published with Blogger-droid v2.0.6

Wednesday, 20 June 2012

Anniversary + Honeymoon..

Posted by Sizuka at 11:45 pm 3 comments

Hye uols!

X sabar tau nak tunggu esok.. Kami suami isteri nak ke langkawi dari 21 - 23 jun.. Maka dgn itu berulanglah kembali peristiwa kami honeymoon ke langkawi masa 3 hari lepas nikah. Hihi.. Kali ni kami pi sempena anniversary kami yg ke-2 dan op kos la nak berhoneymoon jugek.. Hehe..

Esok flight kami jam 1.55pm.. Flight delay lorrr.. Huhu.. Nnt 23 jun kami akan balik ke rumah parent sy dulu sblum pulang pd 24 jun..

Tiket flight KL-Lgkawi n Alor staq-KL ni dah beli dari february lepas.. Mase tgh promo.. Alhamdulillah dpt murah.. Rezeki kami..

Plan kali ni kat langkawi kami nak mangrove tour, g underwater world, bercanda di tepian pantai, rainforest park, candle lite dinner n sopping cekelat. Haha...

Ok lah.. Doakan kami selamat pergi dan selamat pulang yer...

Published with Blogger-droid v2.0.6

Legaaaa.... Daaa habisss daaa..

Posted by Sizuka at 6:14 am 4 comments
Hye...

Hmm... ape yg lega tu eks??? ok jawapannya saya semalam hari last ganti puasa.. Alhamdulillah lega sgt2... Kebetulan semalam cuti sempena israk dan mikraj.. Maka saya mengambil kesempatan utk ganti puasa.. Adik pun ganti gak semalam. ade la geng kan.. hehe

Menu semalam ialah laksa penang... Buat seperiuk.. tp bukan la periuk besar.. kik3..

Tgk hubby n adik makan bertambah.. Terasa bahagia sgt2.. hahaha.... Over kan.. Sbb perasan masak sedap kunun2...

Pas berbuka semalam hubby ajak kuar jap.. nak baiki laptop dia yg rosak.. rupa2nya serangan virus daaa... huhu... Pastu singgah giant.. Adik saya teringin nak makan jambu air cicah garam belacan (cili padi + gula + belacan + kicap).. Tapi kakaknya yg terlebey2 beli sekali ngan belimbing n kedondong.. nak mencicah sekali.. :p


Oklah.. nak pikir nak buat entry ape pulak pasnih.. hehe

Friday, 15 June 2012

Resepi kerabu mangga..

Posted by Sizuka at 11:35 pm 0 comments

Hye korang!
Saja nak share resepi kerabu mangga.. Enak dimakan bersama-sama nasi.. Kerabu mangga ni mmg dah menjadi kesukaan sy sejak kecil lg.. Jom semak resepi jommm:

sebiji mangga muda - hiris halus
Kacang tanah - grg tanpa minyak n tumbuk kasar
Udang kering - grg tanpa minyak n tumbuk kasar
Ikan bilis - grg garing
Bawang merah - hiris halus
3 sudu sos ikan (nampla)
Garam jika perlu
2 sudu gula
Perahan lemon/limau kasturi
sebtg serai - hiris bhgian putih saja
Bunga kantan - hiris
5 tangkai cili padi - hiris

Cara2: Gaul kesemua bahan sehingga sebati dan hidangkan..

Sekian terima kasih.

** kalau nak tambah sotong, udang, hirisan epal pun boleh. Ikut citarasa masing2 ok..

Published with Blogger-droid v2.0.6

Wednesday, 13 June 2012

Ke LPPKN dannn... surprise!!!

Posted by Sizuka at 5:32 am 17 comments
Assalamualaikum semua..

Hari ni, 12 Jun 2012 kami berdua ke LPPKN utk pertama kalinya... Alhamdulillah cepat dapat tarikh appointment.. call LPPKN masa 5 Jun lepas..

Nape ek saya bertukar tempat treatment???? Bukan sebab saya x percaya pada Dr Hamid Arshat, tapi sebab saya penjawat awam.. Boleh claim.. Save sikit... Lagipun ramai rakan2 menggalakkan kami mencuba di LPPKN ini.. Ramai yg dah berjaya.. Mudah2an kami pun berjaya di sini.. InsyaAllah.. Doakan utk kami yer..  =)

Ok berbalik pada tajuk entry, kami bertolak dari rumah jam 7 pagi... tapi jalan jammed.. So kami sampai jam 8.20 pagi.. Masa sampai tu ada dalam 10-12 couples kot.. Tunggu dekat sejam, nama kami dipanggil.. Nurse amik biodata dan alamat, pastu suami disuruh ke tingkat 7 utk buat sperm test... Lepas selesai, kami turun balik dan tunggu nama dipanggil utk interview.. Dalam setengah jam berikutnya, kami di interview oleh nurse.. Lepas di interview, kami ke tingkat 9 utk photostat semua test yg pernah kami buat sebelum ni.. x photostat awal2 sebab x tau.. Alhamdulillah saya cuma perlu repeat ujian darah day 2 & 21 je. Hubby pulak repeat sperm test (dah buat di tgkat 7 sebelum di panggil utk di interview).. Lepas serahkan semua salinan result2 pada nurse, kami g makan dulu kat tingkat 2.. Lapo....

Dah lepas makan, nama kami dipanggil lagi utk mendengar penerangan ringkas tentang result sperm test hubby td... Alhamdulillah.. Syukur ke hadrat Ilahi, Jumlah sperm hubby adalah NORMAL!!! Sebelum ni sikit.. mmg sedih.. Tapi berkat amik supplement (Fish Oil + Vit E + Zink + Speman + homeopati) dan elak makan ayam yg disuntik hormon, jumlah sperm hubby bertambah baik... Alhamdulillah.. Semuanya berlaku dgn izin Allah.. Tapi sebelum dapat result tu, mmg perasaan saya agak berdebar2 jugak la.. Risau jika resultnye sama seperti sebelum ni...

Dan sekarang, kami perlu menunggu period saya yg akan datang utk buat ujian darah CD2 dan CD21.. Harap2 semuanya baik2 belaka.. Suami pun sama, kena wat ujian darah gak utk cek HIV, Hepatitis B dan ape ntah.. lupe.. hehe...

So, if semua ok.. Next step is IUI.. Tapi harap2 x sempat buat IUI saya dah pregnant secara natural.. Doakan sekali lagi yer..

Dah selesai semua, we ols balik jam 12.00pm.. hampir 4 jam di situ..

Kesimpulan kami utk 1st visit ni tentang LPPKN ---> semua staff adalah baik2 belaka n muka manis...


Friday, 8 June 2012

Clomid kali ketiga gagal lagi =(

Posted by Sizuka at 12:38 am 14 comments
Assalamualaikum wbt..

Hari ni saya hari ke tiga period... Cycle yg lepas kiranya kitaran period saya adalah selama 37 hari.. Ini adalah period saya yg pertama selepas HSG dilakukan... Hmmm... tp saya tetap senggugut n kitaran period masih sama seperti dulu... Saya teringin nak kitaran period yg normal iaitu sekitar 28-31 hari.. Buat masa kini (tahun ini), kitaran period saya adalah sekitar 32-39 hari.. Agak sukar utk saya mencari waktu subur kerana setiap bulan waktunya tidak sama...

Bila period datang kali ini, saya menangis.. Menangis sebab berasa sgt sedih.. Kecewa.. Kecewa kerana x dapat menghadiahkan suami hadiah yg paling berharga dalam hidupnya sempena anniversary kami.. Bukan x redha tp kadang2 hati saya x kuat.. Tambahan pula adik perempuan saya dah pun pregnant...

Utk cycle lepas,  doc minta kami try natural dulu dgn bantuan clomid 100mg x 5 hari (CD9-CD13)..

Sebenarnya saya amat berharap utk pregnant selepas buat HSG tu.. Cycle lepas pun mmg usaha kami boleh dikatakan amat bersungguh2 berbanding dgn cycle2 sebelum tu.. Tp mungkin belum cukup sungguh2 kot.. xpe, usaha lagi...  =)

Tuesday, 5 June 2012

2 tahun sudah..

Posted by Sizuka at 2:08 pm 5 comments

Alhamdulillah.. Syukur ke hadrat Ilahi.. Semalam, 4 June 2012, genap 2 tahun kami disatukan sebagai suami isteri..


Tq Ya Allah kerana mengurniakan seorang suami yg penyayang dan sentiase mengambil berat.


Di ulangtahun kedua ni kami masih berdua. Huhu.. Belum menunjukkan tanda2 akan bertiga. Namun, kami yakin suatu hari nnt kami akan memeluk zuriat kami sendiri..


Malam td kami celebrate berdua di Red Wok, Bangi.. Yg paling special, kami makan shark fin soup with crab meat. Perghh mmg best wa ckp lu.. Haha...


Notakaki: byk story nak share. Tp satu2 dulu..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Thursday, 31 May 2012

tak sabar

Posted by Sizuka at 6:18 pm 4 comments

Assalamualaikum wbt..


Saya baru je balik kerja ni. Now tgh tunggu mak, abah n adik2 sampai. Mereka bertolak tghhari td dr kedah. Skrg (6.00pm) dah ada di behrang. Menurut mak, ujan lebat sgt. Dianggarkan akan tiba lepas maghrib.. X kisahlah, asalkan semuanya selamat..


Rindu sgt kat mak n abah.. Dah sebulan x jumpe. Hari2 asik berbual di telefon je. Dan yg paling best, mak siap masakkan sayur keladi. Khas utk saya. X sabarnye nak makan.. Hehe..


Mak abah n adik2 dtg cni sbnarnye sbb nak g johor. Ade kenduri kawen sabtu ni. Esok mak abah n adik2 akan bertolak dulu. Manakala saya, hubby, adik n adik ipar  akan bertolak pada sebelah malam. Siang tu kene keje lor. Huhu..


Hmm..ok.. Bye~


Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, 28 May 2012

Bakal jd mak long...

Posted by Sizuka at 3:06 pm 4 comments
Assalamualaikum wbt..

Saya bakal jadi mak long tahun depan.. Adik perempuan saya yg kawen bulan 3 lepas dah pregnant. Baru lagi. Dlm 6/7 minggu.. Due date lebih kurang 20 january 2013.. Cepat rezeki adik saya, sebulan jer kosong.. Alhamdulillah. Syukur padaNya..

Perasaan saya? Masa adik bgtau tu saya buat2 ok jer. Buat biase je..Tambahan pulak UPT tu saya yg bg n suruh pi test cepat2.. Yolah dah dia ckp lama x dtg bulan n makan pun kadang2 x lalu.. Akak dia ni pulak byk stock UPT.. Adik sy ni tinggal ngan sy. Dia PJJ ngan hubby dia. Jumpa 2 minggu sekali.

Ok sambung cite blk, tp mase sy bgtau hubby, air mata dah nak kuar dah. Seb baik dpt tahan. Haruzzz la control cun depan hubby.. Hahahaha...

Mak n abah ckp kesian kat saya. Apa2 pun mak n abah cakap, hari2 mmg  mak n abah x pernah lupa doakan utk kami.. Mak n abah pun turut doakan yg saya pregnant serentak ngan adik saya. Amin. Semoga termakbul segala doa mak n abah. Mase tu mmg sy dah nangis dah pun tp seb baik mak x dapat kesan sy sedang menangis (sbb berbual kat telefon)... terharu yg amat.. Akak syg mak n abah sgt2..

Bercakap ttg adik saya, dia mempunyai berat badan yg ideal. Kitaran haid lingkungan 35hari. Dan merupakan peminat nescafe/kopi segera. Seminggu lebih kurang 5 cawan dia akan minum. Alhamdulillah rezeki dia dipermudahkan olehNya... Kadang-kala bila difikirkan balik, sy mcm malas dah nak pantang makan itu ini.. Bg sy benda2 ni mengundang stress.. Cukup la sekadar pantang makan bende2 tajam seperti nenas, tapai n air tebu...

Notakaki: Sgt mengharap bulan ni "lekat" sbb baru je buat HSG mase CD 9 lepas...

Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, 21 May 2012

Rejab dtg lagi... dan Al-fatihah..

Posted by Sizuka at 10:22 pm 1 comments

Assalamualaikum wbt..


Alhamdulillah..dah masuk bulan Rejab dah. Sekejap jer kan mase berlalu... Lepas Rejab, Syaaban pulak. Lepas tu sudah semestinya Ramadhan nan indah..


Sudah diketahui umum, sememangnya puasa sunat di bulan Rejab dan Syaaban memberi banyak kebaikan dan manfaat buat kita..


Jom kita puasa ramai2 esok sempena 1 Rejab.. :)


InsyaAllah kami pun akan berpuasa esok jika tiada apa2 aral. Semoga dipermudahkan..


*** Mohon kawan2 sedekahkan al-fatihah buat jiran (lelaki) saya yg meninggal dunia jam 6.15pm td akibat kanser hati. Arwah merupakan jiran mak abah saya. Rumahnya hanya berhadapan dgn rumah mak abah saya. Arwah meninggalkan seorang isteri dan 5 org cahayamata berusia diantara 18 tahun hingga setahun 3 bulan..


Al-fatihah...


** DaripadaNya kita datang, kepadaNya jua lah kita dikembalikan **


Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, 18 May 2012

Salah majalah.. bukan Pa&Ma tapi...

Posted by Sizuka at 7:59 pm 3 comments

Td ptg sy ade buat entry pasal PCOS dalam majalah Pa&Ma. Malangnya saya sebenarnya tersilap. Artikel pasal PCOS tu sebenarnya dalam majalah lain. Huhu.. Alahai.. Maafkan saya..


Semasa entry ptg td ditulis, saya belum beli lagi majalah Pa&Ma edisi June 2012.. Mase blk kerja td baru singgah kedai dan beli. Tp bila balik rumah, belek punya belek.. Sekali x de.. Sah, saya tersilap. Rasa bersalah pun ade. Huhu.. Saya terlalu ghairah nak share info tersebut kerana 2 hari lepas sy mmg ade belek majalah tersebut di kedai buku yang menyiarkan artikel pasal PCOS. Sy lupa majalah apa. Harmoni atau Keluarga klu x silap..


Maafkan saya sekali lg..


Oleh itu, entry sebelum tu sy dah delete utk elakkan kekeliruan..
Published with Blogger-droid v2.0.4

Wednesday, 16 May 2012

Bestnya jika...

Posted by Sizuka at 11:24 pm 0 comments

Bestnya jika baby ni saya yg punya.. Kan kan kan...


Hmm.. amacam ada gaya x nak jadi mak orang? Haha. Maaf muka tuan punya belog terpaksa dikaburkan. Kui3..


Baby ni anak sedara hubby. Anak adik perempuan hubby yg nombor 2. Umo 10 bulan. Sgt comel ok. Jenis x byk ragam, senang jaga. Sblm ni sy dah pernah wat entry buh gambar baby ni jugak.


And i wish, nak sgt anak kami pun comey n cute sgt mcm ni.. InsyaAllah.. Ape2 pun semua yg berlaku adalah dengan izinNya..


Muahhh love u baby..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, 14 May 2012

Susu kambing + kurma

Posted by Sizuka at 10:48 pm 12 comments

Alhamdulillah.. Akhirnya saya dan hubby dah minum pun susu kambing + kurma..

Rasenye? Sedap hokay. Minum sejuk2 mmg best!


Susu kambing tu hubby belikan mase kami pi pasar malam. Kebetulan hari tu ade org jual. Beli 2 botol. Botol kecik je.


Td selepas makan malam, kami minum. Sy genggam kurma 2 biji kurma. Hubby pun sama. Kemudian selawat nabi dan niat. Kurma tu sy x blend pun. Juz hancurkan guna sudu n sedikit air panas. Mudah nak hancurkan sbb kurma tu lembut. Pastu campur ngan susu td dan minum.


InsyaAllah dlm minggu ni akan habiskan 1 botol lg. Kami cadang nak minum sekerap yg boleh. InsyaAllah..


=)


Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, 11 May 2012

Clomid 3rd Cycle

Posted by Sizuka at 3:36 pm 3 comments

Assalamualaikum wbt


Mase 7 Mei lepas, saya dah story pasal HSG & review oleh doc hamid. Hasil drpd perjumpaan tu doc suh saya makan clomid utk try naturally dahulu bulan ini. Doc suh start makan malam itu jugak. Means start makan clomid dari CD 9 hingga CD13.. 2 biji (100mg x 5 hari)..


Tapi pada malam td iaitu semasa CD12 ( hari ke-4 makan), saya makan mcm biasa lah dlm jam 10.30pm.. Nak dijadikan cerita, ubat tu tersangkut pulak kat kerongkong.. Ahhhh sudahhhh... Mmg betul jangkaan saya, saya muntah! Pahit gila, x tahan..


** Nak tanya, agak2 sia-sia x saya makan clomid bulan ini?? Huhu..


-------> Kiranya bulan ini dapat masuk dalam perut 8 biji je sbb 2 biji tu dah terkeluar balik.. Huhu.. Hope malam ni ok jer.. Jgn la muntah lagi.. Rugi..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Thursday, 10 May 2012

Pengalaman HSG

Posted by Sizuka at 3:22 am 10 comments
Assalamualaikum wbt..

Alhamdulillah pada 7 Mei yg lepas saya dah pun selamat menjalani prosedur HSG.. Dr Hamid buat surat refer to Klinik Daya.


Kronologi (Cewahhh..) :

8.15am: Bertolak dr rumah.. (lambat kuar rumah sbb kul 7.15am baru tersedar. Dua2 tidur x sedarkan diri).. Padahal appointment jam 8.30am..

10.09am: Sampai ke klinik.. amik masa hampir 2 jam sbb jalan sgtttt jem. mungkin sbb hujan kot hari tu.... Lepas je buat pendaftaran, sy terus ke toilet utk masukkan ubat tahan sakit (Voltaren) kat b****t.. Bentuknya mcm peluru dan berwarna putih.

10.50am: Nama sy dipanggil.. dalam hati "Alammakkkkkk"... sebelum saya ada 2 org lain yg nak wat HSG jugak... Masuk je dlm bilik tu, saya disuruh tukar baju dan pakai baju yg disediakan. Pastu baring atas katil (mcm bukan katil, mcm meja).. Tunggu dr mohan dlm 10 minit.. Baring la sy kat ctu.... Prosedur tu sebenarnye jap jer... Rasenye dlm 5 minit je kot.. Memula masa doc masukkan spekulum tu, rasa sakit gak.. Tapi rupa2nya bila dye tu dah masuk, perghh lagiii sakitttt.. mcm perut kita di pulas2 mcm kain tu.... Rase mcm nak mengerang je memula tu... tapi tahankan jer.. huhu... Agaknye painkiller tu x jalan kot.. huhu..

Memula baring, pastu mengiring ke kiri pastu ke kanan pulak.. Pastu sy ckp la kat doc mohan, "sakit jugak ye".. dia jawab, "xpe, u tahan yer".... Lepas selesai jer, pembantu doc bgtau, "yang u sakit sbb doc flush u punya tiub"... Ooooo..... Lepas selesai semua, sakit terus hilang.. Pembantu doc bg pad..

11.15am: Kuar drpd bilik x-ray... Tgk2 ramai gila org... nasib sampai awal.. (eh, awal ker?).. Tunggu kejap, pastu dapat result n bayar bil.. sy request MC 2 hari.. memula diorang x nak bg n dpt 1 hari je (sy request mase kat dlm bilik x-ray sblm doc mohan masuk n di kaunter), tp akhirnya bg gak.. hehe. Agaknya mase lepas HSG tu sy cakap kat doc saya sakit kot....

Selepas urus di klinik daya selesai, kami bergerak ke tempat kerja hubby... Masa kat tempat kerja hubby, sy dah mula rasa perut sakit.. tapi boleh tahan lg...

Pastu kami keluar makan dlm kul 1.25pm gtu...  Lepas makan, dlm kereta tu sy makan pil tahan sakit yg dibekalkan dr klinik dr hamid sebelum ni...

2.30pm: Kami sampai di Klinik Dr Hamid... Ramai.. Tunggu dlm 45 minit baru dpt jumpa doc... Doc review film x-ray.. katanya tiub kiri normal tp tiub kanan sempit.. tp doc mohan dah flush.. Dr Hamid cadangkan kami try natural dulu ngan bantuan clomid. Kalau x berjaya, next cycle wat IUI... Memula tu kami setuju nak wat june ni.. tapi bulan june gak la kami byk hal.. huhu... So mungkin KIV... Lepas raya baru buat.. InsyaAllah..

Ok..dah setel semua kami balik.. masa ni sakit dah bertambah.. dah sampai rumah sakit makin bertambah sehingga ke malam.. jalan pun x leh tegak... adakah sakit sbb tiub kena flush?? Esoknya still sakit tapi dah leh jalan tegak.. Dan hari ni sy dah kembali bertugas dgn rasa sakit yg masih bersisa....


Saturday, 5 May 2012

It is 1 month until our 2nd anniversary..

Posted by Sizuka at 1:33 am 7 comments
Assalamualaikum.. Selamat pagi uols!

Hari ni genap 1 tahun 11 bulan kami melayari bahtera rumahtangga..
Tiket flight utk berhoneymoon yg entah kali ke berapa pun dah book awal sejak bulan feb lepas.. x jauh pun, langkawi jek.. hehe... langkawi lah jugak merupakan 1st honeymoon kami masa baru lepas diijabkabulkan...

Tapi yg x bestnye.. tarikh honeymoon tu bertindih ngan tarikh konvensyen... oh no... Sbb konvensyen tu kami yg kena uruskan A to Z.. Hati ni tetap nak g honeymoon.. Cuma nak cari idea nak bgtau mcmana kat bos... Mungkinkah terpaksa buat cerita lain? Patutkah begitu? Kalau korang ade idea best2 bgtau yer..  =)

Pasal hadiah pulak nak bg ape yer kat hubby? Last year dah bg perfume.. kalau nak bg baby, baby masih lom jadi lagi... :p 

I love U hubby!

Tuesday, 1 May 2012

CD2: Appointment HSG

Posted by Sizuka at 12:02 am 8 comments
Assalamualaikum wbt.

Hari ni saya dah CD2.. Kali ni lewat pulak Cik P ni mai. huhu... Kiranya last cycle ialah 39 hari... Alahai baru je berangan nak pregnant bulan ni.. Kikiki... It's okay.. Belum rezeki lagi.. Cumanya kecewa cikit la sbb Cik P lewat bulan ni... Ingatkan period dah mula stabil, rupa2nya tidak.. huhu.. Mungkin hari tu sbb sy x minum jus delima tu lama dalam 10 hari sbb saya lupa bawak balik kampung masa adik sy kawen... Mungkin la kan...

So pagi tadi saya dah call Klinik Daya utk appointment HSG... Dapat appointment 7 Mei ni jam 8.30am.. Pastu saya call pulak Klinik Dr Hamid.. Appointment jam 2.30pm hari yg sama juga.. Lambat sikit sbb pagi Dr Hamid kene wat operation kat patient... Semoga semuanya berjalan ngan lancar... Sebenarnya cuak jugak nak wat HSG ni sbb ramai yg kata sakit... Tapi demi kamu wahai anakku, mama redha... Xpe, ujian tu jap je kan.. X sampai setengah jam pun.. Memotivasikan diri sendiri... hehe


Oklaaa... bye.. blogwalking blog kawan2 pulak...  =)

Friday, 27 April 2012

Balik kampung

Posted by Sizuka at 7:36 am 1 comments
Assalamualaikum wbt

Hari ni kami akan pulang ke kg saya.. Esok amik cuti.. Tapi x dapat sambung sampai selasa sbb isnin tu hubby kena keja.. huhu...

Malam ni kami akan bergerak, mungkin selepas maghrib dan terus ke rumah tok di Bandar Baharu, Kedah.. Esoknye hari jumaat kami akan ke Pantai Merdeka bersama mak, abah, adik2 n adik ipar. Sbenarnya kami ke sana sbb tempat keje abah saya buat family day. Utk family saya, kami amik apartment. Yang bestnye x saba nak men sukaneka.. Haha.. Riang gumbira seperti kanak2 ribena. Jumaat malam lagi best kate abah sbb ade BBQ noks! Siap ade kambing panggang... Di samping tu ade gak sesi karoks. Kate encik suami, dia nak karoks mlm tu.. tp x tau la jd ke tidak, sbb dia pemalu.. hihi... Selalu hubby nyanyi ngan saya (tp sy x nyanyi yer  :p) n sepupu2 atau kawan2 die... Ni ngan org2 yg x dikenali... Hubby plan nak naik bot g tanjung dawai. Ramai yg kata kat ctu best.. Byk jual hasil laut kering... We ols cadang nak beli sotong kering yg boleh mkn terus tu..

Lepas habis family day kami akan balik umah family saya.. Wlaupun sekejap tp haruzz balik. Windu kat ikan2 guppy ku... hehe.. Dan yg best, mak n abah dah simpan buah mangga harumanis utk.. Weeee... Tgh musim kat sane... hihi.. Saya mmg peminat buah mangga.. Sodap! Tapi x leh mkn byk2 ler.. Manis... huhu

Jap g kul 5.. Zasss balik umah.. Kemas2 ape yg patut.. Pastu siapkan sandwich telur n sardin... Utk di ngap2 dalam kete... hehe

Wednesday, 25 April 2012

Mana dia?

Posted by Sizuka at 4:42 am 1 comments
Hari ni cd35...
Perut n pinggang dah rasa sakit, lenguh petanda cik P nak mai sgt2 dah nih..
Tgh tunggu masa je...
Hmm...

Tuesday, 24 April 2012

CD34: Puasa Ganti

Posted by Sizuka at 1:03 am 0 comments
Hari ni saya CD34... masih belom period...
Tapi utk bulan ini saya hanya rasa mild je rasa senggugut nak period.. x seperti bulan2 sebelum ni.. Sakitnya kdg2 sampai rase nak marah2 jer. huhu..

Dan hari ni, saya berpuasa ganti.. Kalau tolak hari ni, ada lagi baki 5 hari...
Tapi harap sgt Cik P x menjenguk. kalau nak dtg sgt dah pun biarlah selepas maghrib...
Erkkk.. boleh gitu? Hehehe..

Utk tahun ni, kitaran haid saya yg paling singkat ialah 32 hari.. dan paling lama 36 hari...
Kalau dah selepas 36 hari tu, hajat di hati nak wat UPT.. Huhu... Sgt la berangan nak dapat double line walaupun xde langsung tanda2 preggy... hihi... Apa2 pun semua ni kuasa Allah SWT...

Tapi x mengharap sgt sbb sepanjang bulan 4 ni saya batuk teruk sampai rasa nak terkeluar bijik mata... pastu asik la selsema dan bersin x hengat.... Kat bawah tu pun setiap kali batuk akan rasa mcm nak terjatuh/terkeluar...

Ok lah.. sekian.....

Friday, 20 April 2012

1st appointment dgn Dr Hamid Arshat

Posted by Sizuka at 6:04 am 10 comments
Assalamualaikum semua...

Perghhhh terase lame benor x update! Agaknya kalau rumah, dah bersawang-sawang dah kot... hihi
Sejak akhir2 ni saya terlalu sibuk dgn kerja.. Macam2 benda yg harus dibuat.. Dan yang terbaru, saya sebenarnya baru saja habis berkursus selama 3 hari... Dan hari ni masuk office, mesyurat dr jam 8.45am sehingga 1 pm... fuhhhhh....

Ok, kembali pada tajuk, kami berjumpa dgn Dr Hamid pada 13 April lepas setelah buat appointment dari bulan February... Sebelum dapat jumpa, mmg saya sgt teruja dan x sabar nak jumpa beliau.... X sabar nak tau apa sebenarnya yang dia nak cakap dan apa plan seterusnya...

Kami sampai dalam jam 8.50 pagi... Jalan agak sesak pagi tu... Di klinik, rupa2nya dah ramai yang menunggu. Kami giliran yang ke 6 lebih kurang.. menunggu hampir sejam sebelum dapat jumpa Dr Hamid. Sebelum tu pembantu doc isi form utk kami dulu. Tanye2 soalan dulu mcm tempoh perkahwinan, period dan mcm2 lah...

Mase dah tiba turn tu, agak berdebar2 jugak lah kan.. Doc tanya beberapa soalan sebelum saya diminta utk masuk ke bilik scan. Dr hamid check serviks, Alhamdulillah dia kata okay jer... Yelah selama ni saya asik risau kerana doc di Azzahrah kata serviks saya x normal. huhu.... Pastu doc hamid wat tvs pulak. Alhamdulillah sekali lagi sbb doc kata rahim normal.

So next plan, dr hamid wat surat refer to Klinik Daya utk wat HSG.. Alamak seriau pulak... huhu.. Tapi x pelah, kalau x buat, x tau apa masalah.. Utk HSG ni saya kena call klinik daya masa period hari pertama datang.. selepas dah dapat tarikh, kena call klinik dr hamid pulak. Kiranya selepas HSG, akan terus ke Klinik dr hamid pulak. Mudah2an semuanya okay..

Dr hamid kata, if HSG okay, akan proceed IUI terus. Ini kerana, sperm hubby x sekaya seperti org lain..  :) Semoga saya antara pilihan Allah SWT utk pregnant utk 1st IUI. Semoga Allah SWT makbulkan...

Lepas selesai perbincangan kami ngn dr hamid, kami terus ke kaunter serahkan fail. Tunggu jap, pastu dapat ubat/supplemnet. Habbatussauda dan kapsul minyak zaitun utk saya.. Hubby pulak dapat omega-3 (fish oil), vit E dan speman....

Masa nak amik ubat/supplement tu, pembantu doc ade bg sikit tips, katanya suami elok amalkan mandi ais dan mencebok/membersihkan "anu" dgn air sejuk dlm fridge... elak sama sekali berendam dalam air panas atau sauna.. tapi isteri pulak digalakkan utk berendam dlm air panas...

Kesimpulannya, kami sgt suka jumpa dr hamid... Dia seperti bapak2 dan sgt professional...

Tuesday, 10 April 2012

Mee Rebus

Posted by Sizuka at 4:35 am 6 comments
Rupa2nya semalam masak menu yg sama ngan Aquagugurl.. hehe.. Saja masak setelah sekian lama teringin.. Tapi kuah gelap sikit sbb kat kedai tu cuma ada keledek kaler purple jer.. Nak g kedai lain, malas... Jadi saya campur ngan kentang untuk elak kuah jadi gelap sgt.. resepi mintak kat Aquagugurl kat SINI.. lebih kurang jer resipi kita.. haha.. cuma utk mee, sy x guna mee kuning tp sy guna spaghetti...


Saturday, 7 April 2012

Kisah semalam CD16

Posted by Sizuka at 12:55 am 4 comments
Semalam masa balik dr kerja, kereta wat hal... lepas isi minyak kat Petronas, saya hidupkan enjin n pusing. rupa2nya saya terlanggar something, terus tayar pecah.... wooohooooo..... nnt kalau rajin saya story lah ye...

CD16 ni jatuh pada hari semalam.. iaitu 5 April.. Sampai rumah terus masuk bilik air.. Amik OPK n test... jawapannya adalah positif.. Test yang saya buat ni merupakan test pertama utk cycle ini... Tapi konfius pulak, bulan ni saya mmg x amik clomid pun.. Berbanding ngan cycle lepas, bila mana saya check pada hari ke 14 -ve, tetapi +ve pada hari ke 18... Cycle lepas saya amik clomid...

Tapi semalam saya sebenarnya saja2 wat test wlupun xde discharge seperti eggwhite tu.... still confuse.. Tapi bulan lepas ade... Tapi yg pelik bulan ni sy ade keputihan.. huhu.. Sebelum2 ni x de pun... Erkk byk betul tapi tapi tapi...

Tentang makanan tambahan pulak, saya masih teruskan dengan jus delima, asid folik dan susu kambing... Selain daripada ubat homeopati (Emm ntah2 subur awal cycle ni sbb ubat homeopati kot?)... Tapi utk bulan ini jus delima dan susu kambing sy amik x menentu sgt n kadang2 terskip terutama semasa sy bercuti lama (9 hari termasuk sabtu ahad) semasa adik saya kawen sbb tertinggal kat rumah..

Sama seperti bulan2 yg lalu, saya masih mengharapkan rezeki itu... Tapi bulan ni kami suami isteri asik x sihat je... Demam, batuk, selsema, sakit2 badan...

Wednesday, 4 April 2012

Masalah Rahim Jatuh

Posted by Sizuka at 2:06 pm 0 comments
Artikel ni saya cilok dr blog seseorang untuk dikongsikan bersama-sama... Sumber asal artikel ini adalah daripada Utusan Malaysia..

JATUH organ peranakan (JOP) adalah satu perkara yang biasa berlaku di kalangan kaum wanita. Dianggarkan, hampir separuh daripada mereka yang pernah melahirkan anak akan mengalaminya di kemudian hari.

Namun begitu ramai yang enggan berjumpa doktor atas alasan malu, ditambah dengan keadaan JOP itu sendiri yang tidak mengganggu kehidupan hariannya.
Pakar Perbidanan dan Sakit Puan, Kampung Baru Medical Centre (KBMC), Kuala Lumpur, Dr. Rosilawati Abd. Ghani berkata, JOP berlaku dalam keadaan di mana ligamen dan otot-otot di pelvis (pinggul) menjadi lemah atau rosak dan tidak boleh lagi menampung organ pada bahagian itu.

‘‘Apabila ini berlaku, rahim akan jatuh keluar faraj, pundi kencing akan menonjol ke dinding faraj dan usus besar menonjol arah belakang faraj.
“Walaupun tidak sampai mengancam nyawa tetapi ia mendatangkan ketidakselesaan dan penderitaan emosi. Kadang- kadang seseorang itu boleh mendapat lebih dari sejenis JOP,’’ katanya.

Jenis-jenis JOP
Bahagian atas/bumbung faraj
Sekiranya bahagian atas yang terlibat, maka rahim akan jatuh ke bahagian faraj (uterine prolapsed).

* Gred 1: Rahim terturun sedikit. Kebanyakan wanita mungkin tidak menyedarinya. Selalunya keadaan ini hanya diketahui apabila pemeriksaan dijalankan oleh doktor atas tujuan lain seperti pap smear

* Gred 2: Rahim jatuh lebih jauh ke bawah dan pangkal rahim boleh dilihat di muka pintu faraj

* Gred 3: Hampir keseluruhan rahim jatuh terkeluar dari faraj.

Bahagian hadapan
Pundi air kencing jatuh ke dalam faraj (sistosele). Ia akan menolak dinding faraj ke hadapan yang menonjol seperti satu benjolan.
Kebiasaannya pundi dan salur kencing akan jatuh sekali (Cystourethrocele) dan paling biasa terjadi di kalangan wanita.

Bahagian belakang faraj
“Sebahagian dari usus kecil yang mengisi ruang antara rahim dan faraj boleh jatuh di kawasan antara faraj dan bahagian akhir usus besar (rektum). Keadaan ini dipanggil enterosele.
“Jika rektum pula yang jatuh, ia akan membentuk satu benjolan di belakang faraj berhampiran dengan dubur. Ini dipanggil rektosele,’’ terang Dr. Rosilawati.
Kemungkinan besar, kedua-dua keadaan ini boleh berlaku serentak dan harus diperiksa secara menyeluruh. Ini amat penting kerana jika tidak didiagnosis, boleh meningkatkan kesengsaraan pesakit lebih-lebih lagi selepas pembedahan.
Menurutnya, ada lagi satu keadaan dipanggil vault prolapse yang berlaku selepas pembedahan histerektomi atas apa jua masalah.

“Ini mungkin mengambil masa untuk berlaku setelah sokongan oleh otot-otot keliling dan bekas jahitan pada faraj menjadi lemah lalu jatuh ke bawah.
“Ia terjadi pada 15 peratus wanita yang menjalani pembedahan histerektomi disebabkan oleh JOP dan hanya satu peratus atas alasan lain seperti fibroid,’’ ujar beliau.

Punca-punca JOP
Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan otot dan ligamen pelvis menjadi lemah, antaranya kehamilan dan bersalin; usia dan menopaus; obesiti; ketumbuhan seperti fibroid yang besar dan; batuk atau sembelit kronik.

Lain-lain termasuklah mengangkat bebanan yang berat; keturunan seperti Sindrom Marfan dan etnik; menjalani pembedahan pelvis seperti histerektomi, pembetulan pundi kencing dan; kerosakan atau kecederaan pada saraf tunjang.

Simptom dan diagnosis

Wanita yang mengalami masalah JOP yang sedikit, kata Dr. Rosilawati, ada kalanya tidak berasa sebarang simptom atau ketidakselesaan.
“Sekiranya pundi kencing yang jatuh, ia mungkin mengakibatkan wanita sukar mengawal kencing, kerap kencing atau kencing tidak puas.

“Apabila usus kecil atau besar yang jatuh, ia mungkin mengakibatkan sembelit, rasa tidak puas buang air besar sehingga kadangkala terpaksa memasukkan jari untuk mengeluarkan najis.’’
Jatuh organ rahim pula menyebabkan wanita berasa ada benda berat di celah alat sulitnya. Dalam keadaan yang teruk di mana rahim jatuh keseluruhannya, boleh menyebabkan luka, berdarah dan jangkitan kuman.

Pencegahan

* Elakkan berdiri terlalu lama. Ambil masa untuk duduk seketika dan melunjurkan kaki ke atas bangku. Ini selalu berlaku pada jururawat, guru, doktor dan juga mereka yang selalu ke kawasan kerja seperti jurutera

* Melakukan senaman pelvik adalah amat penting walaupun di zaman bujang lagi. Ia menguatkan otot-otot dalaman, membantu mempercepatkan proses pemulihan pascasurgeri, mendapatkan semula rasa mengawal kencing dan mengurangkan sakit belakang

* Amalkan pemakanan yang betul bagi mengelakkan sembelit kronik. Banyakkan makan sayur-sayuran, buah- buahan dan bijirin/bran. Elakkan dari meneran di bilik air lebih 15 minit. Puas atau tidak, sila keluar dari bilik air

* Memakai girdle/sut pelangsingan badan yang sesuai boleh membantu tetapi bukan korset yang amat ketat

* Jangan merokok dan jauhkan diri daripada perokok bagi menghindari batuk yang kronik
* Elakkan mengandung yang kerap dan rapat. Cubalah kaedah-kaedah perancang keluarga yang mempunyai peratus kejayaan tinggi.

Rawatan
Dr. Rosilawati berkata, sekiranya JOP masih di peringkat awal, pesakit akan dirujuk kepada pakar fisioterapi untuk mengajar teknik senaman pelvik.
‘‘Selain itu, pesari faraj iaitu alat berupa gelang/donut yang terdapat dalam beberapa saiz boleh digunakan untuk mengekang rahim dari jatuh.

“Ia boleh digunakan oleh wanita dari segala peringkat usia reproduktif atau yang menopaus, yang tidak boleh atau tidak memilih cara pembedahan,’’ jelasnya.
Mengulas lanjut, ini mungkin disebabkan wanita itu muda dan masih mahu mengandung dan melahirkan anak atau wanita berusia yang tidak sihat untuk menjalani pembedahan.
Cuma, ia perlu diganti setiap tiga atau empat bulan dan pesakit hendaklah berjumpa pakar sakit puan untuk memasang dan menukarnya.

Secara amnya, setiap rawatan individu adalah bergantung kepada pelbagai sebab seperti usia, simptom, jenis JOP, perancangan reproduktif dan seksual, tahap kesihatan serta kesannya terhadap kehidupan wanita itu.

Rawatan pembedahan
Merupakan pilihan terakhir setelah segalanya dilakukan. Anterior repair-colporrhaphy adalah pembedahan yang dilakukan dari bahagian hadapan faraj tanpa melibatkan insisi/belah di bahagian abdomen/perut.

Dr. Rosilawati memberitahu: “Ia digunakan untuk membetulkan pundi kencing yang sudah jatuh. Selalunya bius sepenuhnya atau bius separuh digunakan.
“Komplikasi yang mungkin berlaku (tetapi jarang) adalah sakit ketika melakukan hubungan kelamin, pundi kencing yang terlalu sensitif ataupun sukar membuang air kecil.’’
Begitu juga dengan posterior repair yang melibatkan pembedahan dari belakang faraj dengan komplikasi yang lebih kurang sama dengan anterior repair. Selain itu, terdapat teknik baru menggunakan pita khas tetapi agak mahal.

“Rawatan pembedahan untuk rahim yang jatuh adalah dengan cara mengeluarkan rahim dari faraj dipanggil histerektomi faraj.
“Selalu juga, ketiga-tiga prosedur tersebut dilakukan serentak kerana JOP melibatkan bahagian hadapan, belakang dan rahim sekali gus,’’ katanya sambil menambah, salah satu komplikasi yang boleh berlaku adalah vault prolapse yang mana pembedahan untuk mengatasi masalah ini lebih merumitkan.

Pascapembedahan

Kebiasaannya, mereka yang pernah mengalami pembedahan melalui faraj akan melalui prosedur pembedahan yang singkat, kurang memerlukan ubat tahan sakit, mengalami pemulihan cepat dan memulakan hidup seperti biasa.
Walaupun begitu, histerektomi mengambil masa tiga bulan untuk pulih sepenuhnya. “Hubungan seks boleh dimulakan kembali enam minggu lepas pembedahan. Usah risau, ia tidak akan mengganggu kehidupan seks normal.

“Yang penting, janganlah malu untuk berjumpa doktor dan menceritakan tentang segala masalah alat sulit yang dihidapi,’’ pesan Dr. Rosilawati. Lakukan pemeriksaan tahunan dan pap smear sebagaimana jadual yang disyorkan oleh Kementerian Kesihatan.
Kesimpulannya, rawatan dalam bentuk pembedahan atau bukan banyak bergantung kepada wanita itu sendiri, keseriusan masalahnya serta aspirasi masa depan reproduktif dan seksualnya.

Tuesday, 3 April 2012

Demam

Posted by Sizuka at 1:10 am 0 comments
Balik umah parents hubby, saya demam.... start dari sabtu petang..

Tapi sebenarnya sy dah mula batuk dr seminggu yg lepas.. Sudahnya saya demam.. Mungkin tonsil bengkak... tp x jumpa doc pun...

Dan hari ni badan masih lg rasa x best.. Mata rase sgt berat. Mengantuk yg teramat. Padahal saya cuma makan paracetamol jer.. Mungkin disebabkan tidur yg terganggu kerana kerap terjaga..

Tapi sebenarnya sejak balik dr bercuti lama iaitu semasa adik saya kawen, saya mmg x de mood sgt nak kerja. Saya sering rasa mengantuk setiap masa... kat office, saya boleh sempat terlelap di kerusi. Mujur dalam bilik sendiri.. huhu.. Tapi x kan lah semua ni disebabkan kesan ubat homeopati.. X kan la kot... Sbb ubat homeopati ni bukannya ada drugs pun... Ataupun mungkin disebabkan saya sememangnya asik fikir nak duk berehat di rumah je.... Maka dengan itu, saya rasa mengantuk.. hehhehehhe...

Saturday, 31 March 2012

Tak sabar nak jumpa budak kecik comey =)

Posted by Sizuka at 1:45 am 2 comments
Ptg ni lepas balik kerja, kami akan pulang ke rumah parents hubby. Nnt hari ahad lepas maghrib, barulah kami akan bergerak pulang semula ke rumah kami. Mmg setiap bulan kami akan balik umah parents hubby. Begitu juga ngan umah parents saya walaupun ianya kutub utara kutub selatan. Rindu pada org tua melebihi segalanya...

Bercerita pasal nak balik umah parents hubby, saya sebenarnya tiap kali nak balik ke sana saya sgt la x sabar nak jumpa anak sedara hubby iaitu anak adik hubby. Adik hubby tu perempuan. Dah 2 org anak adik dia. Dua2 boboy. Yang sulung umur 2 tahun 6 bulan, si baby pulak umur 8 bulan. Adik hubby ni kawen awal. Mereka kawen pada 2008. Kami pulak 2010.

Dipendekkan cerita, masa adik hubby pregnant yg second, hati dan perasaan saya sgt hancur luluh. Sedih x terkira. Dalam perkiraan saya, sepatutnya saya la yg pregnant bukannya dia. Saya sgt cemburu di waktu itu. Tapi saya buat2 cool. Sungguh sy berpura-pura dan bermain dgn perasaan di waktu itu. huhu...

Walaupun begitu, sy pasrah je. Walaupun sedih, tapi saya berjaya perasaan. Saya x tunjuk langsung depan hubby atau pun depan adik ipar dan mertua. Mmg sy berpura2 x kisah depan mereka. Mujurlah saya dapat mertua yg faham dgn keadaan kami. Mmg mereka x pernah tanya apa. Malah mengambil berat ttg kami. Alhamdulillah..

Dah tiba saatnya, adik ipar saya pun selamat melahirkan. Sgt comel ok.. Boboy tp muke sweet mcm gegurl. Utk pengetahuan, sebenarnya adik ipar saya ni pakai IUCD utk menjarakkan kehamilan, tp kuasa Allah mengatasi segalanya. Dia hamil jugak tatkala yg sulung berumur setahun lebih. Masa yg second ni lahir, kat pipi dia merah cikit. Mungkin terkena alat tu masa proses nak keluar dr rahim ibunye. Tapi kesan merah tu cepat je dah hilang.

Bab nama pulak, saya mmg x sangka dan terharu apabila adik ipar dan suaminya setuju namakan anaknye seperti yg dicadangkan oleh saya.. Bukan pd keseluruhan nama, Tapi pada perkataan yg ketiga. Kan mmg trend skrg nama pjg2. Hehe.

OK, utk tatapan semua, inilah si tecik comey yg selalu menjadi pujaan hati saya. Rindunye...

Saya yg pegang budak tomey tu.. Dia mmg x kisah pada sesapa.. Sgt x sabar nak jumpe wokey...



NOTAKAKI: Harap2 sesape pun dikalangan ahli keluarga atau sanak saudara hubby x jumpa gambar ni di blog saya... Kalau x, pecah rahsia... Kui3....
 

Menggapai Bintang... Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea